'Rhymes and Reasons': The politics of language and form in James Joyce's novels
'Kafiye ve Anlam': James Joyce'un romanlarında dil ve formun politikası
- Tez No: 917640
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN YILDIRIM KOYUNCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: James Joyce, İrlanda, edebi form, politik bilinçdışı, modernizm, Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi, Ulysses, Finnegans Wake, James Joyce, Ireland, literary form, political unconscious, modernism, A Portrait of the Artist as a Young Man, Ulysses, Finnegans Wake
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bu tez çalışmasının amacı James Joyce'un A Portrait of the Artist as a Young Man (1916) (Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi), Ulysses (1922), ve Finnegans Wake (1939) adlı romanlarında dil ve edebi formun politikasını incelemektir. Çalışmanın ana argümanı bu romanların politik bilinçdışlarının yalnızca yazarın özgün dil ve edebi form kullanımının, eserlerin yazıldığı dönemlerin ideolojileri, tarihsel olayları ve politik tahakkümlerini nasıl şekillendirdiği ve aynı zamanda bunlar sonucu nasıl şekillendikleri incelenerek açığa çıkarılabileceğidir. Adı geçen romanların politikaları bu doğrultuda eserlerin biçimsel ve dilsel özgünlükleri bakımından incelenecektir. Tezin ilk bölümü James Joyce'u ve edebiyatını modernizm akımı bağlamında okuyacak ve aynı zamanda edebi formun nasıl politik bir olgu olduğunu tartışacaktır. Sonraki bölüm, yazarın eserlerini belirli bir tarihsel ve ideolojik bağlama daha iyi bir şekilde oturtmak adına İrlanda Sorunu olarak anılan olguyu inceleyecektir. Üçüncü bölüm A Portrait of the Artist as a Young Man (Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi) adlı eseri sanatçı romanı olarak analiz edecek ve romanın form ve dilini, ideolojik temellerini ortaya çıkarmak için epifani kavramı üzerinden romanın politikasına bağlayacaktır. Tezin dördüncü bölümü Ulysses adlı romana odaklanacaktır ve romanı, parodinin nasıl ideolojik bir şekilde kullanıldığını açıklayan biçimsel bir yaklaşımla inceleyecektir. Tezin yazarın son romanı Finnegans Wake ile ilgili olan son bölümü romanın formu yoluyla döngüsel bir tarih anlayışı sunduğunu savunacaktır. Tüm bu romanların incelemeleri Marksist edebiyat eleştirisi, özellikle de Fredric Jameson'ın politik bilinçdışı teorisi kullanılarak yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to explore the politics of language and literary form in James Joyce's novels: A Portrait of the Artist as a Young Man (1916), Ulysses (1922), and Finnegans Wake (1939). The main argument of this study is that the political unconscious of these works can only be revealed by examining how the writer's idiosyncratic use of language and form inform, and in turn, is informed by the ideologies, historical events, and political imperatives of his time. In this respect, the politics of Joyce's novels is discussed within the lines of formal and linguistic peculiarities of his works. The first chapter situates Joyce and his writing in the context of the modernist movement. The next chapter discusses the Irish Question at length to better position Joyce's works in a particular historical and ideological context. Chapter 3 analyses A Portrait of the Artist as a Young Man as Künstlerroman and relates its form and language to its politics through the term epiphany to uncover its ideological underpinnings. The fourth chapter focuses on Ulysses and analyses it through a formal approach that reveals how parody operates ideologically in the novel. The last chapter, which is about Joyce's last work Finnegans Wake, argues that the novel presents a cyclical view of history through its form. The analyses of these works are executed through the lens of Marxist literary criticism, specifically Fredric Jameson's theory of the political unconscious.