İlkokul öğrencilerinin su kirliliği konusundaki bilinç düzeyleri
Awareness levels of primary school students on water pollution
  1. Tez No: 918377
  2. Yazar: MERVE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Ziraat, Education and Training, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Su Kirliliği, İlkokul, Eğitim, Alışkanlık, Water Pollution, Primary School, Education, Habit
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Doğal Kaynaklar Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Gezegenimizin büyük bölümü temiz su kaynakları açısından büyük problemlere sahiptir. Gelecekte artan talep baskısı ve kirlilik nedeniyle bu problem daha da büyüyerek çözümlenmesi son derece güç bir soruna dönüşecektir. Suyun sürdürülebilir kullanımı, tüm bilim dallarını ilgilendiren disiplinlerarası bir alandır. Sorunun çözümünde tüm paydaşlar sorumluluk sahibi olup kilit rol, mevcut kaynakların kalitesinin koruması ve su kullanımından tasarruf edilmesidir. Ağırlıklı olarak suyun kirletildiği tüm süreçlerde insan yer almaktadır. Bu nedenle insanlığa gerekli bilinç ve alışkanlıkların kazandırılmasında büyük önem arz etmektedir. Bunun sağlanabilmesi için ancak bireylerin erken yaşta gerekli bilgi ve becerileri kazanarak bunları alışkanlığa dönüştürmeleri gerekmektedir. Yapılan bu çalışmada, hem devlet hem de özel okullarda eğitim alan ilkokul 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören toplam 478 öğrencinin su kirliliği konusundaki bilinç düzeyleri incelenmiştir. Çalışma sonunda, su kirliliği kavramı farkındalığı açısından 3. ve 4. sınıflar arasında ve devlet ile özel okullar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Özel okullarda, hem 3. hem de 4. sınıflarda, su kirliliği kavramını duyan öğrencilerin oranı devlet okullarına göre daha yüksek bulunmuştur. Özellikle 3. sınıf özel okul öğrencilerinde bu farkındalık oldukça yüksektir (%92). Bu durum, özel okulların çevre eğitimine daha fazla önem veriyor olabileceği şeklinde yorumlanmıştır. Öğrencilere yöneltilen“Su kirliliği kavramını daha önce duydunuz mu?”sorusuna alınan cevaplar devlet okulu ile özel okul öğrencileri arasında büyük farklılık göstermiştir. Bu soruya devlet okulunda okuyan 3. sınıf öğrencilerinin %50'sinden fazlası“hayır”cevabını verirken bu oran özel okulda %10'un altında kalmıştır. Ancak her iki okulun her iki sınıfında da öğrencilerinin yaklaşık %50'si ağırlıklı olarak çevre dostu ürünleri tercih ettiklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
A large part of the planet has major problems in terms of clean water resources. In the future, due to increasing demand pressure and pollution, this problem will grow even bigger and become an extremely difficult problem to solve. Sustainable use of water is an interdisciplinary field that concerns all disciplines of science. All stakeholders are responsible for solving the problem, and the key role is to protect the quality of existing resources and save on water use. Humans are mainly involved in all processes where water is polluted. For this reason, it is of great importance to provide humanity with the necessary awareness and habits. This can only be achieved if individuals acquire the necessary knowledge and information at an early age and turn them into habits. In this study, the awareness levels of 478 primary school students studying in the 3rd and 4th grades in both public and private schools regarding water pollution were examined. At the end of the study, no significant difference was found between the 3rd and 4th grades and between public and private schools in terms of awareness on the concept of water pollution. In private schools, the rate of students who heard the concept of water pollution was found to be higher in both the 3rd and 4th grades compared to public schools. This awareness is particularly high among 3rd grade private school students (92%). This situation has been interpreted as private schools placing more emphasis on environmental education. The answers to the question“Have you ever heard of the concept of water pollution?”varied greatly among both state and private school students. While more than 50% of 3rd grade students studying in state schools answered“no”, this rate remained below 10% in private schools. However, approximately 50% of students in both grades of both schools stated that they mostly preferred environment-friendly products.