Elektro-eğirme yöntemi ile fonksiyonel biyomalzemelerin geliştirilmesi
Development of functional biomaterials by electro-spinning method
  1. Tez No: 917017
  2. Yazar: KÜBRA CANSU AKÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MACİD NURBAŞ, DOÇ. DR. HÜSEYİN AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yara Örtüsü, Elektro Eğirme, Nanofiber, Kitosan, Bitkisel Uçucu Yağ, Electro-spinning, Eco-Friendly, Natural Agents, Wound Dressing, Antibacterial
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Proses ve Reaktör Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günden güne hızla artmakta olan dünya nüfusu ve çevre kirliliği dolayısıyla son yıllarda araştırmacılar doğaya karşı saygılı ve çevre dostu olan malzemelerin araştırılmasına ve geliştirilmesine odaklanmışlardır. Bu sebep ile doğa dostu ve çevre kirliliğini minimum seviyeye düşürülmesine yardımcı olan malzemelerin kullanımları yaygınlaşmakta ve bu malzemelerin alternatif kullanım alanı araştırmaları her geçen gün artış göstermektedir. Özellikle medikal alanda kullanılması planlanan malzemelerin biyouyumlu, çevre dostu ve yenilenebilir olmaları istenilen ve tercih edilen özelliklerdendir. Yara örtüleri ve bantları medikal tekstil alanında oldukça önemli bir yere sahiptir. Medikal tekstil alanında istenilen tüm özellikleri bir arada bulunduran ideal yara örtüsü tasarımı henüz üretilememiştir bu nedenle fonksiyonel yara örtüsü araştırmaları ve çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. Fonksiyonel yara bandı ve örtülerinin kullanım açısından işlevsel olabilmeleri içi nanokompozit yapılar büyük fayda sağlamaktadır. Elektro eğirme yöntemi kullanılarak polimer yapılı nanofiberlerin üretimi avantaj sağlayan özellikleri sebebiyle günümüzde oldukça büyük bir ilgi çekmektedir. Bu çalışmada, elektro eğirme yöntemi kullanılarak medikal sektörde kullanılan biyopolimerler ile antibakteriyel özelliğe sahip oldukları bilinen bitkisel uçucu yağların kullanılması ile fonksiyonel nanofiber esaslı yara örtüsü tasarımı ve üretimi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda antibakteriyel ve antifugal etkilere sahip olduğu yapılan geniş kapsamlı literatür araştırmaları ile belirlenmiş olan dört farklı uçucu yağ ile birlikte toksik etkiye sahip olamayan, ulaşılabilir, biyouyumlu ve biyobozunur bir biyopolimer olan kitosan polimeri kullanılarak nanofiberler üretilmiştir. Elde edilen kompozit yapılı nanofiberlerin karakteristik özellikleri ve yüzey morfolojileri FE-SEM, FTIR, UV spektroskopisi kullanılarak araştırılmış ve ilaç salınımı testi uygulanmıştır. Sonuç olarak yara iyileşmesine destek veren uygulamalarda kullanılmak üzere çevre dostu ve üstün özelliklere sahip tamamen doğal olan fonksiyonel nanofiber üretimi başarıyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the rapidly increasing world population and environmental pollution, in recent years, researchers have focused on the research and development of environmentally friendly materials that are respectful to nature. For this reason, the use of nature-friendly materials that help to minimize environmental pollution is becoming widespread, and research on alternative uses of these materials is increasing day by day. It is one of the desired and preferred features that the materials planned to be used in the medical field are biocompatible, environmentally friendly and renewable. Wound dressings and tapes have a very important place in the field of medical textiles. The ideal dressing design, which combines all the desired features in the field of medical textiles, has not yet been produced, therefore, functional wound dressing researches and studies continue at full speed. Nanocomposite structures provide great benefits for functional plasters and dressings to be functional in terms of use. The production of polymer-structured nanofibers using the electrospinning method attracts a great deal of attention today due to its advantageous properties. In this study, it is aimed to design and manufacture functional nanofiber-based dressings by using biopolymers used in the medical sector and herbal essential oils known to have antibacterial properties by using electrospinning method. For this purpose, nanofibers were produced by using chitosan polymer, which is an accessible, biocompatible and biodegradable biopolymer, which has antibacterial and antifugal effects, together with four different essential oils, which have been determined by extensive literature research. The characteristics and surface morphologies of the obtained composite nanofibers were investigated using FE-SEM, FTIR, UV spectrophotometer and drug release test was applied. As a result, the production of environmentally friendly and completely natural functional nanofibers with superior properties has been successfully carried out to be used in applications that support wound healing.