Acil hemşirelerinin merhamet yorgunlukları ile bireyselleştirilmiş bakım algıları arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between compassion fatigue and individualised care perceptions of emergency nurses
- Tez No: 917858
- Danışmanlar: PROF. DR. MERDİYE ŞENDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Acil, Bireyselleştirilmiş Bakım, Hemşirelik, Merhamet Yorgunluğu, Compassion Fatigue, Emergency, Individualized Care, Nursing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışma acil hemşirelerinin merhamet yorgunluğu düzeyleri ile bireyselleştirilmiş bakım algıları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipteki araştırmanın örneklemini Aralık 2023- Mart 2024 tarihleri arasında bir şehir hastanesinin erişkin acil servisinde çalışan 203 hemşire oluşturdu. Verilerin toplanmasında Yapılandırılmış Soru Formu, Merhamet Yorgunluğu-Kısa Ölçeği (MY-KÖ) ve Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-A-Hemşire Versiyonu (BBS-A-Hemşire) kullanıldı. Bulgular: Acil hemşirelerinin MY-KÖ toplam puan ortalaması 58,31±21,55 ve BBS-A-Hemşire toplam puan ortalaması 3,40±0,53 idi. Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası'nın (A-Hemşire) alt boyutları puan ortalamaları sırasıyla; Klinik Durum 3,66±0,58, Karar Verme Kontrolü 3,60±0,59 ve Kişisel Yaşam Durumu 2,64±0,74 olarak belirlendi. Hemşirelerin MY-KÖ ve BBS-A-Hemşire toplam puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Merhamet yorgunluğunu orta düzeyli deneyimleyen acil hemşirelerinin bireyselleştirilmiş bakım algılarının iyi olduğu belirlendi. Acil hemşirelerinde merhamet yorgunluğu ile bireyselleştirilmiş bakım algıları arasında ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the relationship between compassion fatigue levels and individualised care perceptions of emergency nurses. Materials and Methods: The sample of this descriptive and correlational study consisted of 203 nurses working in the adult emergency department of a city hospital between December 2023 and March 2024. Structured Questionnaire, Compassion Fatigue-Short Scale (CF-SS) and Individualized Care Scale-A-Nurse Version (ICS-A-Nurse) were used to collect data. Results: The emergency nurses' CF-SS total mean score was 58.31±21.55 and the ICS-Nurse total mean score was 3.40±0.53. The mean scores of the sub-dimensions of the Individualized Care Scale (A-Nurse) were determined as Clinical Status 3,66±0,58, Decision Making Control 3,60±0,59 and Personal Life Status 2,64±0,74, respectively. No significant correlation was found between the total mean scores of the CF-SS and the ICS-A-Nurse (p>0.05). Conclusion: It was determined that emergency nurses who experienced compassion fatigue at a moderate level had good perceptions of individualised care. No relationship was found between compassion fatigue and individualised care perceptions in emergency nurses.