Türkiye'de tematik televizyon yayıncılığı: Yaşlılara yönelik televizyon kanalı içerik modeli geliştirme
Thematic television broadcasting in Turkey: Television channel content model development for the elderly
  1. Tez No: 917956
  2. Yazar: HÜLYA ARSLANER HAMARAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR GÜRSES KÖSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, televizyon, tematik yayıncılık, tematik yayın içeriği, Aging, television, thematic broadcasting, thematic content
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
Yaşlılık kavramı geçmişten günümüze her çağda konsept olarak tartışılmış, günümüze kadar pek çok disiplinin araştırma konusu olmuş bir kavramdır. Antik Çağ'da filozofların erdemli bir dönem olarak nitelendirdiği yaşlılık, Orta Çağ Avrupası'nda ölümün habercisi olarak görülmüştür. Yaşlı birey Türk kültüründe toplumsal alanda olumlu bir statüye sahip olmuş ve farklı İslam toplumlarında da özel ve önemli bir yerde konumlanmıştır. Nitekim kültür aktarımında, aile kavramının oluşmasında ve uygarlaşma yolunda büyük rolü olan yaşlılar, geleneksel toplumda daha merkezde ve otorite sahibiyken, modern toplumda bulundukları konum farklılaşmıştır. Bunda teknolojik araçların payının büyük olduğu bilinmektedir ve bu araçların en önemlilerinden bir tanesi ise televizyondur. Televizyon 20.yy.'ın en önemli kitle iletişim araçlarından biridir. Bu araç günümüzde sadece evlerin oturma odalarında yer almamakta, şekil değiştirerek telefon, tablet ve diz üstü bilgisayarlar aracılığıyla iş yeri, toplu ulaşım araçları, sokak vb. kamusal alanda da kendini göstermektedir. İlk yıllarda genel izleyiciye kısa süreli yayınlarla hitap eden televizyon, 1980 sonrası tematik yayıncılık anlayışını ortaya çıkararak haber, müzik vb. birçok alanda spesifik yayınlar yapmıştır. Özel izleyici kitlesine içerik üreten bu yayıncılık türü, aynı özelliklere ya da hobilere sahip küçük izleyici gruplarına hitap etmiştir.“Türkiye'de Tematik Televizyon Yayıncılığı: Yaşlılara Yönelik Televizyon Kanalı İçerik Modeli Geliştirme”isimli tez çalışmasında amaç, tematik televizyon yayıncılığı alanında yaşlılarla yönelik bir televizyon yayın içeriği hazırlamaktır. Bunun öncesinde geniş bir literatür çalışması yapılmış ve tematik yayıncılık içinde, yaş alan bireylere özel herhangi bir içeriğe rastlanmamıştır. Çalışmada araştırmanın yöntemi, içerik analizi ve anket olarak belirlenmiştir. İçerik analizinde 2024 Haziran ayında en çok izlenen 8 tematik kanal incelenmiş; ankette ise 60 yaş üstü bireylere 16 soru yöneltilmiştir. Elde edilen bulgulardan yola çıkılarak, yaşlı bireylere özel tematik kanal içeriği taslağı ve modeli hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of aging has been debated throughout history as a subject of various disciplines. In ancient times, philosophers described old age as a virtuous phase, while in Medieval Europe, it was seen as a harbinger of death. In Turkish culture, elderly individuals have held a positive social status and have been highly regarded in different Islamic societies. Elderly people, who have played a significant role in cultural transmission, the formation of family structures, and the path to civilization, were central and authoritative figures in traditional societies. However, their position has shifted in modern society, largely due to technological advancements, with television being one of the most influential tools in this regard. Television is one of the most important mass communication tools of the 20th century. Today, it is not only confined to living rooms but has transformed, making its presence felt in public spaces like workplaces, public transport, and streets through devices like phones, tablets, and laptops. Initially offering short broadcasts to a general audience, television began to embrace thematic broadcasting after the 1980s, producing specialized content in fields such as news and music. This form of broadcasting, catering to niche audiences, has targeted small groups with shared interests or hobbies. The thesis, titled Thematic Television Broadcasting in Turkey: Developing a Content Model for an Elderly-Oriented Television Channel, aims to create television content specifically for the elderly within the framework of thematic broadcasting. A comprehensive literature review was conducted, which revealed no existing television content tailored to the elderly within the scope of thematic broadcasting. The research methods employed in the study were content analysis and surveys. The content analysis focused on the eight most-watched thematic channels in June 2024, while the survey consisted of 16 questions addressed to individuals over the age of 60. Based on the findings, a draft content model for a thematic channel dedicated to elderly individuals was developed.