Göğüs cerrahisinde intraoperatif sıvı yanıtlılığının analizi
- Tez No: 917164
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP TUNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hemodinamik monitörizasyon, göğüs cerrahisi, tek akciğer ventilasyonu, sıvı yanıtlılığı, rekruitment manevrası, Hemodynamic monitoring, thoracic surgery, one lung ventilation, fluid responsiveness, recruitment maneuvers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Hemodinamik parametrelerin takibi; introperatif dönemde yeterli ve güvenli anestezi yönetiminin sağlanması ve olası komplikasyonların önlenmesi için gereklidir. Bu çalışmada göğüs cerrahisi uygulanan hastalarda, intraoperatif sıvı yanıtlılığını değerlendirmek için kullanılan intraoperatif hemodinamik parametrelerin cerrahiye ve anesteziye bağlı olarak gösterdiği etkileşimleri ve değişimleri analiz etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli prospektif gözlemsel olarak planlanan bu çalışmamıza, etik kurul onayı ve hasta onamları alınması sonrası Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi ameliyathanesinde, video yardımlı göğüs cerrahisi (VATS) ile elektif cerrahi planlanan 60 hasta dahil edildi. Operasyon sırasında rekruitment manevrası (RM) uygulanmasını (30 cmH2O basınçla 30 saniye) takiben 250 ml kristaloid sıvı yüklemesi yapılan hastaların ameliyat bitiminde verileri toplandı. Bu hastaların entübasyon, lateral dekübitis pozisyon (LDP), tek akciğer ventilasyonu (TAV) ve toraks açılması sonrası, RM öncesi ve sonrası, sıvı yüklemesi öncesi ve sonrası, çift akciğer ventilasyonu (ÇAV) ile toraks kapatılması sonrasında bakılmış olan arteryel kan gazı (AKG) değerleri; respiratuar parametreler ve hemodinamik parametreler [(kalp hızı (KH), sistolik kan basıncı (SB), diyastolik kan basıncı (DB), ortalama arter basıncı (OAB), atım hacmi (SV), atım hacmi varyasyonu (SVV), nabız basıncı varyasyonu (PPV), kardiyak indeks (CI), kardiyak debi (KD)], operasyon süresince hastaya verilmiş olan intravenöz sıvılar, kan ve kan ürünleri, hastanın vazopressör-inotropik ilaç ihtiyacı, idrar çıkışı ve kanama miktarı kaydedilerek değişimleri analiz edildi. SV'de sıvı yüklemesinden sonra %10 ve üzerinde artış olan hastalar“sıvı yanıtlı”olarak, artış olmayanlar ise“sıvı yanıtsız”olarak değerlendirildi. Sıvı yanıtlı ve yanıtsız hastaların RM öncesi ve sonrası, sıvı yüklemesi öncesi ve sonrası bakılan hemodinamik parametrelerinin karşılaştırılması yapıldı. Bulgular: Operasyon sırasında takip edilen 60 hastanın AKG, respiratuar ve hemodinamik verileri takip zamanlarına göre analiz edildiğinde normal aralık değerlerinde olduğu görüldü.Hemodinamik parametreler için LDP'ye geçişte KH, SB ve PPV değerlerinde azalma görüldü. TAV'a geçişte PPV değeri düştü (p0.05). Perioperatif dönem boyunca hastalarda herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmadı. Sonuç: Çalışmamızda VATS ile opere edilen, TAV ve koruyucu akciğer ventilasyon (KAV) uygulanan hastalarda anestezi yönetimimiz ile AKG, respiratuar ve hemodinamik parametreler tüm takip zamanlarında normal sınırlarda bulundu. SVV ve PPV'nin RM ile indüklenmesiyle sıvı yanıtlılığını göstermede anlamlı olmadığı görüldü. Göğüs cerrahisi hastalarında, sıvı yanıtlılığını öngörmede daha ayırt edici yaklaşımların ortaya konulmasına ihtiyaç olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: Monitoring of hemodynamic parameters is necessary to ensure adequate and safe anesthesia management during the intraoperative period and to prevent possible complications. In this study, we aimed to analyze the interactions and changes in intraoperative hemodynamic parameters used to evaluate intraoperative fluid responsiveness in patients undergoing thoracic surgery, depending on surgery and anesthesia. Materials and Methods: In this single-center prospective observational study, after obtaining ethics committee approval and patient consent, 60 patients scheduled for elective surgery with video-assisted thoracic surgery (VATS) in the operating room of Ankara Atatürk Sanatoryum Education and Research Hospital were included. Data were collected at the end of the operation for patients who underwent recruitment maneuver (RM) (30 cmH2O for 30 seconds) and then 250 ml crystalloid fluid loading. Arterial blood gas(ABG) values, respiratory parameters and hemodynamic parameters (heart rate (HR), systolic arterial pressure (SP), diastolic arterial pressure (DP), mean arterial pressure (MAP), stroke volume (SV), stroke volume variation (SVV), pulse pressure variation (PPV), cardiac index (CI), cardiac output (CO)) of these patients, which were measured after intubation, lateral decubitus position (LDP), one lung ventilation (OLV), thoracic opening, before and after RM, before and after fluid loading and after thoracic closure with double lung ventilation (DLV); intravenous fluids administered during the operation, blood and blood products, vasopressor- inotropic requirement, urine output, and bleeding amount were recorded and their changes were analyzed. Patients with a 10% or more increase in SV after fluid loading were evaluated as fluid responsive and those without an increase were evaluated as fluid unresponsive. Hemodynamic parameters of fluid responsive and unresponsive patients before and after RM, before and after fluid loading were compared. Results: When the ABG, respiratory and hemodynamic data of 60 patients followed during the operation were analyzed according to the follow-up times, it was seen that they were within the normal range values. For hemodynamic parameters, HR, SP and PPV values decreased during transition to LDP (p0.05). Conclusion: In our study, in patients who underwent surgery VATS with OLV and protective lung ventilation; ABG, respiratory and hemodynamic parameters were found to be within normal limits at all follow-up times with the anesthesia management we applied. It was observed that SVV and PPV induced with RM were not significant in showing fluid responsiveness. It was concluded that more discriminatory approaches are needed to predict fluid responsiveness in thoracic surgery.