Tanin gazetesi penceresinden 1908 İnkılabına kavramsal bir yaklaşım (Ağustos 1908-Ağustos 1909)
A conceptual approach to the 1908 Revolution from the perspective of Tanin newspaper (August 1908-August 1909)
  1. Tez No: 918243
  2. Yazar: SEZGİN BAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MEHMET SANCAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 1908 İnkılabı, Jön Türk, Tanin, halk/ahali, efkâr-ı umumiye, ittihat, millet-i hakime, 1908 Revolution, Jeunne Turc, Tanin, people/folk, public opinion, union, dominant nation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada Tanin gazetesi özelinde“inkılap, halk/ahali, efkâr-ı umumiye, ittihat, millet-i hâkime”kavramları incelenmiş olup bu kavramlara dönem itibari ile yüklenen anlamlar, bu kavramlarla oluşturulmak istenen sosyo-politik algılar ortaya konmaya çalışılmıştır. Tanin gazetesinin 1908 İnkılabını yorumlama biçimi, inkılaptan beklentileri ile kavramlar arasında kurulacak ilişki dönemin siyasi, sosyal atmosferini anlamakta yarar sağlayacaktır. Çalışmanın I. bölümünde“İnkılap”kavramının ilk bir yıllık algısı konu alındıktan sonra II. bölümde“halk/ahali ve efkâr-ı umumiye”kavramları ile inkılabı kalıcı hale getirme çabaları ve hayal kırıklıklarına tanık edeceğiz. III. bölümde ise 1908 inkılabının en önemli vaatlerinden biri olan“ittihat”kavramı ile yaratılmak istenen Osmanlı milleti kimliği ile“millet-i hâkime”kavramının çelişkisi konu alınacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concepts of revolution, people/folk, public opinion, union, dominant nation were discussed in the specific case of Tanin newspaper, and the meanings attributed to these concepts during the period and the socio-political perceptions intended to be created with these concepts were tried to be analyzed. The way Tanin newspaper interpreted the 1908 Revolution, its expectations from the revolution and the relationship to be established between the concepts are useful in understanding the political and social atmosphere of the period. After the first year's perception of the concept of Revolution was discussed in the first part of the study, we witness the efforts and disappointments to make the revolution permanent with the concepts of people/folk and general opinion in the second part. In the third part, the contradiction between the identity of the Ottoman nation, which was intended to be created by the concept of unity, which was one of the most important promises of the 1908 revolution, and the concept of the dominant nation were discussed.