Rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalardan doğan tazminat sorumluluğu
Liability for compensation arising from agreements restricting competition
- Tez No: 613141
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AYRANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Rekabetin Korunması Hakkında Kanun, rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar, özel hukuk yaptırımları, üç kat tazminat, tazminat sorumluluğu, The Act on The Protection of Competition, restrictive agreements, private enforcement, treble damages, compensation liability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Hukuken bağlayıcı olmasa dahi en az iki teşebbüsün kendilerini bağlı hissettikleri türde bir uzlaşma sağlamasıyla kurulan teşebbüsler arası anlaşmalar, rekabeti kısıtlayıcı etki veya amaç barındırdıkları takdirde tüm rekabet hukuku sistemlerinde yasaktır. Ancak çoğu gizli olan bu anlaşmalar rekabet otoriteleri tarafından kolaylıkla tespit edilememekte ve piyasadaki varlıklarını uzun yıllar sürdürmektedir. Dolayısıyla özellikle rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalarla mücadelede kamu yaptırımlarının, modern rekabet hukukunun vazgeçilmez bileşenlerinden biri kabul edilen tazminat yaptırımıyla desteklenmesi şarttır. Zira rekabet hukukunda tazminat yaptırımı sadece ihlalden zarar görenlerin zararlarını telafi etmemekte; rekabet otoritelerinin mücadelede yetersiz kaldığı ihlaller bakımından teşebbüsleri caydırma ve cezalandırma işlevlerini de yerine getirmektedir. ABD rekabet hukukundan esinlenerek Kanuna dahil edilen üç kat tazminat imkanına ve AB'de konunun artan önemine rağmen Türkiye uygulamasında rekabet hukukunun ihlali kaynaklı tazminat talepleri geri planda kalmaktadır. Bu durum büyük ölçüde rekabet hukukuna dair bilgi eksiklikleri nedeniyle mahkemelerin sergilediği çekingen tavrın ve mevzuatta görülen boşlukların sonucudur. Bu nedenle tezimiz, Türk rekabet hukukuna muhtemel mevzuat değişiklikleri ve tazminat sorumluluğu konusundaki bilincin artırılarak ilgili yaptırımın işler hale getirilmesi noktasında katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Agreements between undertakings which are established between at least two undertakings by reaching a compromise that they feel bound up with it (even if it is not legally binding) are prohibited in all competition law systems in case they have restrictive object or effect on competition. However these agreements are usually secret and they can not be determined by competition authorities easily. Thus they maintain their existence in the market for many years. Therefore, especially in the fight against restrictive agreements, public law enforcement should be supported by compensation which is considered as an indispensable component of modern competition law. Because in the competition law, compensation does not only compensate the damages of the victims of the violation but also carries out the functions of deterring and punishing undertakings for violations where the competition authorities can not fight effectively. Although the opportunity of getting treble damage which is prescribed by law as an effect of US competition law and increasing importance of the matter in EU, compensation claims arising from competition law infringements always keep in the background in Turkish competition law practice. This is a result of timidness of courts due to lack of knowledge of competition law as well as legal gaps in Law on the Protection of Competition. So, this thesis aims to contribute Turkish competition law for possible law amendment and make functional this sanction by raising awareness on compensation liability.