Pron pozisyonda cerrahi geçiren hastalardapostoperatif havayolu ödeminin değerlendirilmesinde ultrason kilavuzluğu
Ultrasound guidance in the assessment of postoperative airway edema in patients undergoing surgery in the prone position
  1. Tez No: 918652
  2. Yazar: NİLGÜN EREN ÇAKAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL KARABEYOĞLU, DOÇ. DR. BETÜL GÜVEN AYTAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Üst hava yolu ödemi, pron pozisyon, ultrasonografik havayolu ölçümleri, Upper airway edema, prone position, ultrasonographic airway measurements
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Genel anestezi altında yapılan operasyonlarda hastaların pozisyonuna bağlı olarak üst havayolu ödemi gelişebilir. Özellikle pron pozisyonda yapılan operasyonlarda, supin pozisyonda yapılanlara göre üst havayolu ve çevre dokularda daha fazla ödem oluştuğu gözlenmiştir. Bu ödem, ekstübasyon zorluğu ve postoperatif solunum komplikasyonlarına yol açabilir. Çalışmamızın amacı supin ve pron pozisyonda PNL operasyonu geçiren hastalarda preoperatif ve postoperatif ultrason ölçümleriyle üst havayolu ödemindeki değişimleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-75 yaş arasındaki, ASA I-IV risk grubunda olan, PNL operasyonu geçirecek 62 hasta (30 supin, 32 pron) dahil edildi. Hastaların preoperatif dönemde cinsiyeti, yaşı, vücut ağırlığı, boyu, boyun çevresi, ASA skoru, Mallampati sınıflaması, STOP-BANG skoru ve Charlson komorbidite indeksi kaydedildi. Preoperatif, postoperatif ekstübasyon sonrası hemen ve postoperatif 2. saat ultrasonografik ölçümler yapıldı. Ultrason cihazı ile dil genişliği, dil kalınlığı, median sagital dil kesit alanı, lateral parafaringeal duvar kalınlığı ölçüldü. Boyun çevresi ölçüldü. Bulgular: Supin pozisyon grubundaki hastaların preoperatif ve postoperatif ölçümlerinde, dil genişliği ve dil hacminin postoperatif olarak arttığı, ancak dil kalınlığı, median sagital dil kesit alanı ve lateral parafaringeal duvar kalınlığında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik olmadığı görülmüştür. Pron pozisyon grubunda ise postoperatif 2. saat dahil olmak üzere preoperatif ölçümlere kıyasla dil genişliği, dil hacmi, median sagital dil kesit alanı ve lateral parafaringeal duvar kalınlığında anlamlı bir artış saptanmıştır. Sonuç: Ultrasonografi, anestezi uygulamalarında giderek daha fazla kullanılmakta ve üst hava yolu değerlendirmelerinde önemli bir role sahip olmaktadır. Postoperatif hava yolu ödemine bağlı komplikasyonlar, özellikle başarısız ekstübasyon sonrası re-entübasyon gibi ciddi durumlara yol açabilir. Bu bağlamda, preoperatif ve postoperatif erken dönemde uygulanan ultrasonografik değerlendirme, olası komplikasyonların erken öngörülmesi ve gerekli önlemlerin alınması açısından kritik bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Upper airway edema may develop depending on the patient's position during operations performed under general anesthesia. It has been observed that operations performed in the prone position result in more edema in the upper airway and surrounding tissues compared to the supine position. This edema can lead to extubation difficulties and postoperative respiratory complications. The aim of our study is to examine changes in upper airway edema in patients undergoing percutaneous nephrolithotomy (PNL) in supine and prone positions using preoperative and postoperative ultrasound measurements. Materials and Methods: Sixty-two patients aged 18–75 years, classified as ASA I-IV risk group and scheduled for PNL surgery, were included in the study (30 supine, 32 prone). In the preoperative period, patients' gender, age, body weight, height, neck circumference, ASA score, Mallampati classification, STOP-BANG score, and Charlson comorbidity index were recorded. Ultrasonographic measurements were performed preoperatively, immediately after extubation, and 2 hours postoperatively. Measurements included tongue width, tongue thickness, median sagittal tongue cross-sectional area, and lateral parapharyngeal wall thickness using an ultrasound device. Neck circumference was also measured. Results: In the supine position group, postoperative measurements showed an increase in tongue width and tongue volume compared to preoperative values, but there was no statistically significant change in tongue thickness, median sagittal tongue cross-sectional area, or lateral parapharyngeal wall thickness. In the prone position group, a significant increase was observed in tongue width, tongue volume, median sagittal tongue cross-sectional area, and lateral parapharyngeal wall thickness postoperatively, including at the 2nd postoperative hour. Conclusion: Ultrasonography is increasingly used in anesthesia practices and plays a significant role in upper airway evaluations. Postoperative airway edema can lead to severe complications, particularly re-intubation following extubation failure. In this context, ultrasonographic evaluation performed in the preoperative and early postoperative periods provides critical support in predicting potential complications and taking necessary precautions.