Anonim şirketlerde iptal edilebilir genel kurul kararlarında tahkim sorunu
The Problem of arbitration in general assembly resolutions subject to cancellation in joint stock companies
- Tez No: 917895
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN PULAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Genel Kurul, Genel Kurul Kararlarının Sakatlık Halleri, İptal Davası, Tahkim, Tahkime Elverişlilik, General Assembly, Invalidities of General Assembly Decisions, Cancellation Case, Arbitration, Arbitrability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Hukuk Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Tarık Halit Tiryakioğlu tarafından İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Hukuk Fakültesi yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Bu çalışma Haziran 2024 yılında hazırlanmıştır. Bu çalışmanın konusunu“Anonim Şirketlerde İptal Edilebilir Genel Kurul Kararlarında Tahkim Sorunu”oluşturmaktadır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde tahkim kavramının tanımı, niteliği, tarihsel gelişimi, benzer kavramlarla farkı, tahkimin avantajları, tahkimin uygulama alanı ve tahkime elverişlilik açıklanacaktır. İkinci bölümünde genel kurulun tanımı, anonim şirketlerde genel kurulun toplanması, anonim şirketlerde genel kurul kararı nasıl alınır, geçerli bir genel kurul kararın söz edebilmek için nelerin varlığı şarttır, genel kurul toplantı ve karar nisapları, genel kurul kararlarının sakatlık halleri ve nedenleri açıklanacaktır. Üçüncü bölümde anonim şirkette genel kurul kararının iptali için devlet yargısına yerine alternatif bir çözüm yolu olan tahkim ile uyuşmazlığın çözümünün mümkün olup olmadığı sorunu ele alınacaktır. Tezimizi oluştururken tez konusunda yayımlanmış eserlerden, yayımlanmış yüksek lisans ve doktora tezlerinden ve Yargıtay kararlarından yararlanılmıştır. Bunlardan yararlanırken tezimizin konusunun dışına çıkmamaya özen gösterilmiştir. Tezin yazılmasında birden çok amaç bulunmaktadır. Çalışmamızdaki amaç, geçerli bir genel kurul kararı nasıl alınır, eğer genel kurul kararı sakat ise bunun yaptırımları nelerdir, iptale tabi bir genel kurul kararının iptali için devlet yargısı yerine hızlı ve göreceli olarak daha masrafsız bir uyuşmazlık çözüm yolu olan tahkim ile alınan kararın iptali mümkün olup olmadığı hususlarıdır. Öğretide, tez konumuza ilişkin kesin ve net bir uygulama ve fikir bulunmamaktadır. Tez konumuzla ilgili Yargıtay'ın birkaç kararı olmasına rağmen kesinleşmiş ve istikrarlı bir kararı bulunmamaktadır. Çalışmamızda anonim şirkette iptale tabi genel kurul kararlarında tahkim sorununa ilişkin Türk, Alman ve İsviçre Hukuklarındaki mevzuatlar ve içtihatlar incelenecektir. Öncelikli olarak mevzuatımız kapsamında anonim şirketlerde iptale tabi genel kurul kararlarının tahkim yolu ile çözümlenip çözümlenemeyeceği değerlendirilecektir. Eğer bu mümkün olmayacak ise nasıl bir yöntem ya da kanun tasarısı ortaya koyulması gerektiği hakkında fikir sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was prepared as a master's thesis by Tarık Halit Tiryakioğlu, a graduate student of Istanbul Sabahattin Zaim University Institute of Graduate Studies, Faculty of Law, as a master's thesis. This study was prepared in June 2024. The subject of this study is“The Problem of Arbitration in General Assembly Resolutions Subject to Cancellation in Joint Stock Companies”. Our study consists of three parts. In the first part of our study, the definition of the concept of arbitration, its nature, its historical development, its difference with similar concepts, the advantages of arbitration, the field of application of arbitration and arbitrability will be explained. In the second part, the definition of the general assembly, the convening of the general assembly in joint stock companies, how to take a general assembly decision in joint stock companies, what is required for a valid general assembly decision, the quorums of the general assembly meeting and decision, the invalidity of the general assembly decisions and their justifications will be explained. In the third part, the issue of whether it is possible to resolve the dispute through arbitration, which is an alternative solution to the state judiciary for the cancellation of the general assembly resolution in joint stock companies, will be discussed. During the preparation of our thesis, we have benefited from the works published on the subject of the thesis, published master's and doctoral theses and the decisions of the Court of Cassation. While utilizing these, care has been taken not to go beyond the subject of our thesis. There is more than one purpose in writing this thesis. The aim of this thesis is how a valid general assembly decision is taken, what are the sanctions if the general assembly decision is defective, and whether it is possible to annul a general assembly decision subject to annulment through arbitration, which is a fast and relatively inexpensive dispute resolution method, instead of the state judiciary. In the doctrine, there is no definite and clear practice and opinion regarding our thesis topic. Although there are a few decisions of the Court of Cassation regarding our thesis topic, there is no finalized and consistent decision. In our study, the legislation and jurisprudence in Turkish, German and Swiss Laws regarding the arbitration of general assembly resolutions subject to annulment in joint stock companies will be analyzed. First of all, within the scope of our legislation, it will be evaluated whether the general assembly resolutions subject to annulment in joint stock companies can be resolved by arbitration. If this is not possible, an opinion will be presented on what kind of method or draft law should be put forward.