Ankara apartmanları: Architectural representation & reproduction in social media
Ankara apartmanları: Sosyal medyada mimari temsil ve yeniden üretim
- Tez No: 916995
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA BANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ankara Apartmanları, Mimari Temsil, Sosyal Medya, Dijital Mimari, Kentsel Bellek, Cumhuriyet Dönemi, Apartman Yapısı, Instagram, Mimari Üretim, Dijitalleşme, Görsel Anlatılar, Ankara Apartmanları, Architectural Representation, Social Media, Digital Architecture, Urban Memory, Republican Era, Apartment Building, Instagram, Architectural Production, Digitalization, Visual Narratives
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışma, Türkiye 20. yüzyıl modern mimarlığının önemli bir unsuru olan Ankara Apartmanları kavramını, tarihsel, kültürel ve sosyal boyutlarıyla birlikte dijital temsilleri üzerinden incelemektedir. Çalışma, mimari analizleri sosyal medya içeriklerinin eleştirel bir incelemesiyle birleştirerek Ankara Apartmanları kavramını hem fiziksel hem de kavramsal bir varlık olarak tanımlamayı ve genişletmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Ankara Apartmanları'nın fiziksel ve dijital temsillerini incelemek amacıyla tarihsel bağlam analizini ve sosyal medya içeriklerinin derinlemesine incelenmesini birleştiren kapsamlı bir yöntemsel çerçeve benimsemektedir. Tarihsel analiz, Türkiye'nin modernleşme sürecinde Ankara'daki apartman yapılaşmasının gelişimine dair içgörüler sunarken, sosyal medya analizi bu yapıların özellikle Instagram gibi platformlarda nasıl temsil edildiğini ve yeniden yorumlandığını incelemektedir. Bulgular, Ankara Apartmanları'nın yalnızca Türkiye'nin kentsel dönüşümünün fiziksel belirteçleri olarak değil, aynı zamanda mimari ayrıntılarının vurgulandığı, paylaşıldığı ve sıklıkla yeniden bağlamlandırıldığı dijital söylemin özneleri olarak da hizmet ettiğini ortaya koyuyor. Araştırma ayrıca kullanıcı etkileşim dinamiklerini ve bu dinamiklerin mimari anlatıların şekillenmesindeki rolünü anlamak için Instagram hesaplarını tematik gruplara ayırmaktadır. Temsildeki estetik unsurlar ve tarihsel bağlam gibi belirgin temaların öne çıkarıldığı kalıplar belirlenmiştir. Bu analizler, sosyal medyanın mimari temsili demokratikleştirmedeki rolünü vurgulamakta ve Ankara'nın mimari mirasıyla yeni etkileşim biçimlerini teşvik etmektedir. Bu araştırma, Ankara Apartmanları kavramının fiziksel ve dijital temsilleri arasındaki kesişimi anlamak için kapsamlı bir çerçeve sunmaktadır. Tarihsel mimari ile dijital medya arasındaki ilişkiyi ele alarak, kentsel kültürel belleğin korunması ve yeniden yorumlanmasına yönelik tartışmalara katkıda bulunmaktadır. Bulgular, dijital platformların mimarlık söylemini ve toplumsal katılımı nasıl etkilediğine dair eleştirel bir bakış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the concept of Ankara Apartmanları, a significant element of Turkey's mid-20th-century modernist architecture, focusing on its historical, cultural, and social dimensions alongside its digital representations. By integrating architectural analysis with a critical examination of social media content, the study seeks to define and expand the understanding of Ankara Apartmanları as a physical and conceptual entity. The research adopts a comprehensive methodological framework, integrating historical context analysis with an in-depth examination of social media content to explore the representation and evolution of Ankara Apartmanları in both physical and digital realms. Historical analysis provides insights into the development of Ankara's apartment buildings during Turkey's modernization process. In contrast, social media analysis examines how these buildings are represented and reinterpreted on platforms, particularly Instagram. The findings reveal that Ankara Apartmanları serve not only as physical markers of Turkey's urban transformation but also as subjects of digital discourse, where their architectural details are highlighted, shared, and often recontextualized. The study further categorizes Instagram accounts into thematic groups to understand the dynamics of user interactions and their role in shaping architectural narratives. It identifies patterns in the representation of Ankara Apartmanları, including the emphasis on specific aesthetic elements and historical contexts, which contribute to their contemporary cultural significance. These analyses underscore the role of social media in democratizing architectural representation and fostering new forms of engagement with Ankara's architectural heritage. This research offers a comprehensive framework for understanding the intersection of physical and digital representations of Ankara Apartmanları. By addressing the interplay between historical architecture and digital media, the study contributes to ongoing discussions on the preservation and reinterpretation of urban cultural memory in the digital age. The findings provide a critical perspective on how digital platforms influence public perception and participation in architectural discourse.