The role of environmental regulations on green transition: The case of Swedish electronics industry
Yeşil dönüşümde çevresel düzenlemelerin rolü: İsveç elektronik endüstrisi örneği
- Tez No: 917765
- Danışmanlar: DR. MATİLDA DAHL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Düzenlemeler, Yeşil Dönüşüm, Elektronik Endüstrisi, Uyum, Mevzuat, İsveç, Siyasi Müdahale, Environmental Regulations, Green Transition, Electronics Industry, Compliance, Legislation, Sweden, Policy Intervention
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Uppsala Universitet
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kullandığımız en basit eşyalardan en karmaşık olanlara kadar, elektronik her yerde ve her şeyde mevcuttur. Ancak, elektroniğe yönelik artan talebin çevre üzerinde ciddi bir etkisi vardır. Bu nedenle elektronik sektörü uzun süredir mevzuatın odağında yer almaktadır. Nitekim elektronik, 2050 yılına kadar dünyanın ilk iklim-nötr kıtası olma yolunda Avrupa Birliği tarafından belirlenen yedi öncelikli anahtar değer zinciri arasında yer almaktadır. Bu bakımdan bu tez, elektronik sektörünün yeşil dönüşümünde çevre mevzuatının rolünü, bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin mevzuat tarafından getirilen önlemleri nasıl değerlendirdiklerini anlamaya çalışarak araştırmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma, hem her ölçekten 11 farklı şirketten (büyük, orta ve küçük ölçekli ve yeni kurulan şirketler) ve 2 düzenleyici kurumdan temsilcilerle yapılan derinlemesine görüşmeler hem de alandaki uzmanlar ve yöneticilerle yapılan grup tartışmaları yoluyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, yasal mevzuatın yeşil dönüşümde bir itici güç ya da engel olarak değerlendirilmesi noktasından yola çıkmış olsa da, ampirik bulgular çevresel düzenlemelerin sadece bu yönleriyle ele alınamayacak kadar karmaşık araçlar olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, düzenlemelerin bir itici güç veya engel olarak değerlendirilmesinin şirketlerin büyüklüğü ve sahip oldukları fırsatlarla doğrudan ilişkili olduğunu göstermiştir. Ancak, şirketlerin karşılaştıkları zorlukların çözümü çoğu zaman kendi kabiliyetlerinin ötesinde ve çoğunlukla yasa koyucular olmak üzere dış faktörlerle ilgilidir. Çalışma kapsamında görüşülen tüm şirketler, çevresel düzenlemelerin yeşil dönüşüme katkıda bulunabileceği konusunda hemfikirdir. Ancak kesin olan bir şey var ki o da bu etkinliği sağlamanın yolu kanun koyucular ile sektör arasında şeffaf ve kapsayıcı bir iletişimden geçtiği konusudur.
Özet (Çeviri)
From the simplest items we use to the most complex ones, electronics are everywhere and in everything. However, the escalating demand for electronics has a serious toll on the environment. Thus, the electronics industry has been the focus of legislation for a long time. As a matter of fact, electronics are among the seven priority key value chains identified by the European Union on the way to becoming the world‟s first climate-neutral continent by 2050. In this sense, this thesis aims to investigate the role of environmental legislation in the green transition of the electronics industry by trying to understand how companies operating in this industry evaluate the measures introduced by the legislation. This was done through both in-depth interviews with representatives from 11 different companies of all sizes (large, medium- and small-sized, and start-up companies) and 2 regulatory agencies, and also group discussions with experts and managers in the field. Although the research started from a point of evaluating the legislation either a driver or a barrier in green transition, the empirical findings indicated that environmental regulations are too complex tools to be considered only in terms of these aspects. Results showed that considering regulations as a driver or barrier is directly related to the size of the companies and the opportunities they have. However, the solution to the challenges faced by the companies is often beyond their own capabilities, and related to external factors, mostly legislators. All companies interviewed within the scope of the study agree that environmental regulations can contribute to green transformation. One thing is certain, however, that the way to ensure this effectiveness is through a transparent and inclusive communication between the lawmakers and the industry.