Dermatoloji polikliniği başvurularında cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar; üçüncü basamak sağlık kurumu deneyimi
Sexually transmitted infections in dermatology outpatients: A tertiary health care institution experience
  1. Tez No: 918281
  2. Yazar: ASLI ARISOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN SAYMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Sifiliz, Anogenital siğil, Herpes Genitalis, Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, Türkiye, Syphilis, Anogenital warts, Herpes Genitalis, Sexually transmitted infections, Turkey
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve Amaç: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların (CYBE) görülme sıklıklarında tüm dünyada belirgin bir artış gözlenmektedir. Bu retrospektif çalışmada polikliniğimize başvuran anogenital siğil(AGS), sifiliz ve genital herpes hastalarının klinik ve demografik özellikleri ile Covid-19 pandemisinin bu hastalıkların sıklığına etkisi incelenmiştir. Ayrıca ülkemize ait sifiliz bildirimlerinin yıllara göre değişimi gözden geçirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Polikliniğine 2005-2022 yılları arasında başvuran ve hastane kayıt sisteminde 'Anogenital siğil (AGS), Sifiliz ve Genital herpes' tanı kodu olan hastalar çalışmamıza dahil edildi. Ülkemize ait 2006-2022 yıllarını kapsayan sifiliz verileri ise Sağlık Bakanlığının resmi internet sitesinden elde edildi. Bulgular: Polikliniğimizde 2005-2022 yılları arasında değerlendirilen toplam 1284 CYBE hastasının %26,6'sı kadın, %73,4'ü erkekti ve bunların %60,1'ini 24-39 yaş aralığındaki bireyler oluşturmaktaydı. Sırasıyla anogenital siğil 1098 (%86), sifiliz 146 (%11) ve herpes genitalis 40(%3) hastada bildirilmişti. Toplam CYBE'li hasta sayısı 2005'te 4 iken 2018 yılında 145 hasta ile en yüksek sayıya ulaştığı görülmüştür. Covid-19 pandemisi öncesi 2017-2019 yıllarını kapsayan süre, pandemiyi kapsayan 2020-2022 yılları ile kıyaslandığında polikliniğimizde tanı konulan CYBE hastalarında %66,9 azalma görüldü. Türkiye'de sifiliz görülme insidansı 100.000 kişide 2012'de 0,357; 2019'da 3,01; 2020'de 2,60; 2022'de 4,13 olarak hesaplandı. Ülkemizde sifiliz tanılı hasta sayısında 2019-2020'de %13'lük azalma, 2020-2021'de %28,6'lık artış, 2021-20222'de %26,1'lik artış izlenmiştir. Covid-19 pandemisi öncesi 2017-2019 yıllarıyla, pandemi dönemini kapsayan 2020-2022 yılları kıyaslandığında ülkemizdeki bildirimi yapılan sifiliz olgu sayısının %29,8 arttığı görülmüştür. Sonuç: Retrospektif çalışmalarda kayıtların yetersizliği sorun olmakla birlikte polikliniğimizde CYBE'de yıllara göre artış ve pandemide belirgin azalma gözlenmiştir. Ülkemizdeki sifilizli olgu sayılarında da 2012 yılından 2022'ye kadar artış olduğu ve bu artışın Covid-19 pandemi döneminde de devam ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The prevalence of sexually transmitted infections (STIs) has been increasing worldwide. This retrospective study examines the clinical and demographic characteristics of patients with anogenital warts (AGW), syphilis, and genital herpes in our clinic and evaluates the COVID-19 pandemic's impact on their frequency. Additionally, the changes in reported syphilis cases in Turkey over the years were reviewed. Materials and Methods: Patients diagnosed with“Anogenital warts (AGW), Syphilis, and Genital herpes”at Kocaeli University Dermatology Clinic between 2005 and 2022 were included. Syphilis data in Turkey from 2006 to 2022 were obtained from the Ministry of Health's official website. Results: A total of 1284 STI patients were evaluated in our clinic between 2005 and 2022, with 26.6% female, 73.4% male, and 60.1% aged 24-39 years. Anogenital warts, syphilis, and herpes genitalis were reported in 1098 (86%), 146 (11%), and 40 (3%) patients, respectively. STI cases increased from 4 in 2005 to a peak of 145 in 2018. Comparing 2017-2019 (pre-pandemic) to 2020-2022 (pandemic), a 66.9% decrease in STI diagnoses was observed in our clinic. In Turkey, syphilis incidence was 0.357 per 100,000 in 2012, 3.01 in 2019, 2.60 in 2020, and 4.13 in 2022. The number of syphilis cases decreased by 13% in 2019-2020 but increased by 28.6% in 2020-2021 and 26.1% in 2021-2022. Reported syphilis cases in Turkey increased by 29.8% during the pandemic period (2020-2022) compared to the pre-pandemic years (2017-2019). Conclusion: Despite limitations in retrospective records, a notable rise in STI cases was observed in our clinic over the years, with a significant decline during the pandemic. National syphilis cases showed a consistent increase from 2012 to 2022, continuing during the pandemic period.