Video yardımlı torakoskopik cerrahilerde serratus anterior ve erektör spina düzlem bloklarının postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of analgesic efficacy of serratus anterior and erector spinae plane blocks in video-assisted thoracoscopic surgeries
- Tez No: 918008
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MIZRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Erektör Spina Plan Blok, Serratus Anterior Plan Blok, Video Yardımlı Torakoskopik Cerrahi, Postoperatif Analjezi, Hasta Kontrollü Analjezi, Erector Spinae Plane Block, Serratus Anterior Plane Block, Video-Assisted Thoracoscopic Surgery, Postoperative Analgesia, Patient-Controlled Analgesia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: VATS (Video Yardımlı Torakoskopik Cerrahi) yapılan hastalarda postoperatif analjezi amacıyla uyguladığımız erektör spina plan bloğu (ESPB), kombine (derin ve yüzeyel) serratus anterior plan bloğu (SAPB) ve subkutan 0,1 mg/kg morfin uygulamasının birbirlerine üstünlüğünü ağrı skorları, opioid tüketimi, yan etkiler ve komplikasyonlar üzerinden belirlemeyi ve opioid analjezik kullanımına bağlı oluşan yan etkileri azaltmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza VATS cerrahisi geçirmiş, 18-75 yaş arası, subkutan morfin (Grup M) uygulanmış 25 hasta, ESP bloğu (Grup E) uygulanmış 25 hasta ve kombine SAP bloğu (Grup S) uygulanmış 25 hasta olmak üzere toplam 75 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri (yaşı, cinsiyeti, ASA skoru, boyu, kilosu, vücut kitle indeksi (VKİ)) kaydedildi. Grup E'ye 20 ml %0.25'lik bupivakain ile ESP bloğu, Grup S'ye 10 ml %0,25'lik bupivakain ile derin ve 10 ml %0,25'lik bupivakain ile yüzeyel SAP bloğu, Grup M'ye ise cerrahi bitiminden 45 dk önce 0,1 mg/kg subkutan morfin uygulanmıştır. Postoperatif ilk 24 saatlik vital bulguları, statik ve dinamik VAS skoru değerleri, kurtarıcı analjezik ihtiyacı varlığı, ilk kurtarıcı analjezik yapılma zamanı, kurtarıcı analjezik gereksinim sayıları, HKA ile yapılan toplam talep sayısı, bolus sayısı ve fentanil tüketimi, opioid yan etkileri (üriner retansiyon, solunum depresyonu, bulantı-kusma, sedasyon, konstipasyon, kaşıntı) ile uygulanan bloğa bağlı gelişen komplikasyonların (hematom, sinir hasarı, pnömotoraks ve lokal anestezik toksisitesi) varlığı ve hasta ve cerrah memnuniyetleri kaydedildi. Bulgular: Üç grup arasında demografik veriler bakımından istatistiksel olarak fark yoktu (p>0,05). Postoperatif 1., 2., 4., 8., 16. ve 24. saatlerde statik ve dinamik VAS skorları açısından üç grup arasında anlamlı bir farklılık görülmedi (p>0,05). HKA (Hasta Kontrollü Analjezi) ile toplam yapılan talep sayısı, bolus sayısı ve fentanil tüketimi Grup M'de Grup E ve Grup S'ye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,001). Postoperatif yan etki (üriner retansiyon, solunum depresyonu, bulantı-kusma, sedasyon, konstipasyon, kaşıntı) varlığı Grup M'de Grup E ve Grup S'ye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla bulunmuştur (p=0,001). Kurtarıcı analjezik ihtiyacı varlığı, gereksinim sayısı, ilk kurtarıcı analjezik yapılma zamanı ve hasta ve cerrah memnuniyeti bakımından üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Uygulanan bloğa bağlı herhangi bir komplikasyon gözlemlenmemiştir. Tartışma ve Sonuç: ESP ve kombine SAP bloklarının VATS yapılan hastalarda postoperatif analjezik etkinliklerinin en az morfin kadar etkili olduğunu hatta hasta kontrollü analjezi kullanımıyla beraber morfinden daha etkili ve daha az yan etki ile daha konforlu bir analjezi sağlayabileceği kanaatindeyiz. Ayrıca baktığımız birçok parametrede benzer sonuçlar elde ettiğimiz için, kombine SAP bloğunun ESP bloğuna iyi bir alternatif olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the superiority of erector spinae plane block (ESPB), combined (deep and superficial) serratus anterior plane block (SAPB), and subcutaneous 0.1 mg/kg morphine administration in providing postoperative analgesia for patients undergoing video-assisted thoracoscopic surgery (VATS). The assessment was based on pain scores, opioid consumption, side effects, complications, and the reduction of opioid-related adverse effects. Materials and Methods: The study included 75 patients aged 18-75 years who underwent VATS surgery: 25 patients received subcutaneous morphine (Group M), 25 received an ESP block (Group E), and 25 received a combined SAP block (Group S). Demographic data (age, gender, ASA score, height, weight, body mass index (BMI)) were recorded. Group E received ESP block with 20 ml 0.25% bupivacaine, Group S received deep SAP block with 10 ml 0.25% bupivacaine and superficial SAP block with 10 ml 0.25% bupivacaine, and Group M received 0.1 mg/kg subcutaneous morphine 45 min before the end of surgery. Postoperative vital signs, static and dynamic VAS scores for the first 24 hours, presence of rescue analgesic requirement, time to first rescue analgesic, number of rescue analgesic doses, total demand, number of boluses, and fentanyl consumption via PCA, opioid side effects (urinary retention, respiratory depression, nausea-vomiting, sedation, constipation, itching), block-related complications (hematoma, nerve damage, pneumothorax, and local anesthetic toxicity), and patient and surgeon satisfaction were recorded. Results: There were no statistically significant differences in demographic data among the three groups (p>0.05). No significant differences were observed in static and dynamic VAS scores at postoperative hours 1, 2, 4, 8, 16, and 24 among the groups (p>0.05). The total demand, number of boluses, and fentanyl consumption via PCA were significantly higher in Group M compared to Group E and Group S (p=0.001). The presence of postoperative side effects (urinary retention, respiratory depression, nausea-vomiting, sedation, constipation, itching) was significantly higher in Group M than in Groups E and S (p=0.001). No statistically significant differences were found among the groups in terms of the presence and number of rescue analgesic requirements, time to first rescue analgesic, and patient and surgeon satisfaction (p>0.05). No complications related to the blocks were observed. Discussion and Conclusion: We conclude that ESP and combined SAP blocks are at least as effective as morphine in providing postoperative analgesia for patients undergoing VATS. Furthermore, they may offer better and more comfortable analgesia with fewer side effects when used with patient-controlled analgesia. Given the similar results across several parameters, we believe that the combined SAP block can be a good alternative to the ESP block.