İskeletsel sınıf I maksiller darlık olgularında kapaklı ve kapaksız braket sistemlerinin dentofasiyal yapılara olan etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of self-ligating and conventional bracket systems on dentofacial structures in skeletal class I maxillary constriction cases
- Tez No: 358984
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA CİĞER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Maksiller darlık, Damon sistem, Quad-helix, Edgewise, Maxillary constriction, Damon system, Quad-helix, Edgewise
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
- Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmadaki amacımız, maksiller darlığı ve orta derecede çapraşıklığı olan Sınıf I malokluzyonlu hastalarda kullanılan iki farklı tedavi sisteminin; dentofasiyal sisteme olan etkileri, maksiller ark genişliği, maksiller molar dişlerin eğimlerindeki değişimler, periodontal indeks skorları, ağrı hissi ve total tedavi süreleri bakımından karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Bu amaçla, yaş ortalaması 14 yıl 5 ay olan 17 birey Quad-helix apareyi ile üst çenede genişletme işlemi uygulandıktan sonra Roth tanımlı konvansiyonel Edgewise braketlerle, yaş ortalaması 14 yıl 8 ay olan 16 birey kapaklı (Damon 3MX) braketler ile tedavi edilmiştir. Tedavi öncesi ve tedavi sonunda hastalardan dijital lateral sefalometrik, posteroanterior filmler, dental modeller alınmıştır. Bunlara ilave olarak periodontal indeks kayıtları ve ağrıyı değerlendiren VAS kayıtları alınmıştır. Sefalometrik değerlendirme sonucunda her iki tedavi grubundaki bireylerde maksiller ve mandibuler iskeletsel ölçümler etkilenmemiş, overjet miktarında azalma, maksiller ve mandibuler keserlerde protrüzyon saptanmıştır. Yüzün büyüme yönü ve yumuşak doku profil ölçümlerindeki değişimler bakımından iki grup benzerlik göstermiştir. Posteroanterior ölçümlerde iki grupta da intermolar genişlik anlamlı artış göstermiş ve üst molar dişlerde kapaklı braket grubunda konvansiyonel gruba göre daha fazla bukkale eğilme saptanmıştır. Dental model ölçümleri sonucunda iki tedavi yöntemi ile maksiller kaninler, premolarlar ve molarlar arası genişlikte anlamlı artış oluşmuştur. Periodontal ölçümlerde; konvansiyonel grupta tedavi başına göre 6.ayda plak indeksi ve cep derinliğinde anlamlı artış meydana gelmiştir. Kapaklı braket grubunda ise plak indeksinde tedavi başına göre 6.ayda anlamlı artışla birlikte, tedavi sonunda anlamlı azalma görülmüştür. Her iki tedavi sisteminde en yüksek ağrı skoru 24.saatte gözlenmiş ve 30.güne kadar anlamlı şekilde azalmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to evaluate the effects of two different treatment systems with regard to the effects on dentofacial system, transverse dimensional changes in maxillary arch, changes in maxillary molar inclinations, clinical periodontal parameters, intensity of pain and total treatment time in Class I patients with dentally constricted maxillary arch and moderate crowding. For this purpose, 17 patients (with a mean age of 14,5 year) underwent orthodontic treatment with Roth prescribed conventional Edgewise bracket systems after expanding the maxillary arch with Quad-Helix appliance and 16 patients (with a mean age of 14,8 year) underwent orthodontic treatment with self-ligating (Damon 3MX) bracket system. Each subject's digital lateral cephalometric, posteroanterior radiographs and dental study casts were obtained at the beginning of the treatment and after debonding. In addition to these, periodontal index and pain scores were obtained. Cephalometric data showed that, in both treatment systems maxillary and mandibular skeletal parameters were not affected, overjet decreased, maxillary and mandibular incisors were proclined. Both treatment groups showed similarity with regard to the changes of facial growth direction and soft tissue profile measurements. Posteroanterior cephalometric measurements demonstrated that intermolar width increased significantly in both groups however self-ligating group showed more increase in the maxillary molar inclination related to facial midline. Dental model measurements indicated that maxillary intercanine, inter-premolar and intermolar widths were significantly larger after treatment in both appliance systems. In the conventional group, plaque index and probing depth significantly increased at the sixth month of the treatment. In the self-ligating group, plaque index significantly increased at the sixth month of the treatment and then decreased at the end of the treatment. In both treatment systems, the highest pain scores were observed at around 24 hour and returned to minimal base line level by 30 days.