Yedigöller Milli Parkı'nda rekreasyonel faaliyetlerin toprak ve bitki örtüsü üzerine ekolojik etkileri
The ecological effects of recreational activities on soil and vegetation cover in Yedigöller National Park
  1. Tez No: 918654
  2. Yazar: MERVE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERİR UZUN, YRD. DOÇ. DR. MURAT SARGINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Korunan alanlar, Rekreasyon, Etki, Toprak, Milli parklar, Yedigöller Milli Parkı, Protected areas, Recreation, Impact, Soil, National parks, Yedigöller National Park
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZET Teknolojinin gelişmesinin yanı sıra nüfus ve kentleşmenin artışı ile insanların açık hava rekreasyonu faaliyetlerine olan talebi artmaktadır. Bu nedenle zengin doğal ve kültürel kaynaklara sahip olan, kullanıcılara rekreasyonel olanaklar sunan milli parklar ve diğer korunan alanlar birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Ancak bu ziyaretler olumsuz çevresel etkiye sahiptir ve doğal alanların kaynak değerlerinde bozulmalara neden olabilmektedir. Bilim adamları doğal alanlardaki ziyaretçi etkilerini inceleyen, değerlendiren ve gözleyen çalışmalara rekreasyon ekolojisi çalışmaları demişlerdir. Bu gibi bilgiler etkilerin belirlenmesi ve tanımlanmasına, etkilerin sonuçlarının kolaylıkla anlaşılmasına ve etkinin hafifletilmesi, onarılması ve yönetilmesinde çok önemlidir. Rekreasyonel etkileri belirleyen unsurlar ise kullanımın tipi, miktarı, zamanı, alanın özellikleri olarak sıralanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, hassas ekosistemlere sahip olan Yedigöller Milli Parkı'nda rekreasyonel faaliyet tiplerine bağlı olarak toprak yapısına olan etkileri belirlemek ve alanın sürdürülebilir kullanımı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY With the increase in population and urbanization, as well as the development of technology, people's demand for outdoor recreation activities is increasing. For this reason, national parks and other protected areas, which have rich natural and cultural resources and offer recreational opportunities to users, are visited by many people. However, these visits have a negative environmental impact and may cause deterioration in the resource values ​​of natural areas. Scientists call studies that examine, evaluate and observe visitor impacts in natural areas recreation ecology studies. Such information is critical to identifying and describing impacts, easily understanding the consequences of impacts, and mitigating, restoring, and managing the impact. The factors that determine recreational impacts are the type of use, amount, time, and characteristics of the area. The aim of this study is to determine the effects on soil structure depending on recreational activity types in Yedigöller National Park, which has sensitive ecosystems, and to ensure sustainable use of the area.