The role of international organizations in security, governance and economic development in Somalia (2012-2023)
Uluslararası kuruluşların Somali'nin güvenlik, yönetişim ve ekonomik kalkınmasındaki rolü (2012–2023)
- Tez No: 917774
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MURAT KASAPSARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Korsanlık, Terörizm, Güvenlik, Sustainable Development, Piracy, Terrorism, Security
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
On yıldan fazla bir süredir Somali'nin güvenlik, yönetim ve ekonomik kalkınma sistemlerinde kademeli bir düşüş gözlemleniyor. Bu durum, bölge sakinlerinin büyük çapta yer değiştirmesine ve düzensiz göçün artmasına neden oldu. Birçok uluslararası ve bölgesel kuruluş çabalarını Somali'nin güvenlik, yönetim ve kalkınma yapılarını yeniden inşa etmeye adadı. Bu kuruluşların büyük bir kısmı şu anda Somali'de faaliyet göstermektedir. Bu tezin amacı, 2012-2023 yılları arasında Somali'de uluslararası kuruluşların güvenlik, yönetim ve ekonomik kalkınma üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Tez, aşağıdaki çalışma alt soruları tarafından yönlendirilmektedir: Uluslararası kuruluşlar, Somali'nin güvenlik konusundaki dönüşümünü nasıl etkiledi? Uluslararası kuruluşların Somali'nin ekonomik kalkınmasındaki etkisi nedir? Uluslararası kuruluşlar Somali'deki yönetişimi nasıl dönüştürdü? Bu tez, uluslararası kuruluşların Somali'deki güvenlik, yönetim ve ekonomik kalkınmaya katkısını belgelemek için ikincil verileri kullanmaktadır. Tezin yöntemi vaka analizine dayanmaktadır. Bu araştırmanın ayırt edici özelliği, yalnızca Somali'deki uluslararası kuruluşların katkılarını kaydetme kapasitesine değil, aynı zamanda bu uluslararası kuruluşların Somalilileri tabandan nasıl aktif bir şekilde dahil ettiğini de inceleme kapasitesine dayanıyor. Bu tez, Somalililerin ülkedeki güvenlik, yönetim ve ekonomik kalkınma girişimlerinin otoritesini elde etmelerinde Somalililerin tabanda aktif bir rol oynayacağını ileri sürüyor.
Özet (Çeviri)
For more than ten years, Somalia has observed a gradual decline in its security, governance, and economic development systems. This has led to large-scale displacement of inhabitants and an increase in irregular immigration. Several international and provincial organizations have dedicated their endeavors to reconstructing Somalia's security, governance, and development structures. The bulk of these organizations are currently engaged in Somalia. The aim of this thesis is to evaluate the impact of international organizations in security, governance, and economic development in Somalia between 2012 and 2023. The thesis is driven by the following study sub-questions: How have the international organizations affected the transformation of the state of security in Somalia? What is the impact of international organizations to the economic development of Somalia? How have international organizations transformed governance in Somalia? This thesis uses secondary data to document the contribution of international organizations to security, governance, and economic development in Somalia. The method used in the thesis is case analysis. The distinctiveness of this research relies on its capacity to not only record the contribution of international organizations in Somalia, but also to examine how these international organizations are actively involved in the Somalians from the grassroots. This thesis contends that an active role of Somalians at the grassroots will occur in the Somalians acquiring authority of the security, governance, and economic development initiatives in the nation.