İstanbul Kent Müzesi: Müzenin yeniden yapılandırma sürecinde sergileme önerisi
Istanbul City Museum: Exhibition proposal in the reconstruction process of the museum
  1. Tez No: 917903
  2. Yazar: OSMAN OCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU PELVANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: İnkılap Müze ve Kütüphanesi, Belediye Müzesi, Şehir Müzesi, Kent Müzesi, Revolution Museum and Library, Municipality Museum, City Museum
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
İstanbul Belediyesi müzeleri ülkemizde yeteri kadar araştırılmamış bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer müzelerden farklı bir bakış açısıyla kurulan İstanbul Belediye Müzeleri, İnkılâp Müzesi fikrinden sıyrılmış, kent kültür hayatına yönelik eserlerin edinilmesiyle Kent Müzesi'ne evrilmiştir. Neredeyse yüz yıllık bir süreç içerisinde yaşanan bu değişim, İstanbul Belediyesinin önem verdiği bir konuma yükselmiştir. İstanbul Belediyesi, günümüzde onsekiz müze ve dokuz sanat galerisiyle İstanbul kent kültür hayatını farklı bir bakış açısıyla izleyiciye sunmaktadır. 1925 yılından itibaren söz konusu sürecin araştırılıp sunulduğu bu çalışmayla kurulacak olan İstanbul Kent Müzesi'ne öneri oluşturularak müze kurulum sürecine destek hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Istanbul Municipality museums are a subject that has not been sufficiently researched in our country. Istanbul Municipality Museums, which were established with a different perspective than other museums, have diverged from the idea of Revolution Museum and evolved into a City Museum with the acquisition of works related to city cultural life. This change, which has been experienced in a process of almost a century, has risen to a position that Istanbul Municipality attaches importance to. Today, Istanbul Municipality presents Istanbul city cultural life to the audience from a different perspective with eigthteen museums and nine art galleries. With this study, in which the process in question is researched and presented since 1925, it is aimed to support the museum establishment process by creating a proposal for the Istanbul City Museum to be established.