Role of borderline personality features in the relationbetween childhood trauma and eating disorder symptoms
Çocukluk travması ve yeme bozukluğu belirtileri arasındaki ilişkide sınırda kişilik (borderline) özelliklerinin rolü
  1. Tez No: 917236
  2. Yazar: AYLİN GÜLAŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ANNEGRET KRAUSE-UTZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çocukluk travması, sınırda kişilik bozukluğu, yeme bozuklukları, affektif dengesizlik, dürtüsel kendine zarar verme, kimlik bozukluğu, negatif ilişkiler, childhood trauma, borderline personality disorder, eating disorders, affective instability, impulsive self-harm, identity disturbance, negative relationships
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Universiteit Leiden
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Çocukluk travması (ÇT) yeme bozuklukları (YB) ve sınırda kişilik bozukluğu (SKB) belirtileri ile ilişkilendirilmiştir. Özellikle afektif dengesizlik, dürtüsellik, çözülme, kendine zarar verme gibi belli SKB özellikleri çocukluk travmasının sık görülen bir sonucudur ve yeme bozuklukları ile birlikte görülür. Önceki bulgular SKB belirtilerinin ÇT ve YB arasındaki ilişkide etkili olabileceklerini öne sürmüştür. Bu öz bildirim çalışmasının amacı, çocukluk travması ile yeme bozukluğu belirtileri arasında bir ilişki olup olmadığını ve bu ilişkinin kısmen sınırda kişilik özellikleriyle açıklanıp açıklanmadığını incelemektir. Yöntem: Dört yüz on dört kişi ÇT, SKB belirtileri ve YB'ler hakkında öz bildirim ölçeklerini tamamlamıştır. ÇT şiddetinin YB belirtilerinin genel puanları üzerinde doğrudan bir etkisinin olup olmadığı ve bu ilişkide SKB belirtilerinin dolaylı bir etkisi olup olmadığı PROCESS macro tool kullanılarak incelenmiştir. Belli SKB özelliklerinin rolü keşfedici analizle incelenmiştir. Bulgular: ÇT'nin şiddeti genel sınırda kişilik belirtilerini öngörmüştür, bu bulgu YB belirtilerini de ekleyince devam etmiştir. Ayrıca, ÇT'nin YB üzerinde genel SKB belirtileri ile açıklanan önemli bir dolaylı etkisi gözlemlenmiştir. Affektif dengesizlik dışındaki tüm SKB özelliklerinin dolaylı etkisi gözlemlenmiştir. Sonuç: Önceki bulgular bağlamında düşünüldüğünde, araştırmanın sonuçları SKB belirtilerinin ÇT ve YB'ler arasındaki ilişkide rolü olabileceğini ileri sürmektedir. Bu çalışmanın nedensel sonuçlara izin vermeyen korelasyonel tasarımı göz önüne alındığında, bu ilişkileri daha iyi ve derinlemesine anlamak için gelecekteki araştırmalarda deneysel ve boylamsal tasarımlar kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background: Childhood trauma (CT) has been associated with eating disorder symptoms (EDs) and borderline personality disorder (BPD) symptoms. Particularly, specific BPD features such as affective instability, impulsivity, dissociation, self-harm, are a frequent consequence of childhood trauma and co-occur with eating disorders. Previous findings suggested that symptoms of BPD could mediate the relationship between CT and EDs. The aim of this self-report study was to investigate whether there is a relationship between childhood trauma and eating disorder symptoms and whether this relationship is partly explained by borderline personality features. Methods: Four hundred and fourteen individuals completed the self-report scales on CT, BPD symptoms and EDs. Using the PROCESS macro tool, it was investigated whether there was a direct effect of CT severity on overall scores of ED symptoms as well as an indirect effect via BPD symptoms. The role of specific features of BPD were analysed in an exploratory manner. Results: Severity of CT significantly predicted EDs symptoms, also after accounting for overall borderline personality symptoms. In addition, there was a significant indirect effect of CT via overall BPD symptoms on EDs. Except for affective instability, indirect effects were found for all BPD features. Conclusion: In the context of previous findings, out results suggested that symptoms of BPD might mediate the relationship between CT and EDs. Given the correlational design of this study that cannot allow causal conclusions, experimental, longitudinal designs should be used in future research to further and deeply understand these associations.