Maksiller iskeletsel ekspanderuygulaması sonrası orta yüz bölgesindegözlenen değişimlerin üç boyutludeğerlendirilmesi: bir retrospektif çalışma
Three-dimensional evaluation of changes observed in the midface regionafter maxillary skeletal expander application: a retrospective study
  1. Tez No: 917364
  2. Yazar: FIRAT VURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER ALKAN, DOÇ. DR. YEŞİM KAYA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: MARPE, Ekspansiyon, KIBT, MSE 2
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Maksiller İskeletsel Ekspander Uygulaması Sonrası Orta Yüz Bölgesinde Gözlenen Değişimlerin Üç Boyutlu Değerlendirilmesi: Bir Retrospektif Çalışma Bu tez çalışmasında, Maksiller Skeletal Expander 2 (MSE 2) apareyinin iskeletsel ve dental etkilerininin 12-18 yaş arası bireylerde araştırılması amaçlandı. 2022-2023 yılları arasında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda tedavi olmuş, tek veya çift taraflı posterior çapraz kapanışı bulunan 18 hasta çalışmaya dahil edildi. Maksiller iskeletsel ekspansiyon öncesi ve sonrası KIBT görüntüleri kullanılarak MSE 2 apareyinin etkileri değerlendirildi. KIBT görüntüleri tıpta dijital görüntüleme ve iletişim dosyaları (DICOM) formatında dışa aktarılarak kaydedildi. Akabinde, bu KIBT görüntüleri OnDemand 3D yazılımı (Cybermed Inc., Seul, Kore) kullanılarak voksel gri tonlama desenlerinin eşleştirilmesinde otomatik işleme tabi tutularak tüm ön kafa kaidesinin anatomik yapıları üzerinde çakıştırıldı. MSE 2 apareyi uygulaması sonrası orta yüz bölgesindeki maksiller süturlarda ayrılma ile midpalatal sütur, maksilla ve orta yüz bölgesinde genişlik artışı gözlendi. Midpalatal süturda paralel şekilde bir ayrılma gözlendi. Maksillanın öne ve aşağı hareket ettiği, maksillada rotasyonel hareketler meydana geldiği ve rotasyon merkezinin frontozigomatik süturun çok az yukarısında olduğu belirlendi. Genişlik artışı sırasında dental hareketler de gözlenmiş olup destek alınan birinci molar dişlerde bukkal devrilme tespit edildi. Yapılan genişletme sırasında direnç merkezinin lateral-medial pterygoid proses bölgesinde olduğu belirlendi. Çalışmamız sonucunda, MSE 2 apareyinin aparey dizaynı ve farklı kuvvet iletimiyle orta yüz bölgesinde belirgin değişimler yarattığı görüldü. Konvansiyonel hızlı üst çene genişletme apareylerine kıyasla belirli avantajları olmasına rağmen, konvansiyonel hızlı üst çene genişletme apareylerinde görülen yan etkilerin görülebildiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Three-dimensional Evaluation of Changes Observed in the Midface Region After Maxillary Skeletal Expander Application: A Retrospective Study The aim of this thesis study was to investigate the skeletal and dental effects of the Maxillary Skeletal Expander 2 (MSE 2) appliance in individuals between the ages of 12-18 years. 18 patients with unilateral or bilateral posterior crossbite who were treated at Ankara Yıldırım Beyazıt University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics between 2022 and 2023 were included in the study. Pre- and post expansion CBCT images were used to investigated the effects of the MSE 2 appliance. The CBCT images were exported and saved in medical digital imaging and communication files (DICOM) format. Subsequently, these CBCT images were superimposed on the anatomical structures of the entire anterior skull base by automatic processing in matching voxel grayscale patterns using OnDemand 3D software (Cybermed Inc., Seoul, Korea). After the MSE 2 application, seperation of the maxillary sutures in the midfacial region and an increase in width in the midpalatal suture, maxilla and midfacial region were observed. A parallel shaped seperation was observed in the midpalatal suture. It was identified that the maxilla moved forward and downward, rotational movements occurred in the maxilla and the center of rotation was slightly above the frontozygomatic suture. During the width increase, dental movements also occurred and buccal tipping was detected in the supported first molar teeth. During the expansion, it was determined that the center of resistance was the lateral-medial pterygoid process region. As a result of our study, it can be said that the MSE 2 appliance creates significant changes in the midface region with its appliance design and different force transmission. Although it has certain advantages over conventional rapid maxillary expansion appliances, it has been determined that side effects seen in conventional rapid maxillary expansion appliances can be observed.