Okul öncesi dönem çocuklarının okul olgunluk düzeyleri ile okul olgunluğuna ilişkin veli ve öğretmen görüşleri
School readiness levels of preschool children and parents' and teachers' opinions on school maturity master's thesis
  1. Tez No: 917553
  2. Yazar: ELİF PEHLİVAN ALTINOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BOZGEYİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Okul olgunluğu, akademik olgunluk, sosyal ve duygusal olgunluk, okul öncesi öğrencileri, School maturity, academic maturity, social and emotional maturity, preschool students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma, okul öncesi dönem çocuklarının okul olgunluğunu belirleyen akademik olgunluk ve sosyal-duygusal olgunluk düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesini ve okul olgunluğuna yönelik veli-öğretmen görüşlerine yer vermeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, bu araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 Eğitim-Öğretim döneminde Antalya ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel bir anaokulunda ve ilkokula bağlı bir anasınıfında bulunan beş-altı yaş grubu 100 öğrenci ile 6 öğretmen ve 11 veli oluşturmaktadır. Bu araştırma karma desen bir araştırmayı kapsamakta olup, araştırmada desen olarak sıralı açıklayıcı desen kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğrencilerin akademik olgunluklarını ölçmek için“Metropolitan Okul Olgunluğu Ölçeği”ve sosyal-duygusal olgunluklarını ölçmek için“Marmara Sosyal Duygusal Uyum Ölçeği (MASDU-5YAŞ)”, araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”ile“Veli ve Öğretmen Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizi için bağımsız gruplar için t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi, regresyon analizi ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin okul olgunluğu düzeyleri arasında cinsiyete göre anlamlı farklılık ortaya çıkmazken, annenin eğitim düzeyine, babanın eğitim düzeyine, annenin çalışma durumuna ve öğrencilerin takvim yaşına göre anlamlı düzeyde farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın diğer sonuçları ise akademik olgunluk düzeyi yüksek olan öğrencilerin velileri akademik olgunluğun yüksek olmasını çoğunluk“Büyük kardeşin olması”olarak, düşük olan öğrencilerin velileri ise“Çocuk sayısının fazlalığı”olarak ifade etmişlerdir. Sosyal duygusal olgunluk düzeyi yüksek olan öğrencilerin velileri yüksek olmasını çoğunluk tarafından“Sosyal bir çevrede bulunmak”olarak, düşük olan veliler ise“Pandeminin etkisi”olarak belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the academic maturity and social-emotional maturity levels of preschool children, which determine school readiness, in terms of various variables and to include parent-teacher opinions on school readiness. For this purpose, the study group of this research consists of 100 students aged 5-6 in a private kindergarten and a kindergarten affiliated to a primary school in Antalya province in the 2024-2025 Academic Year, 6 teachers and 11 parents. This research covers a mixed design research and the sequential explanatory design was used as the design in the research. In the research,“Metropolitan School Readiness Scale”to measure the academic maturity of the students and“Marmara Social Emotional Adaptation Scale (MASDU-5YAS)”to measure their social-emotional maturity,“Personal Information Form”and“Parent and Teacher Interview Form”developed by the researcher were used as data collection tools. In the study, t-test for independent groups, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, regression analysis and content analysis were used to analyze the data. As a result of the study, while no significant difference was found between the school maturity levels of the students according to gender, it was concluded that there was a significant difference according to the mother's education level, the father's education level, the mother's employment status and the students' calendar age. Other results of the study are that the parents of the students with high academic maturity levels mostly stated that the reason for the high academic maturity was“Having an older sibling”, while the parents of the students with low academic maturity levels stated that the reason for the high academic maturity was“Having a large number of children”. The parents of the students with high social emotional maturity levels mostly stated that the reason for the high academic maturity was“Being in a social environment”, while the parents with low social emotional maturity levels stated that the reason for the high academic maturity was“The effect of the pandemic”.