Türk rekabet hukukunda uzlaşma prosedürü
The settlement procedure in Turkish competition law
  1. Tez No: 918276
  2. Yazar: ATAHAN YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA HALİL ÇONKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet Hukuku, Uzlaşma Prosedürü, Usul Ekonomisi, İhlalin Kabulü, İdari Para Cezasında İndirim, Competition Law, Settlement Procedure, Procedural Economy, Acknowledgement Of The Infringement, Reduction Of Administrative Fine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Rekabet Kurumu, mal ve hizmet piyasalarında rekabetin korunmasını sağlayan denetleyici ve düzenleyici otoritedir. Mal ve hizmet piyasalarının çeşitliliği ve sınırlı imkânlar sebebiyle Kurum bünyesinde yürütülen soruşturmalar zaman, emek ve masraf bakımından oldukça külfetlidir. İşte bu nedenle piyasalara ilişkin denetleme ve düzenleme yetkisinin kullanılması bakımından azami etkinlik sağlanamamaktadır. Uzlaşma, usul ekonomisinin sağlanması amacıyla uygulanan bir prosedürdür. Rekabet Kurumu bünyesinde yürütülen soruşturmaların uzlaşma prosedürü uygulanarak sonuçlanması ile teşebbüslerin kabulüne dayanan ihtilafsız bir ihlal tespitinde bulunulacak ve bunun sonucunda uygulanacak olan idari para cezasında indirim yapılacaktır. Böylelikle soruşturmalar hızlıca, daha az emek ve masraf ile sonuçlandırılarak usul ekonomisi sağlanacak olup, yürütülen soruşturma sayısı artacaktır. Uzlaşma prosedürü, mevzuatımızda her ne kadar yeni bir hukuki müessese olarak yer almakta ise de hukuk literatürümüz için pek de yabancı bir olgu değildir. Zira emsal uzlaşma hükümleri, gerek ülkemizdeki farklı yasal düzenlemelerde gerekse rekabet hukukumuza ışık tutan yabancı hukuk düzenlemelerinde yer almaktadır. Usul ekonomisi, esas itibarıyla rekabet hukukumuz için yeni bir kavram değildir. 25 yılı aşkın rekabet hukuku uygulamasında, usuli fayda sağlanması adına geliştirilmiş pek çok hukuki müessese bulunmaktadır. Uzlaşma prosedürü bunlardan bazıları için tamamlayıcı, bazıları için ise ilga edici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The Competition Authority is the supervisory and regulatory authority that ensures the protection of competition in goods and services markets. Due to the diversity of goods and services markets and limited resources, the investigations carried out by the Authority are very demanding in terms of time, labor and expense. For this reason, maximum efficiency cannot be achieved in the exercise of the supervisory and regulatory authority regarding the markets. Settlement is a procedure applied in order to ensure procedural economy. By concluding the investigations conducted by the Competition Authority by applying the setttlement procedure, an undisputed infringement based on the acknowledgement of the undertakings will be determined and the administrative fine to be imposed as a result will be reduced. Consequently, investigations will be concluded quickly and with less effort and expense, thus achieving procedural economy, and the number of investigations conducted and the efficiency to be obtained from them will increase. Although the settlement procedure is a new legal institution in our legislation, it is not a foreign phenomenon for our legal literature. This is because similar settlement provisions are included both in different legal regulations in our country and in foreign legal regulations that shed light on our Competition Law. Procedural economy is not a new concept for our Competition Law. In more than 25 years of Competition Law practice, there are many legal institutions that have been developed in order to provide procedural benefits. The settlement procedure is complementary for some of them and abolishing for others.