İlçe belediyelerinin sosyal yardım politikalarına hizmet alan ve hizmet sunan perspektifinden bir bakış: Kartal ve Ümraniye Belediyesi karşılaştırmalı incelemesi
A perspective on the social assistance policies of district municipalities from service user and service providers perspectives: A comparative study of Kartal and Ümraniye Municipalities
  1. Tez No: 918273
  2. Yazar: HABİBE NİDA KOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyal Hizmet, Political Science, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal yardım, Yoksulluk, Belediye, Sosyal ve Siyasi Politikalar, Klientalizm, Social assistance, Poverty, Municipality, Social and Political Policies, Clientalism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ekonomik yoksullukla mücadelede sosyal yardımlar ön plana çıkmaktadır. Sosyal yardımların dağılımı esnasında değerlendirmelerin ve dağıtımın nasıl yürütüldüğü de önem taşımaktadır. Türkiye'de sosyal yardım politikaları, politika üretenler ve uygulayıcıların en fazla gündeminde olan konulardır. Bu çalışmada farklı siyasal ideolojilere sahip Kartal ve Ümraniye Belediyelerinde sosyal yardım uygulamalarına hizmet alanların ve hizmet verenlerin bakış açıları karşılaştırılmıştır. İlk olarak iki belediyenin stratejik planları ve faaliyet raporlarının içerik analizi yapılarak verilen hizmetler ve planlamalar hakkında veriler toplanmış, sonrasında hizmet alan kişiler, hizmet veren personel ve politika yapıcılarla derinlemesine görüşme yapılmıştır. Sonuç olarak, bu araştırma, belediyelerin sosyal yardım politikalarının siyasi ideolojilerden bağımsız olarak benzer şekilde uygulandığını göstermektedir. Ancak yardımların hak temelli bir yaklaşımla sunulması yerine, daha çok hayırseverlik temelli olarak algılanması, sosyal yardımların sürdürülebilirliğini ve etkinliğini sorgulayan bir duruma işaret etmektedir. Bu bağlamda, sosyal yardımların daha adil, şeffaf ve kalıcı çözümler sunan bir yaklaşımla düzenlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Sosyal yardımların, yoksullukla mücadelede sadece kısa vadeli çözümler sunmak yerine, yardım alan bireylerin ekonomik bağımsızlıklarını kazanabilecekleri bir yapıya kavuşturulması yoksullukla mücadelede önemli bir kazanım olacaktır.
Özet (Çeviri)
Social assistance comes to the forefront in the fight against economic poverty. During the distribution of social assistance, it is also important how evaluations and distribution are carried out. In Turkey, social assistance policies are the most important issues on the agenda of policy makers and implementers. In this study, the perspectives of service users and service providers on social assistance practices in Kartal and Ümraniye Municipalities with different political ideologies are compared. First, content analysis of the strategic plans and annual reports of the two municipalities was conducted to collect data on the services and planning, followed by in-depth interviews with service users, service providers and policy makers. In conclusion, this research shows that municipalities' social assistance policies are implemented similarly regardless of political ideologies. However, the fact that social assistance is perceived to be more charity-based rather than rights-based indicates a situation that questions the sustainability and effectiveness of social assistance. In this context, it is concluded that social assistance should be organized with an approach that is more fair, transparent and offers permanent solutions. Instead of providing only short-term solutions in the fight against poverty, social assistance should be structured in such a way that individuals receiving assistance can gain economic independence, which would be an important achievement in the fight against poverty.