Abdullah Sûle'ye göre belagat açısından hicâc/argümantasyon teorisi
The theory of argumentation in terms of rhetoric according to Abdullah Sūla
  1. Tez No: 917757
  2. Yazar: SADDAM NAJEEB ABDULLAZIZ AL-SHAIBANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ŞENSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Abdullah Sûle, Argümantatif Belâgat, Kur‟ân-ı Kerîm, Belâgat ve İkna, Arap Dili, Abdullah Sûla, Argumentative Rhetoric, Qur‟an, Rhetoric and Persuasion, Arabic Language
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
Bu çalışmada, Tunuslu eleştirmen ve belâgatçı Abdullah Sûle‟nin belâgat açısından hicâcî/argümantatif boyutlara yönelik yaklaşımı incelenmektedir. İlk olarak, hicâc kavramı antik Yunan düşüncesinden başlayarak Arap belâgatçılar ve çağdaş bilim insanları nezdinde ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Abdullah Sûle‟nin entelektüel birikimini oluşturan bilgi alanları ve araştırma yöntemine odaklanılmıştır. Son olarak, hicâcın araştırma düzeyleri, kelimeden başlayarak terkip, cümle ve ardından suret boyutlarına kadar Kur‟ân-ı Kerîm ayetlerinin belâgat perspektifinden hicâcî/argümantatif boyutları tartışılarak incelenmiştir. Sûle‟nin Kur‟ân-ı Kerîm üzerine yaptığı araştırma, kendisinden büyük bir zaman ve emek harcamasını gerektirmiştir. Çalışmalarında Arap ve Batı dil ve belâgat alanlarındaki yaklaşımları birleştirmiş, iki farklı bilgi sistemini uyumlu bir şekilde ele almıştır. Ayrıca, Kur‟ân-ı Kerîm‟in her toplumu dilsel, retorik ve mantıkî açıdan çeşitli yöntemlerle ikna eden ve onlara deliller sunan bir metin olduğunu göstermiştir. Ancak bu araştırmada daha çok dil ve belâgat yönüyle sınırlı kalınmış, ez-Zemahşerî, ez-Zerkeşî, Tâhir b. Âşûr gibi müfessir ve belâgatçılardan görüşler alınmıştır. Çalışmada, Abdullah Sûle‟nin araştırma çabalarını, yöntemlerini ve entelektüel boyutlarını inceleyerek, hicâc teorilerinin farklı türlerini ele alan bilimsel literatüre yeni bir katkı sağlamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the rhetorical and argumentative dimensions of the Tunisian critic and rhetorician Abdullah Sûla's approach to rhetoric. Initially, the concept of argumentation is analyzed from the perspectives of ancient Greek thought, Arab rhetoricians, and contemporary scholars. The second section focuses on the intellectual foundations and research methodology that shaped Abdullah Sûla's scholarly profile. Finally, the levels of argumentation, from the word level to composition, sentence, and imagery, are discussed and analyzed through the lens of rhetorical dimensions found in the verses of the Qur‟an. Sûla's research on the Qur‟an required significant time and effort. His work bridges the approaches of Arab and Western linguistic and rhetorical traditions, harmonizing these two distinct systems of knowledge. Moreover, he demonstrates that the Qur‟an is a text designed to persuade and provide evidence to all nations through diverse linguistic, rhetorical, and logical methods. However, his research primarily focuses on linguistic and rhetorical aspects, drawing on the views of notable scholars and rhetoricians such as al-Zamakhshari, al-Zarkashi, and al-Tahir ibn Ashur. This study aims to contribute to the scholarly literature on argumentation theories by exploring Abdullah Sûla's research endeavors, methodology, and intellectual contributions.