Küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde PDL-1 pozitifliğinin ve ekspresyonunun ayırt edilmesine radiomiks ve makine öğrenmesinin katkısı
The contribution of radiomics and machine learnings to differentiation of PDL-1 pozitivity and expression in non small cell lung cancer
  1. Tez No: 918272
  2. Yazar: İSMAİL SERHAT MUSAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SİBEL BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: KHDAK, PD-L1, radyomiks, makine öğrenmesi, non-invaziv tanı, NSCLC, PD-L1, radiomics, machine learning, non-invasive diagnosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastalarında tanı öncesi kontrastsız toraks BT görüntülerinden radyomik özellikleri çıkartarak, makine öğrenmesi modelleri yardımıyla PD-L1 ekspresyon düzeylerini non-invaziv olarak tahmin etmektir. Gereç ve Yöntemler: Retrospektif olarak tasarlanan çalışmada, 2019-2023 yılları arasında KHDAK tanısı almış toplam 268 hasta incelenmiştir. Tüm hastaların tanı anındaki kontrastsız toraks BT görüntülerinden radyomik özellikler çıkartılmış ve bu veriler klinik-demografik bilgilerle birleştirilmiştir. Lasso regresyonu kullanılarak anlamlı özellikler seçilmiş ve Random Forest, Destek Vektör Makinesi (SVM) ve k-En Yakın Komşu (k-NN) algoritmaları ile makine öğrenmesi modelleri oluşturulmuştur. Modeller, çoklu ROC eğrileri ve AUC değerleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Radyomik özellikler, klinik-demografik veriler ve her ikisinin birleştirilmiş haliyle geliştirilen modellerin performansı karşılaştırılmıştır. Random Forest algoritması, test setinde PD-L1 ekspresyon gruplarını ayırt etmede en yüksek doğruluk oranı (%84.52) ve AUC değerini (0.9392) sunmuştur. Klinik verilerle desteklenen radyomik modellerin yalnızca radyomik veya klinik veri bazlı modellere göre daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Çalışma, radyomiks ve makine öğrenmesi tekniklerinin KHDAK hastalarında PD-L1 ekspresyon düzeylerini non-invaziv olarak tahmin etmekte etkili bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur. Bu yöntem, invaziv biyopsi ihtiyacını azaltarak tanı ve tedavi planlaması süreçlerini iyileştirme potansiyeline sahiptir. Gelecekte daha geniş hasta popülasyonları ve çok merkezli çalışmalar ile yöntemin genellenebilirliğinin arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to extract radiomic features from non-contrast thoracic CT images of non-small cell lung cancer (NSCLC) patients and to predict PD-L1 expression levels non-invasively using machine learning models. Materials and Methods: This retrospective study analyzed a total of 268 patients diagnosed with NSCLC between 2019 and 2023. Radiomic features were extracted from the diagnostic non-contrast thoracic CT images of all patients and combined with clinical-demographic information. Significant features were selected using Lasso regression, and machine learning models were developed using Random Forest, Support Vector Machine (SVM), and k-Nearest Neighbors (k-NN) algorithms. Model performances were evaluated using multi-class ROC curves and AUC values. Results: Models were developed using radiomic features, clinical-demographic data, and their combination, and their performances were compared. The Random Forest algorithm achieved the highest accuracy (84.52%) and AUC value (0.9392) in distinguishing PD-L1 expression groups in the test set. Radiomic models supplemented with clinical data outperformed models based solely on radiomics or clinical data. Conclusion: This study demonstrates the effectiveness of radiomics and machine learning techniques in non-invasively predicting PD-L1 expression levels in NSCLC patients. By reducing the need for invasive biopsies, this approach has the potential to improve diagnostic and treatment planning processes. Future studies with larger patient populations and multi-center collaborations are recommended to enhance the generalizability of these findings.