Arabesk müzik bestekârlarından Uğur Bayar'ın besteleri üzerine bir inceleme
A review on the compositions of Ugur Bayar one of the arabesque music composers
  1. Tez No: 918651
  2. Yazar: MUHAMMED SALİH KOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI GERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Uğur Bayar, Arabesk, Makam, Usûl, Prozodi, Ugur Bayar, Arabesque, Maqam, Rhythm, Prosody
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amacı: Bu çalışma Uğur Bayar bestelerinde makam kullanımı, usûl kullanımı ve beste-güfte ilişkisinin incelenmesini amaç edinmiştir. Yöntem: Bu araştırma nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.“Nitel araştırma, gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırma olarak tanımlanabilir”(Yıldırım & Şimşek, 2011, s. 39). Araştırma konusu ve içeriği bakımından nitel araştırma özelliği göstermektedir. Bulgular: Arabesk müzik bestekârlarından Uğur Bayar'ın altı eserinin makam, usûl ve beste-güfte uyumu açısından analizi yapılmıştır. Sonuç: Arabesk müzik bestekârlarından Uğur Bayar'ın altı eserinin makam unsurları bağlamında incelendiğinde, Türk müziği makamlarıyla uyumlu olduğu, usûl bakımından benzer usûllerin olduğu ve aynı zamanda Arap kültürüne ait olduğu tespit edilen usûllerin kullanıldığı ve beste-güfte uyumu açısından incelendiğinde bazı eserlerin tema, makam tercihi ve mânâ prozodisi başlıkları açısından uyumlu olduğu fakat uyumsuz tespit edilen eserlerinde mevcut olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the use of maqam, rhythm, and composition-lyric relationships in Ugur Bayar's compositions. Method: This research was conducted with a qualitative research method.“Qualitative research can be defined as research in which qualitative data collection methods such as observation, interview, and document analysis are used and a qualitative process is followed to reveal perceptions and events realistically and holistically in the natural environment”(Yıldırım & Şimşek, 2011, p. 39). It has qualitative research characteristics in terms of research subject and content. Findings: Six works of Uğur Bayar, one of the arabesque music composers, were analyzed in terms of maqam, rhythm, and lyric-composition harmony. Results: When the six works of Uğur Bayar, one of the Arabesque music composers, are examined in the context of the maqam elements, it is seen that they are compatible with the maqams of Turkish music, that there are similar procedures in terms of rhythm, and at the same time, the rhythms determined to belong to the Arab culture are used, and when examined in terms of lyric-composition harmony, some of the works are seen to be compatible with the maqam, and maqam elements. It was concluded that the works were compatible in terms of preference and meaning prosody, but some works were found to be incompatible.