Analysis of speech acts in Turkish efl high school textbooks
Türkiye'deki liselerdeki ingilizce ders kitaplarındaki söz eylemlerinin analizi
  1. Tez No: 917984
  2. Yazar: RABİA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHBOOD MOHAMMADZADEH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma Eylemleri, Ders Kitaplarının Değerlendirmesi, Türkiye'deki Liselerdeki İngilizce Ders Kitapları
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Elinizdeki çalışma, Türkiye'deki liselerdeki İngilizce ders kitaplarındaki konuşma diyaloglarındaki söz edimleri analiz edilerek gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın temel amacı, 1980'li yıllardan bu yana İngilizce ikinci dil öğretim kitaplarında önemli ölçüde kullanılan iletişimsel, işlemsel ve durumsal yaklaşımların temel birimi olan konuşma eylemi kavramının etkili olarak etkin kullanımına ilişkin teorik veriler sunmaktır. Tez toplam 5 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde fikir hakkında genel bilgiler verilmiştir. Bunlar çalışmanın arka planı, problem durumu, çalışmanın amacı, araştırma soruları, çalışmanın önemi ve çalışmanın sınırlamalarıdır. İkinci bölüm, çalışma anketi ile ilgili kavramları içermektedir. Bunlar ders kitaplarının tanımı ve ders kitaplarının türleri, ders kitaplarının yabancı dil derslerindeki önemi, ders kitaplarının kullanımının olumsuz etkileri, ders kitaplarının değerlendirilmesinin önemi, konuşma eylemleri ve konuşma eylemi türleridir. Araştırma modeli, veri kaynağı, veri toplama ve veri analizi üçüncü bölümde yer almaktadır. Dördüncü bölümde, altı araştırma sorusu yanıtlandı. Searle'un konuşma eylemi sınıflandırması, beş konuşma eylemi türünün açıklamaları ve daha sonra verilen tablolarda Türkiye'deki liselerdeki İngilizce ders kitaplarında analiz edilen konuşma eylemleri cümleleri ve 9. sınıf, 10. sınıf ve 11. sınıf kitaplarının verildiği konuşma eylemi cümleleri yer almaktadır. Altı araştırma sorusu yanıtlandı. Daha sonra dördüncü bölümde, bu kitaplardaki konuşma eylemi kullanım sıklığı ve yüzdesi tablo ve şekillerde gösterilmiştir. Bölüm 5, gelecekteki araştırmalar için sonuç ve önerileri içerir. Çalışmanın bulgusu, Türkiye'deki İngilizce lise ders kitaplarındaki konuşma diyaloglarında beyan konuşma eylemlerinin, yönerge konuşma eylemlerinin, temsilci konuşma eylemlerinin ve üstlenme konuşma eylemlerinin kullanıldığını ortaya koymuştur. Beş konuşma eylemi türünden yalnızca beyan konuşma eylemleri üç lise ders kitabında görülmedi. Analizimiz, en çok kullanılan konuşma eyleminin 9. sınıf ders kitabında 67, 10. sınıf ders kitabında 47, 11. sınıf ders kitabında konuşma diyaloglarında 62 olmak üzere toplam 176 kullanımla yönerge konuşma eylemi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The study in your hand was carried out by analysing speech acts in conversational dialogues in Turkish EFL high school textbooks. Its primary purpose is to provide theoretical data on the effective use of the concept of speech act, which is the basic unit of communicative, operational, and situational approaches, which has been used significantly in English second language teaching books since the 1980s, with a systematic approach and effective in teaching English as a foreign language. The thesis consists of a total of 5 chapters. In the first chapter, general information about the idea is given. These are the background of the study, the problem situation, the aim of the study, the research questions, the importance of the study, and the study's limitations. The second part includes the concepts related to the study survey. These are the definition of textbooks and types of textbooks, the importance of textbooks in foreign language classes, the adverse effects of using textbooks, the importance of evaluating textbooks, speech acts, and types of speech acts. The research model. data source, data collection, and data analysis are included in the third section. In the fourth chapter, six research questions were answered. Searle's speech act classification, explanations of five speech act types, and then speech act sentences analysed in Turkish EFL high school textbooks, and the speech act sentences where 9th grade, 10th grade and Tith-grade books are given in the tables. Six research questions were answered. Then, in the fourth chapter, the frequency and percentage of speech act usage in these books are shown in tables and figures. Chapter 5 contains the conclusion and recommendations for future research. The finding of the study revealed that the expressive speech acts, directive speech acts, representative speech acts, and commissive speech acts were used in conversational dialogues in high school textbooks in Turkey. Of the five speech act types, only declarations of speech acts did not appear in the three high school textbooks. Our analysis showed that the most used speech act was the directive speech act, with 67 uses in the 9th-grade textbook, 47 uses in the 10th-grade textbook, and 62 in the conversational dialogues in the 11th-grade textbook, with a total of 176 uses.