Structural framework of the Tavşan Gold Deposit in Tavşanlı district/Kütahya province/Türkiye
Tavşan Altın Yatağında yapısal kontroller Tavşanlı ilçesi/Kütahya ili/Türkiye
  1. Tez No: 917596
  2. Yazar: FURKAN OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Maden yatakları, yapısal jeoloji, altın, Tavşanlı Zonu, Batı Anadolu, Mineral deposit, structural geology, gold, Tavşanlı Zone, Western Anatolia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Tavşan Altın Yatağı, kuzeybatı Anadolu'da Tavşanlı ve Afyon Zonları arasındaki sınırda yer almakta olup, ofiyolitik kompleksler, yığışım prizması ve kıta kenarı tortul dizilimleri içeren karmaşık bir jeolojik geçmişe sahiptir. Detaylı jeolojik ve yapısal haritalama, sondaj çalışmaları verileri, petrografik analizler, jeo-kimyasal incelemeler, yansıyan ışık mikroskobu, kesitler, kinematik işaretler, gerilim analizleri ve 3D jeolojik modellemeler kullanılarak mineralizasyonun birden fazla evresi belirlenmiştir. Bu evrelerin her biri, deformasyon zonlarıyla, birincil ve ardışık düşük açılı faylar ile daha sonra gelişen doğrultu atımlı faylar ile yakından ilişkilidir ve bu yapılarla sınırlıdır. Bu fayların epizodik yeniden etkinleşmesi, sıkışmalı ve genişlemeli kuvvetlerin dönüşümlü olarak etkili olduğu dinamik bir tektonik ortamı işaret etmektedir. Bu durum, karbonat ve ofiyolitik birimler arasındaki önemli litolojik kontaklarda hidrotermal silisleşme ve karbonat başkalaşımı ile birlikte silis bakımından zengin, sülfürle ilişkili altın taşıyan jasperoid oluşumlarının çökelmesini sağlayan tekrarlı hidrotermal akışkan yolları sağlamıştır. Çalışma ayrıca fay zonları boyunca gelişen ezilme breşleri ve fayla ilişkili makaslama ve kırık zonları gibi akışkan akışı için elverişli yollar oluşturduğunu ve mineralizasyonun yoğunlaştığı yerel cevher birikimlerine zemin hazırladığını göstermektedir. Metalik birlikteliklerdeki mekânsal zonlanma ve cevher oluşturan sıvılardaki değişimler, antimon mineralizasyonu ve yüksek arsenik jeo-kimyasal anomalilerinin varlığı, yatağın karakterini daha da desteklemektedir. Elde edilen sonuçlar, yalnızca Tavşanlı Zonu'nun tektonik evrimini anlamaya katkı sağlamakla kalmayıp, benzer yapısal olarak karmaşık mineral yataklarının keşfi için değerli içgörüler de sunmaktadır. Bu çalışma, ekonomik açıdan önemli altın yataklarının oluşumunda epizodik deformasyonun önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Tavşan Gold Deposit, situated along the boundary between the Tavşanlı and Afyon Zones in northwestern Anatolia, is hosted by diverse geological history involving ophiolitic complexes, accretionary wedges, and continental-margin sedimentary sequences. Detailed geological and structural mapping, combined with diamond drilling, petrographic and geochemical analyses, reflected light microscopy observations, cross-sections, kinematic signatures, stress analysis and 3D geological model, have identified multiple episodes of mineralization, each closely associated with and spatially confined to zones of deformation, primary and subsequent low-angle faults and later-stage strike-slip faults. Episodic reactivation of these faults, suggests a dynamic tectonic environment where compressional and extensional forces alternated, provided repeated conduits for hydrothermal fluids, which precipitated silica-rich, sulphide associated gold-bearing jasperoid bodies at key lithological contacts between carbonate and ophiolitic units with hydrothermal silicification and de-carbonatization. The study also reveals structural development of the study area including zones of cataclastic flow breccias, fault-related shearing and fractures that provided favourable pathways, as well as zones of mineralization and subsequent ore deposition. Spatial zoning in metallic associations and variations in ore-forming fluids suggest that presence of antimony mineralization and high arsenic geochemical anomalies further supports the nature of the deposit. The results contribute not only to the broader understanding of the tectonic evolution of the Tavşanlı Zone but also contributes valuable insights for future mining exploration strategies in similar structurally complex mineral deposit terranes. This work highlights the significance of episodic deformation in the formation of economically viable gold deposits.