PNR (GATA-4) proteininin fazla üretilmesinin kalp hızı üzerine etkisi
Effect of overproduction of PNR (GATA-4) gene on heart rate
  1. Tez No: 917568
  2. Yazar: TAMARA MAHDI FLAYYIH AL-SAFI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Drosophila melanogaster, GAL4-UAS, kalp yetmezliği, PNR, Drosophila melanogaster, GAL4-UAS, heart failure, PNR
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Genetik kalp hastalığı çalışması, kalp hastalığının gelişimine katkıda bulunan genetik nedenleri belirlemeyi ve böylece genetik faktörlerin kalbi nasıl etkilediğinin anlaşılmasını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmalar erken teşhis, önleme ve kalp sağlığının iyileştirilmesine ve kalp hastalığının bireyler ve aileler üzerindeki etkisinin azaltılmasına yol açabilecek hedefe yönelik tedavilerin geliştirilmesine katkıda bulunur. Bu çalışmada, Drosophila melanogaster modelinin kardiyomiyositlerinde sistolik ve diyastolik performansı değerlendirmek için oldukça bütünleştirici bir yaklaşım benimsemeyi ve üçüncü larva aşamasında stereo floresan mikroskobu kullanarak kontrol ve PNR mutant larvalarının kalp hızlarını ölçerek işlev bozukluğunu aydınlatmak için PNR gen mutasyonunun tüm Drosophila melanogaster kalbi üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Transgenik olarak işaretlediğimiz kalp GAL4 ile pnr fazla üretilmesine sebep olan transgenik sinekler çaprazlanarak, GAL4-UAS sistemi kullanılarak, üçüncü larva aşamasında stereo floresan mikroskop ile kontrol larvaların ve pnr mutant larvaların kalp hızları ölçülecektir. Bulgular: Bu çalışmada, PNR geni, kalp yetmezliğine neden olan genleri bulmak için laboratuvarımızda yapılan genetik tarama ile farklı bir gen havuzundan Drosophila melanogaster model organizmasında bulundu. Bu dişi stokları, transgenik olarak etiketlediğimiz kardiyak spesifik GAL4 ile çaprazlandıktan sonra ortaya çıkan yetişkin ödem fenotipi gözlemlendi. PNR proteinin kalpte fazla üretilmesi kalp atış hızını yaklaşık altı kat düşürmüştür ve ayrıca aritmi gözlemlenmiştir. Sonuç: GATA4 homoloğu olan PNR proteinin fazla üretilmesi kalp atış hızını dramatik düşürmüş ve bu ödem oluşmasına sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Objective: The study of genetic heart disease aims to identify the genetic causes that contribute to the development of heart disease and thus improve the understanding of how genetic factors affect the heart. These studies contribute to early detection, prevention and the development of targeted therapies that can lead to improved heart health and reduce the impact of heart disease on individuals and families. In this study, we aimed to take a highly integrative approach to assess systolic and diastolic performance in cardiomyocytes of the Drosophila melanogaster model and examine the effects of the PNR gene mutation on the whole Drosophila melanogaster heart to elucidate dysfunction by measuring heart rates of control and PNR mutant larvae using stereo fluorescence microscopy at the third larval stage. Material and Method: By crossing our transgenically marked heart GAL4 with transgenic flies that cause pnr overproduction, using the GAL4-UAS system, the heart rates of control larvae and pnr mutant larvae will be measured by stereo fluorescence microscopy at the third larval stage. Results: In this study, the PNR gene was found in the model organism Drosophila melanogaster from a different gene pool by genetic screening in our laboratory to find genes that cause heart failure. After crossing these female stocks with the cardiac-specific GAL4, which we transgenically labeled, the resulting adult edema phenotype was observed. The overproduction of PNR protein in the heart reduced the heart rate about sixfold and arrhythmia was also observed. Conclusion: Overproduction of PNR protein, a homolog of GATA4, dramatically decreased heart rate and caused edema.