Rehber öğretmenlerin hayat boyu öğrenme yetkinlikleri ile teknoloji kullanımında temel yeterliliklerinin incelenmesi-hatay il örneği
İnvestigation of guide teachers lifelong learning competencies and basic competencies in the use of technology - Hatay provincial case
- Tez No: 918596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ SEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Rehberlik, rehber öğretmen, hayat boyu öğrenme, teknoloji kullanımında temel yeterlilik, Guidance, guidance teacher, lifelong learning, basic competence in the use of technology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu araştırma ile Hatay il örneğinde; Okul Öncesi Eğitim, İlkokul, Ortaokul, Lise, Özel Eğitim Uygulama ve Rehberlik Araştırma Merkezi eğitim kademelerindeki rehber öğretmenlerin hayat boyu öğrenme yetkinlikleri ile teknoloji kullanımında temel yeterliliklerinin incelenmesi, rehber öğretmenlerin hayat boyu öğrenme yetkinlikleri ile teknoloji kullanımında temel yeterlilikleri arasındaki ilişki düzeyini anlamak, bu alanın gelişmesine katkı sunulması amaçlanmıştır. Yöntem: Hatay ilindeki rehber öğretmenlerin hayat boyu öğrenme yetkinlik düzeyleri ile teknoloji kullanımında temel yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçladığı için ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. İlişkisel tarama yöntemiyle araştırmaya katılan (673) rehber öğretmenin hayat boyu öğrenme yetkinlik düzeyleri ile teknoloji kullanımında temel yeterlilik düzeyleri belirlenmiştir. Bulgular: Uygulama sonucunda elde edilen verilere göre rehber öğretmenlerin hayat boyu öğrenme yetkinlik düzeyleri ile teknoloji kullanımında temel yeterlilikleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı güçlü ilişki bulunduğu belirlenmiştir. Bulgular rehber öğretmenlerin hayat boyu öğrenme yetkinliklerinin artmasıyla birlikte teknoloji kullanımında temel yeterliliklerinin de arttığını göstermektedir. Rehber öğretmenlerin teknoloji kullanımında temel yeterlilik düzeylerinde hayat boyu öğrenme yetkinliklerine göre daha yüksek bir yeterliliğe sahip olduklarını göstermektedir. Sonuçlar: Eğitim politikalarının rehber öğretmenlerin yeterliliklerini geliştirecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini göstermektedir. Rehber öğretmenlerin hayat boyu öğrenme yetkinliklerini artırmak ve teknolojik yeterliliklerini güncel tutmak, öğretmenlik mesleğinde daha etkili olmalarını sağlamak amacıyla düzenli olarak yenilikçi, bilgi teknolojilerini kapsayacak şekilde mesleki gelişim programları düzenlenmelidir. Bulgular eğitim politikalarının geliştirilmesine ve tasarlanmasına, öğretmen eğitim programlarının düzenlenmesine önemli katkılar yapabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: With this research, in the example of Hatay province; Lifelong learning competencies of counselors and basic competencies in the use of technology in Pre-school Education, Primary School, Secondary School, High School, Special Education Application and Guidance Research Center Education levels, under the title of“Lifelong Learning Competencies of Counselors and Basic Competencies in Technology Use Scale Survey - Hatay Province Sample”It was analyzed statistically with the relational scanning model. Method: Relational screening model was used because the research aimed to determine the relationship between counselor teachers' lifelong learning competency levels and their basic competencies in technology use. Relational screening method is a research model that reflects a situation or event in its current form and reveals the relationship, degree and effects between the dependent and independent variables that cause this situation. Findings: According to the research results, the lifelong learning competencies of counselors in Hatay province and their basic competency levels in technology use are detailed in the findings section. The findings show that counselors have a relatively higher level of competence in basic competence in the use of technology and that there is a wider distribution in this regard. Conclusions: The findings show that education policies should be rearranged to improve the competencies of counselors. Continuous professional development programs should be organized to increase counselor teachers' lifelong learning competencies and keep their technological competencies up to date. These programs should be regularly updated to include innovative information technologies to enable counselors to be more effective in their profession. The suggestions presented as a result of the research findings will contribute to increasing the quality of education by increasing the professional competence of counselors. The findings can make significant contributions to the development and design of educational policies and the organization of teacher training programs.