Fransız laikliği ve entegrasyon modelleri perspektifinden bir değerlendirme: 'Fransa İslamı' projesi tartışmaları
An evaluation from the perspective of French secularism and integration models: 'French Islam' project discussions
  1. Tez No: 918699
  2. Yazar: HACER ÖMÜR EFE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN DİNGİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Fransa, Laiklik, Müslüman Göçmen, Entegrasyon, Asimilasyon, Fransa İslamı”, France, Secularism, Muslim Immigrant, Integration, Assimilation, French Islam
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bir cumhuriyet ilkesi olarak laiklik ve laiklik olgusunun siyasi niteliği, Fransız İhtilalinden bu yana çeşitli perspektiflerden tartışılmakta ve yorumlanmaktadır. Fransız İhtilali, Fransa'da Tanrı otoritesine dayalı Katolik mezhebi hâkimiyetindeki mutlak monarşi rejimini sona erdirmiş; yerine önce yönetim yetkisinin kralın başkanlığı eşliğinde halkın seçtiği parlamentoya ait olduğu anayasal monarşiyi, sonra aşamalı olarak bütünüyle halkın kendi kendini yasalar aracılığı ile yönettiği cumhuriyet rejimini yerleştirmiştir. Fransa'nın yönetim şekli olan cumhuriyetin en değerli ilkesi, devlet ve din kurumları arasındaki ayrılık, dini olana ait tarafsızlık, eşitlik ve özgürlük ifadeleri ile tanımlanan laiklik günümüze dek değişik şekillerde varlığını sürdürmüş ve yirminci yüzyılın başında yürürlüğe giren Ayrılık Yasası ile bugün geçerliliğini korumakta olan son halini almıştır. Ancak o tarihten bu yana geçen yüz yılı aşkın süre içerisinde Fransa tüm dünya üzerinde kalıcı etkiler bırakan iki dünya savaşı ardından savaşların bıraktığı etkileri telafi edebilmek amacıyla birtakım önlemler almıştır. Sözü geçen önlemlerin başında Fransa'nın Afrika'daki Müslüman sömürge ülkelerinden göçmen alması gelmektedir. Bu çalışma, Fransa'nın Katolik kilisesi ve devlet arasında yüz yıldan uzun süren mücadele sonucu elde ettiği ve kuvvetli bir sadakatle bağlı olduğu laiklik ilkesi ile geçtiğimiz yüzyılda gerçekleştirdiği Müslüman göçmen alımının politik sonuçlarından biri olan“Fransa İslamı”– Islam de France - Projesi arasında bir ilişki olup olmadığının tespiti üzerine kuruludur. Laiklik ilkesinin korunması amacıyla dini, kültürü, yaşayış biçimi laik prensipler doğrultusunda yönetilen Fransa'ya yabancı olan göçmenlerin Fransa'ya entegrasyonu adına Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından“Fransa İslamı”adı altında bir proje hayata geçirilmiştir. Bu doğrultuda çalışmamız ile amaçlanan, Müslüman göçmen Fransız vatandaşlarına yönelik“Fransa İslamı”Projesi adı altında uygulamaya konan asimilasyon ve entegrasyon politikalarının laiklik ile ne ölçüde bağlantılı olduğunu ve Fransa hükümetinin bu yüzyılda Müslümanlara yönelik yaklaşımını Fransız laiklik anlayışı üzerinden analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
Secularism as a republican principle and the political nature of the phenomenon of secularism have been discussed and interpreted from various perspectives since the French Revolution. The French Revolution ended the absolute monarchy regime in France dominated by the Catholic sect based on the authority of God; instead, first replaced the constitutional monarchy, in which the governing authority belongs to the parliament elected by the people under the chairmanship of the king, and then gradually replaced the republic regime, where the people govern themselves entirely through laws. Secularism, defined as the most valuable principle of the republic, which is the form of government of France, the separation between state and religious institutions, neutrality of the religious, equality and freedom, has continued to exist in various forms until today, and with the Separation Law that came into force at the beginning of the twentieth century, the last one that remains valid today. has become. However, in the more than a hundred years since then, France has taken some measures to compensate for the effects of the two world wars, which left permanent effects on the whole world. The most important of these measures is France's acceptance of immigrants from Muslim colonial countries in Africa. This study is based on the determination of whether there is a relationship between the principle of secularism, which France has achieved as a result of the struggle between the Catholic Church and the state for more than a century and to which it is strongly loyal, and the“France Islam”–“Islam de France”- Project, which is one of the political results of the Muslim immigrant intake it has carried out in the last century. In order to protect the principle of secularism, a project called French Islam has been implemented by French President Emmanuel Macron for the integration of immigrants who are foreign to France, whose religion, culture and lifestyle are governed in line with secular principles. In this context, the aim of our study is to analyze the extent to which the assimilation and integration policies implemented under the name of the French Islam project for Muslim immigrant French citizens are linked to secularism and the French government's approach towards Muslims in this century through the French understanding of secularism.