Öğrenci hemşirelerin sosyal adalet tutumları ve ilişkili faktörler
Students nurses' attitudes to social justice and related factors
  1. Tez No: 917552
  2. Yazar: BEYZA GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBU TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencileri, sosyal adalet, tutum, Nursing students, social justice, attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, hemşirelik öğrencilerinin sosyal adalet tutumlarını ve ilişkili faktörleri belirlemektir. Yöntem: Kesitsel türde olan bu araştırma, Batı Marmara Bölgesi'ndeki bir devlet üniversitesinde yapıldı. Araştırmanın evrenini 635 hemşirelik öğrencisi oluşturdu ve örneklem seçimine gidilmedi. 431 öğrenci ile tamamlandı. Veriler yüz yüze görüşme yöntemiyle anketler aracılığıyla toplandı. Anket formu Sosyal Adalet Tutum Ölçeği ve literatür doğrultusunda hazırlanan tanımlayıcı sorulardan oluşturuldu. Veriler IBM SPSS 25 programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, Spearman korelasyon analizi ve Stepwise doğrusal regresyon analizi kullanılarak yapıldı. Çalışmaya başlamadan önce etik kurul, kurum ve katılımcılardan yazılı izin alındı. Bulgular: Öğrencilerin Sosyal Adalet Tutum Ölçeği puan ortalamalarının 24-168 arasında değiştiği ve puan ortalamasının 131,05±29,39 olduğu belirlendi. Kadın öğrencilerin erkek öğrencilere göre puan ortalamalarının anlamlı derecede yüksek olduğu ancak diğer demografik değişkenlerin puan ortalamalarında anlamlı bir fark oluşturmadığı belirlendi. Öğrenciler arasında“Sosyal adalet için çalışan sivil toplum kurumlarında gönüllü çalışmak ister misiniz?”,“Hemşirelik öğrencileri, bakım verdikleri hastanın sosyal adaletinin savunucusu olmalı mıdır?”,“Hastanıza bakım verirken sosyal adaletsizliğe maruz kaldığına tanık olduğunuzu düşündüğünüz oldu mu?”,“Size göre hemşire eğitimcilere sosyal adalet geliştirme eğitimleri yapılmalı mı?”ve“Size göre uygulama alanlarındaki hemşirelerin sosyal adalet algısının geliştirilmeye ihtiyaç var mı?”sorularına 'evet' cevabı verenlerin Sosyal Adalet Tutum Ölçeği puanlarının, 'hayır' cevabı verenlerden anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, öğrencilerin genel olarak ortalama bir sosyal adalet tutumuna sahip olduğunu ve kadın öğrenciler ile sosyal adalet savunuculuğuna katılmaya veya ilgili kurumlarda gönüllü olmaya istekli olan öğrencilerin Sosyal Adalet Tutum puanlarının anlamlı derecede daha yüksek olduğunu ortaya koymakta; dolayısıyla hem cinsiyetin hem de proaktif katılımın sosyal adalet bakış açısının şekillenmesinde belirleyici bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the social justice attitudes of nursing students and the associated factors. Method: This cross-sectional study was conducted at a state university in the Western Marmara Region. The population of the study consisted of 635 nursing students, and no sampling method was employed. The study was completed with 431 students. Data were collected through face-to-face interviews using questionnaires. The questionnaire consisted of the Social Justice Attitude Scale and descriptive questions prepared based on the literature. Data were analyzed using descriptive statistics, Spearman correlation analysis, and stepwise linear regression analysis with IBM SPSS 25 software. Prior to the study, written consent was obtained from the ethics committee, the institution, and the participants. Results: It was determined that the students' Social Justice Attitude Scale scores ranged from 24 to 168, with a mean score of 131.05±29.39. The mean scores of female students were found to be significantly higher than those of male students, whereas no significant differences emerged for other demographic variables. Furthermore, students who responded“yes”to the following questions had significantly higher Social Justice Attitude Scale scores compared to those who responded“no”:“Would you like to volunteer in civil society organizations that work for social justice?”,“Should nursing students serve as advocates for the social justice of patients under their care?”,“Have you ever felt that you witnessed social injustice while providing patient care?”,“In your opinion, should nursing educators receive training to promote social justice?”, and“Do you believe that the social justice perceptions of nurses in clinical practice settings need to be improved?”Conclusion: In conclusion, the findings suggest that female students and those who indicate willingness to engage in social justice advocacy or volunteer in related organizations demonstrate significantly higher social justice attitude scores, underscoring the pivotal role of both gender and proactive involvement in shaping social justice perspectives.