Apandisit tanılı çocukların ebeveynlerine operasyonel hazırlık günlüğü ile verilen eğitimin endişe ve memnuniyete etkisi
Examining the effect of the operational preparation diary applied to parents of sick children on their anxiety and satisfaction.
- Tez No: 917996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURDAN AKÇAY DİDİŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, apandisit, ebeveyn, operasyonel hazırlık günlüğü, endişe, memnuniyet, Child, appendicitis, parents, operational readiness diary, anxiety, satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu araştırma, apandisit tanılı çocukların ebeveynlerine operasyonel hazırlık günlüğü ile verilen eğitimin endişe ve memnuniyete etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Araştırma 1 Eylül 2023- 1 Eylül 2024 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Hastanesi (Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi) Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı'na karın ağrısı şikâyeti ile başvuran ve apandisit tanısı konulan 6-10 yaş çocukların ebeveynlerine operasyonel hazırlık günlüğü ile verilen eğitimin endişe ve memnuniyetine etkisinin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın evrenini belirlenen tarihler arasında kuruma karın ağrısı şikâyeti ile başvuran ve apandisit tanısı konulan 6-10 yaş çocukların ebeveynleri, örneklemini ise araştırma dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam n=150 ebeveyn ile tamamlanmıştır. Araştırmaya dahil edilen ebeveynler girişim grubu (Broşür eğitimi alan (n=50), Operasyonel günlük + broşür eğitimi alan (n=50 ) ile Kontrol Grubu (n=50) olarak üç gruba ayrılmıştır. Araştırmada veriler Ebeveyn ve Çocuk Tanılama Formu, PedsQL Sağlık Bakımı Memnuniyet Ölçeği ve Ebeveynlerin Endişe Kaynakları Ölçeği ile toplanmıştır. 3 gruba ameliyat öncesi dönemde öncelikle Ebeveyn ve Çocuk Tanılama Formu, PedsQL Sağlık Bakımı Memnuniyet Ölçeği ve Ebeveynlerin Endişe Kaynakları Ölçeği uygulanmıştır. Ardından broşür eğitimi alan gruba broşür ile bilgilendirme, operasyonel günlük + broşür eğitimi alan gruba operasyonel günlük ile broşür bilgilendirme ve kontrol grubuna ise sözel bilgilendirme yapılmıştır. Ameliyat sonrasında 3 gruba tekrardan ise PedsQL Sağlık Bakımı Memnuniyet Ölçeği ve Ebeveynlerin Endişe Kaynakları Ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Broşür eğitimi alan çocukların yaş ortalaması 8,57±1,48, operasyonel günlük + broşür eğitimi alan çocukların yaş ortalaması 8,98±1,29 ve kontrol grubunda olan çocukların yaş ortalaması ise 9,18±1,49'dur. Ebeveynlerin yaş ortalamasına baktığımızda ise broşür eğitimi alan grupta yaş ortalaması 34,32±5,17, operasyonel günlük + broşür eğitimi alan grupta yaş ortalaması 34,28±6,16 ve kontrol grubunda ise ebeveynlerin yaş ortalaması 35,84±6,54'dir. Broşür eğitimi alan grupta PedsQL Sağlık Bakımı Ebeveyn Memnuniyet Ölçeği puanları ameliyat öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu; operasyonel günlük + broşür eğitimi alan grupta ise PedsQL Sağlık Bakımı Ebeveyn Memnuniyet Ölçeği puanları ameliyat öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Kontrol grubu PedsQL Sağlık Bakımı Ebeveyn Memnuniyet Ölçeği puanları ameliyat öncesi ve sonrasında arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Ebeveynlerin Endişe Kaynakları Ölçeği puan ortalamalarına bakıldığında, broşür eğitimi alan grupta ameliyat öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu; operasyonel günlük + broşür eğitimi alan grupta ise ameliyat öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Kontrol grubunda ise ameliyat öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Apandisit tanılı çocukların ebeveynlerine operasyonel hazırlık günlüğü ile verilen eğitimin endişe ve memnuniyete etkisinin incelenmesi amacı ile yürütülen araştırmada operasyonel hazırlık günlüğünün endişe ve memnuniyet düzeyi üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was conducted to examine the effect of the training given to parents of children diagnosed with appendicitis with an operational preparation diary on anxiety and satisfaction. Material and method: The research was conducted between September 1, 2023 and September 1, 2024. The training given with the operational preparation diary to the parents of 6-10 year old children who applied to the Department of Pediatric Surgery at Ege University Hospital (Health Practice and Research Center) with complaints of abdominal pain and were diagnosed with appendicitis, and their concerns and concerns. It was planned to examine its effect on satisfaction. The population of the study was completed with the parents of 6–10-year-old children who applied to the institution with a complaint of abdominal pain between the specified dates and were diagnosed with appendicitis, and the sample was completed with a total of n = 150 parents who met the research inclusion criteria. The parents included in the study were divided into three groups: intervention group (receiving brochure training (n=50), operational diary + brochure training (n=50) and control group (n=50). In the study, data were collected with the Parent and Child Diagnostic Form, PedsQL Health Care Satisfaction Scale and Parents' Sources of Concern Scale. In the preoperative period, the Parent and Child Diagnostic Form, the PedsQL Health Care Satisfaction Scale and the Parents' Sources of Concern Scale were administered to the three groups before surgery. Then, the group that received brochure training was informed with a brochure, the group that received operational diary + brochure training was informed with an operational diary and brochure, and the control group was given verbal information. After the surgery, PedsQL Health Care Satisfaction Scale and Parents' Sources of Concern Scale were administered to the three groups again. Data were analyzed using SPSS 25.0 package program. Results: The average age of children who received brochure training was 8.57±1.48, the average age of children who received operational daily + brochure training was 8.98±1.29, and the average age of children in the control group was 9.18±1.49. When we look at the average age of the parents, the average age of the parents in the group that received brochure training is 34.32±5.17, the average age of the parents in the group that received operational diary + brochure training is 34.28±6.16, and the average age of the parents in the control group is 35.84±6.54. There was a statistically significant difference in PedsQL Health Care Parent Satisfaction Scale scores before and after surgery in the group that received brochure training; In the group receiving operational diary + brochure training, a statistically significant difference was found in PedsQL Health Care Parent Satisfaction Scale scores before and after surgery. It was determined that there was no statistically significant difference between the PedsQL Health Care Parent Satisfaction Scale scores of the control group before and after surgery. When the parents' Sources of Concern Scale mean scores were examined, there was a statistically significant difference before and after the surgery in the group that received brochure training; In the group that received operational diary + brochure training, it was determined that there was no statistically significant difference before and after the surgery. In the control group, a statistically significant difference was found before and after surgery. Conclusion: In the research conducted to examine the effect of the operational preparation diary applied to the parents of sick children on their anxiety and satisfaction, it was determined that the operational preparation diary was effective on the level of anxiety and satisfaction.