Spor teşkilatı (merkez) spor uzmanlarının serbest zamanlarında spor yapma alışkanlıklarının incelenmesi
The examination of sports expert leisure time sports habits in the sports organization (centrel organization)
- Tez No: 918219
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖÇALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor uzmanı, Serbest zaman, spor yapma alışkanlığı, Sports expert, Free time, sports habit
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma, spor teşkilatında görev yapan spor uzmanı kadrosundaki personelin serbest zamanlarında spor yapma alışkanlıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, betimsel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 252 katılımcı dahil edilmiştir; bunların 129'u erkek, 123'ü ise kadın katılımcılardan oluşmaktadır. Katılımcılara, beşli Likert ölçeği ile oluşturulmuş toplamda 80 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 22 yazılımı ile analiz edilmiştir. Anketten elde edilen veriler, isimsel ve sıralı değişkenler olup, bu veriler kategorik olarak isimlendirilmiştir. Kategorik değişkenlerin analizinde parametrik olmayan istatistiksel testlerden Pearson Ki kare testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların büyük bir kısmı serbest zamanlarını rahatlama amacıyla değerlendirdiklerini ve bu zamanı genellikle ev ortamında geçirdiklerini belirtmişlerdir. Katılımcıların, serbest zaman etkinliklerini tercih etme sebepleri arasında sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratması önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca, katılımcıların çoğunluğu, serbest zaman etkinlikleri arasında sosyal medyada vakit geçirmeyi tercih ettiklerini ifade etmişlerdir. Katılımcıların yaş dağılımı ise şu şekildedir: 20-29 yaş arası %21,4, 30-39 yaş arası %54, 40-49 yaş arası %20,2, 50-59 yaş arası %3,2 ve 60 yaş ve üzeri %1,2 oranına sahiptir. Bu sonuçlar, yaş faktörünün serbest zaman etkinliklerinin seçiminde belirleyici bir parametre olduğunu ortaya koymaktadır. Genç yaş gruplarının sosyal medyada vakit geçirme oranlarının daha yüksek olduğu, bunun yanında serbest zaman etkinliklerinin sağlık açısından faydalı olmasına yönelik bir tercih eğiliminin de mevcut olduğu anlaşılmaktadır. Araştırmanın bulguları, spor uzmanlarının serbest zamanlarını değerlendirirken sağlık odaklı tercihlerde bulunduklarını, ancak sosyal medya kullanımının önemli bir tercih sebebi olduğunu göstermektedir. spor merkezi personelinin serbest zaman etkinliklerine katılım alışkanlıkları incelenmiş ve bu etkinliklerin katılımcıların yaş gruplarına göre farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, anketi yanıtlayanların %95,6'sı kırk yaş altı bireylerden oluşmakta olup, bu durum genç yaş grubunun serbest zaman etkinliklerine daha aktif katılım gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, planlanacak serbest zaman etkinliklerinin, katılımcıların yaş faktörü dikkate alınarak farklı yaş gruplarına uygun şekilde tasarlanması gerektiği vurgulanmaktadır. Araştırma sonuçları, spor teşkilatında çalışanlarının serbest zamanlarını genellikle sosyal medya kullanımına, aileleriyle vakit geçirmeye ve müzik dinlemeye ayırdıklarını göstermektedir. Ekonomik durumun serbest zaman etkinliklerine katılım sıklığını etkileyen bir faktör olmadığı, çünkü katılımcıların büyük bir kısmının (%84,1) orta ve iyi düzeyde ekonomik bir duruma sahip olduğu ifade edilmiştir. Sonuç olarak, personelin spor yapma alışkanlıklarını etkileyen başlıca faktörlerin yaş, eğitim düzeyi, medeni durumu, aile yapısı ve çocuk sayısı olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, spor merkezi gibi kurumlarda serbest zaman etkinliklerinin planlanmasında, katılımcıların demografik özelliklerine göre özelleştirilmiş bir yaklaşım benimsenmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the sports habits of sports specialists working in a sports organization in their free time. The research was conducted using the descriptive survey model. 252 participants were included in the study; 129 of them are men and 123 are women. A survey consisting of 80 questions in total, created on a five-point Likert scale, was applied to the participants. The data obtained was analyzed with SPSS 22 software. The data obtained from the survey are nominal and ordinal variables, and these data are named categorically. Pearson Chi-square test, one of the non-parametric statistical tests, was used in the analysis of categorical variables. According to the research findings, the majority of the participants stated that they used their free time for relaxation and generally spent this time at home. Positive effects on health have an important place among the reasons why participants prefer leisure activities. Additionally, the majority of participants stated that they preferred to spend time on social media among their free time activities. The age distribution of the participants is as follows: 21.4% between the ages of 20-29, 54% between the ages of 30-39, 20.2% between the ages of 40-49, 3.2% between the ages of 50-59 and % between the ages of 60 and above. It has a ratio of 1.2. These results reveal that the age factor is a determining parameter in the choice of leisure activities. It is understood that younger age groups have a higher rate of spending time on social media, and there is also a tendency to prefer free time activities to be beneficial for health. The findings of the research show that sports experts make health-oriented choices while spending their free time, but social media use is an important reason for preference. The participation habits of sports center staff in free time activities were examined and it was determined that these activities differ according to the age groups of the participants. According to the research findings, 95.6% of the respondents are under the age of forty, which shows that the younger age group participates more actively in leisure activities. In this context, it is emphasized that the leisure activities to be planned should be designed to suit different age groups, taking into account the age factor of the participants. Research results show that employees of sports organizations generally spend their free time on social media, spending time with their families and listening to music. It was stated that the economic situation is not a factor affecting the frequency of participation in leisure activities, because the majority of the participants (84.1%) have a medium and good economic situation. As a result, it was determined that the main factors affecting the sports habits of the personnel are age, education level, marital status, family structure and number of children. These findings reveal the importance of adopting a customized approach according to the demographic characteristics of the participants in planning leisure activities in institutions such as sports centers.