T.C ve K.K.T.C sağlık çalışanlarının Covid-19 kaygısı ve sosyal damgalanma algısının tükenmişlik düzeyleri üzerindeki etkisi
The Effects of COVID-19 Anxiety And Social Stigma Perceptions of Healthcare Professionals In T.C And K.K.T.C On Their Burnout Levels
  1. Tez No: 918009
  2. Yazar: NURCAN TOPRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MANOLYA ÇALIŞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 Kaygısı, Sağlık Çalışanı, Sosyal Damgalanma Algısı, Tükenmişlik, Burnout, COVID-19 Anxiety, Healthcare Worker, Perception of Social Stigma
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma, sağlık çalışanlarında COVID-19 kaygısı ve sosyal damgalanma algılarının tükenmişlik seviyeleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla; Türkiye'de ve K.K.T.C'de görev alan sağlık çalışanlarıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada sağlık çalışanlarının koronavirüs kaygısı, tükenmişlik düzeyleri ve sosyal damgalanma algılarının demografik değişkenlerle olan ilişkisi; koronavirüs kaygısı, tükenmişlik ve sosyal damgalanma algılarının birbiriyle olan ilişkileri ve koronavirüs kaygısı ile sosyal damgalanma algılarının tükenmişlik düzeylerini yordayıp yordamadığı incelenmiştir. Çalışma 21 ile 65 yaş arasında olan 317 sağlık çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılan sağlık çalışanlarına bilgilendirilmiş onam ve demografik bilgi formu, Koronavirüs Kaygı Ölçeği, Kopenhag Tükenmişlik Envanteri ve Sosyal Damgalanma Algısı Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın verileri, katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine göre Koronavirüs Kaygı Ölçeği puanları karşılaştırılırken non-parametrik testler olan Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testi kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine göre Kopenhag Tükenmişlik Ölçeği ve Sosyal Dalgalanma Algısı Ölçeği puanlarının karşılaştırılması için ise parametrik testlerden bağımsız örneklem t testi ve ANOVA kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların Koronavirüs Kaygı Ölçeği, Kopenhag Tükenmişlik Ölçeği ve Sosyal Dalgalanma Algısı Ölçeği arasındaki ilişkiler Pearson Korelasyon analizi ile incelenmiş ve regresyon analizi uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, birçok demografik değişkenin kullanılan ölçeklerin birçoğunun toplam puanları ile alt boyut puanlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta olduğu sonucu elde edilmiştir. Türkiye'deki sağlık çalışanlarının koronavirüs kaygı düzeylerinin, tükenmişlik düzeylerinin ve sosyal damgalanma algı puanlarının K.K.T.C'deki sağlık çalışanlarının puanlarından yüksek olduğu bulunmuştur. Türkiye ve K.K.T.C'de sağlık çalışanlarının koronavirüs kaygısının, tükenmişlik düzeylerinin ve sosyal damgalanma algılarının birbiriyle anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır. Fakat, K.K.T.C'deki sağlık çalışanlarının koronavirüs kaygı düzeyleri ile sosyal damgalanma algılarının birbiriyle anlamlı düzeyde ilişkili olmadığı sonucu elde edilmiştir. K.K.T.C'deki sağlık çalışanlarında koronavirüs kaygı düzeyi ve sosyal damgalanma algısının tükenmişliği yordadığı sonucu elde edilirken; Türkiye'deki sağlık çalışanlarında koronavirüs kaygısının tükenmişliği yordamadığı fakat sosyal damgalanma algısının tükenmişliği yordadığı sonucu elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular tartışılmış, klinisyenlere ve araştırmacılara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of COVID-19 anxiety and social stigma perceptions of healthcare professionals on their burnout levels; It applied out with healthcare professionals working in Turkey and K.K.T.C. In the study, the relationship between coronavirus anxiety, burnout levels and social stigma perceptions of healthcare professionals with demographic variables; The relationships between coronavirus anxiety, burnout and social stigma perceptions and whether coronavirus anxiety and social stigma perceptions predict burnout levels were examined. The study was carried out with 317 healthcare professionals aged between 21 and 65 years. Informed consent form, demographic information form, Coronavirus Anxiety Scale, Copenhagen Burnout Inventory and Social Stigma Perception Scale were applied to the participants. The data of the study were analyzed using the Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test, which are non-parametric tests, when comparing the Coronavirus Anxiety Scale scores according to the socio-demographic characteristics of the participants. The relationships between the participants' Coronavirus Anxiety Scale, Copenhagen Burnout Scale and Social Stigma Perception Scale were examined with Pearson Correlation analysis and regression analysis was applied. According to the findings obtained in the study, it was concluded that many demographic variables differ significantly according to the total scores and sub-dimension scores of most of the scales used. It was found that the coronavirus anxiety levels, burnout levels and social stigma perception scores of the health workers in Turkey were higher than the scores of the health workers in the K.K.T.C. It was determined that the coronavirus anxiety, burnout levels and social stigma perceptions of healthcare professionals in Turkey and K.K.T.C were significantly related to each other. However, it was concluded that the coronavirus anxiety levels of healthcare workers in the K.K.T.C and their perceptions of social stigma were not significantly related to each other. While it was concluded that the level of coronavirus anxiety and perception of social stigma predicted burnout in healthcare workers in the K.K.T.C; It was concluded that coronavirus anxiety did not predict burnout in healthcare workers in Turkey, but social stigma perception did predict burnout. The findings obtained as a result of the research were discussed, and various suggestions were presented to clinicians and researchers.