Koroner arter bypass greft operasyonu sonrası monosit/lenfosit oranının mortalite riskini öngörmedeki rolü
The role of monocyte/lymphocyte ratio in predicting mortality risk after coronary artery bypass graft surgery
  1. Tez No: 918489
  2. Yazar: SONER KUMCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EREN ORAL KALBİSAĞDE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner bypass, ateroskleroz, inflamasyon, Monosit, Lenfosit, M/L oranı, mortalite riski, Coronary bypass, atherosclerosis, inflammation, monocyte, lymphocyte, M/L ratio, mortality risk
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Koroner arter hastalığı (KAH) günümüzde yetiĢkin popülasyonda yaygın karĢılaĢtığımız bir problem olup, mortalite ve morbidite oranı oldukça yüksek seyreden bir durumdur. Çok çeĢitli risk faktörlerine sahip olan bu hastalıkta1, mortalite ve morbidite riski açısından yeni ve üzerinde araĢtırmaların derinleĢtiği bazı durumlar günümüzde daha sık irdelenmeye baĢlanmıĢtır. Ateroskleroz geliĢiminde inflamatuar sürecin baĢrol oynadığı, günümüzde kabul görmüĢ bir durumdur2.Yapılan çalıĢmalarda, inflamatuar hücre sayılarının ve oranlarının KAH mortalite ve morbidite risk tahmini üzerinde anlamlı sonuçlar verdiği kanıtlanmıĢtır3.Biz, koroner arter bypass greft operasyonu geçirmiĢ hastalarda, ateroskleroz geliĢiminin inflamatuar sürecinde aktif rol oynayan inflamatuar hücrelerden monosit ve lenfosit sayıları ile bu hücrelerin birbirine oranını ameliyat öncesi (preop) ve ameliyat sonrası (postop) erken dönemde incelemeyi amaçladık. Bu değiĢkenlerin, mortalite riskini öngörmedeki rolünü değerlendirmeyi hedefledik. Yöntem: ÇalıĢmaya, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde 2020-2024 yılları arasında koroner arter bypass greft (KABG) operasyonu geçiren ve dıĢlanma ile dahil edilme kriterlerini karĢılayan hastalar dahil edilmiĢtir. ÇalıĢma retrospektif olarak yapılmıĢ olup, veriler hastane sisteminden elde edilmiĢtir. AraĢtırma, KABG operasyonu geçiren hastaların preoperatif dönemdeki son 1 haftalık hemogram sonuçları ile postoperatif 1. gündeki hemogram sonuçları baz alınarak gerçekleĢtirilmiĢtir. Ayrıca, hastaların yaĢı, cinsiyeti, ek hastalıkları, ejeksiyon fraksiyonu ve Euroscore puanları gibi değiĢkenlik gösteren veriler de toplanarak karĢılaĢtırılmıĢtır. ÇalıĢmaya, ex olan 31 hasta ve yaĢayan 357 hasta olmak üzere toplam 389 hasta dahil edilmiĢtir. Bulgular: Koroner arter bypass greft operasyonu geçiren hastaların sağkalım durumuna göre ameliyat öncesi monosit değerleri arasında farklılık görülmemiĢtir (p>0,05). Fakat, KABG geçiren hastaların sağkalım durumuna 5 göre ameliyat öncesi lenfosit ve monosit/lenfosit(M/L) oranları arasında farklılık görülmüĢtür (p0,05).
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Coronary artery disease (CAD) is a common problem in the adult population today, with high mortality and morbidity rates. In this disease, which has numerous risk1, some new and extensively studied factors have been increasingly examined in terms of mortality and morbidity risks. It is now widely accepted that an inflammatory process plays a key role in the development of atherosclerosis2.Studies have demonstrated that the counts and ratios of inflammatory cells have significant implications for predicting mortality and morbidity risks in CAD3. In this study, we aimed to examine the monocyte and lymphocyte counts, as well as their ratios, both preoperatively (preop) and postoperatively (postop) in patients undergoing coronary artery bypass graft (CABG) surgery. Our goal was to assess the role of these variables in predicting mortality risk. Methods: The study included patients who underwent CABG surgery between 2020 and 2024 at the Cardiovascular Surgery Clinic of Mersin University Medical Faculty Hospital and met the inclusion and exclusion criteria. The study was conducted retrospectively, with data obtained from the hospital system. The research was based on the hemogram results of CABG patients from the last week of the preoperative period and the first postoperative day. Additionally, variables such as age, gender, comorbidities, ejection fraction (EF), and EuroSCORE values were collected and compared. A total of 389 patients, including 31 deceased (ex) patients and 357 surviving patients, were included in the study. Results: No significant difference was observed in preoperative monocyte values between surviving and deceased patients who underwent CABG surgery (p>0.05). However, significant differences were found in preoperative lymphocyte values and monocyte/lymphocyte (M/L) ratios (p0.05).