Through the lens of schizotypy: Understanding the spectrum ofschizophrenia traits and cognitive skills
Şizotipi merceği ile bakış: Şizofreni özellikleri spektrumunun bilişsel becerilerinin anlaşılması
  1. Tez No: 918114
  2. Yazar: NİHAN YUMAKLI
  3. Danışmanlar: DR. CORINNA HAENSCHEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şizotipi, Şizofreni, Çalışma Belleği, Aleksitimi, Nevrotizm, Duygu, Algı, Schizotypy, Schizophrenia, Alexithymia, Neuroticism, Emotion, Perception
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: City University of London
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu araştırma, şizofreni belirtilerinin ve işaretlerinin klinik alt ifadesini temsil eden bir kişilik özellikleri grubu olarak tanımlanan şizotipi hakkında daha fazla bilgi edinmeyi amaçlamaktadır. Şizotipi kavramını daha iyi anlamak adına, bu çalışma nevrotizm ve aleksitimi gibi kişilik özelliklerini analiz etmiş ve bu özelliklerin şizotipi üzerindeki etkilerini incelemiştir. Ayrıca, duygusal olarak yüklü çalışma belleği görevinin şizotipi ile ilişkili performansını ve bu performansın bireyin aleksitimi seviyesiyle nasıl ilişkilendiğini daha ayrıntılı bir şekilde araştırmayı hedeflemiştir. Çalışma, Testable platformundan 100 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, şizotipi, aleksitimi ve nevrotizmi ölçen üç anketi doldurmuş ve duygusal içerikli bir çalışma belleği görevini tamamlamışlardır. Yapılan analizler hipotezi destekleyecek şekilde birçok bulgu ortaya koymuştur. Örneğin, pozitif şizotipi ile nevrotizm arasında önemli pozitif ilişkiler bulunmuş ve bu ilişkinin duygusal tepki artışıyla tutarlı olduğu gözlemlenmiştir. Diğer yandan, negatif şizotipi ile nevrotizm arasında anlamlı bir ilişki saptanmamış, bu durumun konunun karmaşıklığını ve çok yönlülüğünü vurguladığı belirtilmiştir. Benzer şekilde, negatif şizotipi ile genel aleksitimi arasında pozitif bir ilişki bulunmuş ve bu ilişkinin negatif şizotipisi olan bireylerin duygularını algılamada ve ifade etmede zorluk yaşadığını işaret ettiği belirtilmiştir. Ayrıca, pozitif şizotipi ile yanlış alarm oranları arasında bir ilişki saptanmış, yani pozitif şizotipi olan bireylerin sunulmayan uyaranları yanlışlıkla tanıma eğiliminde olduğu gözlemlenmiştir. Ancak bazı özellikler ile çalışma belleği yeteneği arasında anlamlı ilişkiler bulunamamıştır, bu da başlangıçtaki hipotezi sorgulamıştır. Bu bulgular, bu kişilik özelliklerinin ve alt boyutlarının karmaşıklığını ve doğru koşullarda şizotipi hakkındaki bilgiyi geliştirmeyi teşvik etmektedir. Araştırma, şizotipi alanındaki bilgiyi ilerletmek için daha fazla inceleme ve araştırmanın gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
A group of personality traits known as schizotypy has been proposed to represent the subclinical expression of schizophrenia symptoms and signs. The aim of this study was to acquire more about the framework of schizotypy while analysing the personality traits of neuroticism and alexithymia, the manner in which they have been measured in schizotypy, and for applicating these qualities to understanding about schizotypy. Correspondingly, the goal was to further investigate if the working memory task would show an emotion related performance between schizotypy and how it links to an individual's level if alexithymia. The study had 100 people recruited on the Testable platform. All participants completed three questionnaires that measured schizotypy, alexithymia and neuroticism and completed a working memory task that had emotionally valanced imagery. Several findings emerged, that supported the hypothesis. Positive schizotypy had significant positive correlations with neuroticism, which is consistent with earlier studies demonstrating a link between them and increased emotional reactivity. In contrast, the present study found no significant relationship between negative schizotypy and neuroticism, highlighting the complexities and multi-facets. Similarly, a positive correlation between negative schizotypy and overall alexithymia was found, indicating that people with higher levels of negative schizotypy may have more difficulties detecting and expressing their feelings. Furthermore, positive schizotypy was related with greater false alarm rates, showing an incline to recognise non-presented stimuli wrongly. No significant relationships between some of the traits and working memory ability, that questioned the initial aim was found. These findings prompt further exploration of the multifaceted nature of these personality traits and their subdimensions in the correct settings to advance knowledge on schizotypy.