Yahudilik Hıristiyanlık ve İslam'da ahit
Covenant in Judaism Christianity and Islam
- Tez No: 918452
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİKMET EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ahit, Yahudilik, Hıristiyanlık, İslam, Kutsal Kitap, İsrailoğulları, Tanrı, Peygamber, Covenant, Judaism, Christianity, Islam, Bible, Israelites, God, Prophet
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Anlaşma manasına gelen ahit kavramı hem ahlaki hem de dini anlamda Tanrı ile insan veya insanlar arasında yapılan sözleşmeleri kastetmektedir. Ahit kavramı; Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'da ve bu dinlerin kutsal kitaplarında sıklıkla yer almaktadır. Yahudilik dini merkezine almış olduğu ahit kavramıyla bütünleşerek ahit dini olarak anılmaktadır. Tanrı'nın İsrailoğullarına göndermiş olduğu özellikle Yahudi kutsal kitaplarında ismen geçen Âdem, Nuh, İbrahim ve Musa peygamberler aracılığıyla İsrailoğulları ile ahitleşmesi; Hıristiyanların bu ahitleri kabul ederek İsa ile ahdin yenilendiğini ve böylelikle insanların kurtuluşa ereceklerini ifade etmeleri ve son olarak İslam'da Allah'ın tüm peygamberlerle ahitleşmesi ancak Kur'an-ı Kerim'de Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed ile yapmış olduğu ahitlerin açıkça zikredilmesi Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam dinlerinde ata olarak kabul edilen şahsiyetlerin benzerlik göstermesi ve bu bağlamda her üç dinde de inanan insanların kurtuluş mücadelesi vererek günahtan korunmaya çalışmaları ahit kavramını önemli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of covenant, which means agreement, refers to contracts made between God and man or people in both moral and religious sense. The concept of covenant; It is frequently included in Judaism, Christianity and Islam and in the holy books of these religions. Judaism is known as the covenant religion by integrating with the concept of covenant, which is central to the religion. God's covenant with the Israelites through the prophets Adam, Noah, Abraham and Moses, who are mentioned by name in the Jewish holy books; By accepting these covenants, Christians state that the covenant with Jesus has been renewed and thus people will attain salvation, and finally, in Islam, Allah's covenant with all the prophets can only be seen in the Quran after the covenants He made with Noah, Abraham, Moses, Jesus and Muhammad. The fact that the figures accepted as ancestors in the religions of Judaism, Christianity and Islam are similar, and in this context, believers in all three religions try to protect themselves from sin by struggling for salvation, makes the concept of covenant important.