Akdeniz bölgesinde yetiştirilen levrek balıklarında (dicentrarchus labrax, linnaeus, 1758) emamektin benzoatın doku rezidü düzeylerinin belirlenmesi
Determination of tissue residue levels of emamectin benzoate in sea bass (dicentrarchus labrax, linnaeus, 1758) farmed in the mediterranean region
  1. Tez No: 917524
  2. Yazar: AHMET KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ELMAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
  6. Anahtar Kelimeler: Dicentrarchus labrax, Linnaeus 1758, emamektin benzoat, rezidü, Dicentrarchus labrax, Linnaeus 1758, emamectin benzoate, residue
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma ile Avrupa levrek balıklarında antiparaziter ilaç olarak kullanılan emamektin benzoat(EB)'ın, farklı doz uygulaması sonucunda balığın kaslı deri dokusundaki rezidü düzeylerinin tespiti ile ilaç kalıntı arınma sürelerinin (İKAS) belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 19 ± 0,8 °C su sıcaklığında, yaklaşık 100 gram canlı ağırlığında 369 adet Avrupa levrek balığı (Dicentrarchus labrax, Linnaeus 1758) üzerinde gerçekleştirildi. Balıklar bir kontrol grubu, üç çalışma grubu olmak üzere dört gruba ayrıldı. Çalışmada kontrol grubundaki balıklara ilaç içermeyen yem, çalışma gruplarındaki balıklara ise 50, 100, 150 µg/kg EB içeren yem 7 gün boyunca oral yolla verildi. Daha sonrasında kontrol grubundan 0., 7., 8., 9., 13., 17., 21. ve 28. günde çalışma gruplarından ise ilaç uygulamasının 7., 8., 9., 13., 17., 21., 28., 42., 56. ve 70. günlerinde 9'ar adet balık örneği tesadüfi örneklemeyle alındı. Kaslı deri dokusundaki rezidü düzeyleri LC MS/MS cihazında belirlendi. Tüm çalışma gruplarında en yüksek rezidü düzeylerine 8. günde ulaştığı tespit edildi. Yine tüm çalışma gruplarında 28. günden itibaren tespit limitlerinin üstünde bir değer saptanmadı. Avrupa İlaç Ajansının (EMA) yazılımı (WT 1.4 by P. Heckman) aracılığıyla yapılan hesaplamalar sonucunda; 50 µg/kg dozda 24,06 gün, 100 µg/kg dozda 43,32 ve 150 µg/kg dozda 39,63 günlük İKAS süreleri tespit edildi. Bu araştırmada tüm gruplar için rezidü düzeyleri 28. günden sonra tespit limitlerinin altına düştüğü görülse de benzeri çalışmaların Avrupa levrek balığı için farklı ısı derecelerinde yapılması ve EB ile tedavi edilen balıkları kalıntı riskine karşı belirlenmiş olan İKAS sürelerine dikkat ederek tüketilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the residual levels of Emamectin Benzoate (EB), which is used as an antiparasitic drug in European sea bass fish, in the muscular skin tissue of the fish as a result of different dose applications and to determine the drug residue clearance times. The study was carried out on 369 European sea bass fish (Dicentrarchus labrax, Linnaeus 1758) with a live weight of approximately 100 grams at a water temperature of 19 ± 0,8 °C. The fish were divided into four groups, one control group and three experimental groups. In the experiment, the fish in the control group were given drug-free feed and the fish in the experimental groups were given feed containing 50, 100, 150 µg/kg EB orally for 7 days. Afterwards, 9 fish samples were randomly sampled from the control group on days 0, 7, 8, 9, 13, 17, 21 and 28 and from the experimental groups on days 7, 8, 9, 13, 17, 21, 28, 42, 56 and 70 of the drug administration. Residue levels in muscular skin tissue were determined by LC MS/MS. The highest residue levels were reached on day 8 in all study groups. Again, no value above the detection limits was detected in all study groups as of the 28th day. As a result of calculations using the European Medicines Agency (EMA) software (WT 1.4 by P. Heckman), withdrawal periods of 24,06 days for 50 µg/kg dose, 43,32 days for 100 µg/kg dose and 39,63 days for 150 µg/kg dose were determined. Although residue levels for all groups in our study were below the detection limits after the 28th day, it is recommended that similar studies should be carried out at different temperatures for European sea bass and EB-treated fish should be consumed by paying attention to the withdrawal periods determined against residue risk.