Türk Rekabet Hukukunda uzlaşma prosedürü
Settlement procedure in Turkish Competition Law
  1. Tez No: 565018
  2. Yazar: ELİF BANU VARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT YAVAŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Rekabet Hukuku, uzlaşma prosedürü, kartel, pişmanlık programları, Turkish Competition Law, settlement procedure, cartel, leniency programs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Uzlaşma müessesinin uygulanma amacı olan etkin ve hızlı bir şekilde uyuşmazlık çözümlenmekte bu esnada kaynakların optimal kullanımı sağlanmaktadır. Bu durum usul ekonomisinin bir görünümünü oluşturmaktadır. 4054 sayılı Kanun'un 9/3'te devam eden bir incelemenin Kurum ile teşebbüslerin ortak bir çözümde buluşarak anlaşması halinde uyuşmazlığın erken bir aşamasında sona erdirilmesine olanak sağlaması uzlaşma müessesi açısından uygulama alanı bulamamıştır. Tasarı'nın geçici 6'ıncı maddesinde düzenlenen uzlaşma kurumu ile prosedürün kanuni çerçevede uygulanması olanaklı hale gelebilecektir. Türk rekabet mevzuatına yeni bir usul kazandıracak olan uzlaşmaya ilişkin Tasarı düzenlemesinin yakından ilişkili olduğu pişmanlık programı ve ceza yönetmeliği mekanizmalarıyla birlikte uygulama alanı bulup bulamayacağı, bu bağlamda uzlaşma müessesesine ihtiyaç olup olmadığı hususunda karşılaştırılmalı olarak açıklamalara yer verilmiştir. Çalışmada uzlaşma müessesi kavramı, prosedürün çerçevesinin çizilmesi, uzlaşma prosedürünün Türk rekabet mevzuatının bütünü içine yayılması edilmesi ve ülke uygulamaları ile doktrinde yer alan değerlendirmeler çerçevesinde ele alınmıştır. Bu kapsamda uzlaşma kurgusunda hangi bileşenlere yer verileceği, tasarıda öngörülen uzlaşma müessesesinin mehaz Avrupa Birliği (AB) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) uygulamalarından nerelerde ayrıştığı, sürecin nasıl işletileceği ve yönetileceği, hâlihazırda bulunan ve planlanan düzenlemeler eşliğinde fiili uygulama alanı bulup bulamayacağı hususlarında, özellikle sürece ilişkin ikincil düzenlemeler ayağında açıklamalarda bulunulmuştur. 4054 sayılı Kanun'un Taslak metni ile AB mehaz hukukunun karşılaştırılmalı bir analizine yer verilerek uygulamada karşılaşılabilecek sorunlar ve bu sorunların çözümleri hususunda önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of the settlement system is to resolve conflicts effectively and quickly, while ensuring optimal use of resources. The fact that an ongoing review regulated in the third paragraph of Article 9 of the Act no 4054 allows the Authority to terminate the dispute at an early stage in the event that the Institution and undertakings meet in a common solution and could not find application in terms of the settlement process. It may be possible to implement the procedure within the legal framework with the conciliation institution regulated in the provisional article 6 of the draft. This constitutes a view of procedural economy. Comparative explanations are given on whether the Draft regulation on reconciliation, which will introduce a new procedure to the Turkish competition legislation, will find application field together with the leniency program and the fine regulation mechanisms, and whether there is a need for a consensus institution in this context. In that study, the concept of settlement has been discussed within the framework of clarifying the limits of the procedure, integrating the settlement procedure into the whole Turkish competition legislation and evaluating the practices and doctrines of the country. In this context, in terms of which components will be included in the settlement procedure, where the settlement institution envisaged in the bill differs from the practices of European Union (EU) and United States of America (USA), how the process will be operated and managed, and whether it will find the actual area of application with the planned arrangements, especially in the secondary regulations. A comparative analysis of the Draft law of the Law No. 4054 and the EU competition law has been included and suggestions have been made on the problems that may be encountered in practice and the solutions to these problems.