Dağıtımcı liderlik ile örgütsel ustalık arasındaki ilişkide öğretmenlerin girişimcilik yöneliminin düzenleyicilik rolü
The moderating role of entepreneurial alertness on the relationship between distributed leadership and organisational ambidexterity.
  1. Tez No: 918330
  2. Yazar: NESLİHAN SALMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtımcı Liderlik, Girişimcilik, Liderlik, Liderlik Özellikleri, Liderlik Türleri, Öğretmenlerin Girişimcilik Yönelimi, Örgütsel Ustalık, Distributed Leadership, Entrepreneurship, Entrepreneurship Alertness of Teachers, Leadership, Leadership Characteristics, Leadership Styles, Organizational Ambidexterity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin dağıtımcı liderlik uygulamaları ile örgütsel ustalık arasındaki ilişkide öğretmenlerin girişimcilik yöneliminin düzenleyicilik rolünü incelemektir. Bu doğrultuda araştırmanın evrenini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında İzmir ili Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka ve Konak ilçelerinde bulunan toplam 365 resmi ortaokul ve liselerde görev yapan 14903 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri iki düzeyli bir yapı sergilemektedir. Bu doğrultuda öğretmenler birinci düzeyi, okullar ise ikinci düzeyi oluşturduğundan iki aşamalı örneklem alma yoluna gidilmiştir. İlk aşamada 72 okul tabakalı örnekleme yöntemi ile saptanmıştır. İkinci aşamada ise her bir okulda görev yapan öğretmenler rasgele örnekleme yöntemi ile çalışmaya dahil edilmiştir. Toplam 64 okul ve 514 öğretmen çalışmaya katkı sağlamıştır. Çalışmanın verileri, dağıtımcı liderlik envanteri, örgütsel ustalık ölçeği ve girişimcilik yönelimi ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın verilerinin analizi için normallik varsayımı test edilmiş, ardından ikili karşılaştırmalar için t-testi, değişkenler arası ilişkilerin belirlenmesi için ise Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Ayrıca, okul yöneticilerinin dağıtımcı liderlik uygulamaları ile örgütsel ustalık arasındaki ilişkide, öğretmenlerin girişimcilik yöneliminin düzenleyicilik rolü iki düzeyli yapısal eşitlik modeliyle test edilmiştir. Veriler, JAMOVI ve Mplus 8.6 yazılımları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, öğretmenlerin girişimcilik yönelimi, örgütsel ustalık ve dağıtımcı liderlik algılarında cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Çalışma, dağıtımcı liderlik ile örgütsel ustalık arasında doğrudan bir ilişki bulunduğunu ve girişimcilik yöneliminin bu ilişkide düzenleyici bir rol üstlendiğini ortaya koymuştur. Bulgular ışığında, politika yapıcıların ve eğitim liderlerinin, öğretmenler arasında girişimcilik yönelimi kültürünü teşvik edecek uygulamalara odaklanması önerilmiştir. Bu yaklaşımın örgütsel yeterliliği arttırabileceği ve daha etkili okul yönetimi sağlayabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the moderating role of teachers' entrepreneurial orientation in the relationship between school administrators' distributive leadership practices and organisational ambidexterity. Within this context, the population of the study consists of 14903 teachers working in 365 official secondary and high schools within the borders of Izmir province in the 2023-2024 academic year. The data of the research exhibits a two-level structure. In this direction, since teachers constitute the first level and schools constitute the second level, two-stage sampling was used. In the first stage, 72 schools were determined by stratified sampling methods. In the second stage, teachers working in each school were included in the study by random sampling method. In total, 64 schools and 514 teachers have contributed to the study. The data of the study were collected through distributive leadership inventory, organisational ambidexterity scale and entrepreneurial orientation scale. For the analysis of the data, normality assumption was tested, then t-test was used for pairwise comparisons and Pearson product-moment correlation coefficient was used to determine the relationships between variables. In addition, the moderating role of teachers' entrepreneurial orientation in the relationship between school administrators' distributive leadership practices and organisational ambidexterity was tested with a two-level structural equation model. The data were analyzed using JAMOVI and Mplus 8.6 software. The findings of the study revealed that there is a direct relationship between distributive leadership and organisational ambidexterity and entrepreneurial orientation plays a moderating role in this relationship. In the light of these findings, it is suggested that policy makers and educational leaders focus on practices that will promote a culture of entrepreneurial orientation among teachers. It can be concluded that this approach can increase organisational competence and provide more effective school management.