Elektrik Motor Sisteminde farklı elektriksel güç ve enerji seviyelerine göre yaşam döngü analizlerinin yapılması
Industrial life cycle analysis of electrical motor system based on different electrical machine power and energy efficiency level
  1. Tez No: 918767
  2. Yazar: ERDEM COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YİĞİT ARABUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asenkron motor, sürdürülebilirlik, karbon ayak izi, ürün yaşam döngüsü, Asynchronous motor, sustainability, carbon footprint, product life cycle
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Tesisleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez çalışması, endüstriyel sektörde yoğunluklu kullanımı olan asenkron motorların üzerine odaklanmakta, bu motorların çevresel analizini ve yaşam döngüsü maliyetlerini sunmaktadır. Günümüzde sadece tüketime odaklanmak artık yeterli değil; enerji tasarrufu girişimlerinde artık hammadde üretimi, kullanımı, nakliyesinden kullanım ömrünün sonuna kadar tüm yaşam döngüsü değerlendirmesi (LCA) hesaba katılmalıdır. Elektrik motorları yaygın olarak kullanılmasına rağmen, yaşam döngüleri boyunca karbon ayak izlerini inceleyen araştırmalar sınırlıdır. Bu çalışma, elektrik motorlarının karbon ayak izini, motor bileşenlerini ve özelliklerini inceleyerek insanların farklı sektörlerde elektrik motorlarının kullanımı konusunda doğru kararlar vermelerine yardımcı olacak değerli bilgiler sunmayı amaçlamaktadır. Motor tasarımını aynı güç ihtiyacını sağlayacak şekilde farklı kombinasyonlarla tasarlamak mümkündür. Bu aşamada laminasyon çapından elektrik sac kalınlığına, kalitesine, kullandığınız emaye kalitesinden tel çapına kadar tasarımı etkileyen birçok bileşen bulunmaktadır. Bu bileşenler aktif maddelerin tüketimini doğrudan etkiler ve bu nedenle doğrudan karbon ayak izine atfedilebilir. Bu çalışmada optimum tasarım ve LCA odaklı çalışmalarla daha kompakt ve daha düşük karbon ayak izine sahip ürünler oluşturmaya yönelik etki analizi konu olarak incelenmiştir. Bu çalışma aynı zamanda farklı tasarım faktörlerine odaklanarak performanstan ödün vermeden malzeme kullanımını azaltmanın yollarını belirlemeyi de amaçlamaktadır. Bu yaklaşım, sadece asenkron motorların değil, tüm motorların karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağladığı gibi sürdürülebilirliklerini de artırıyor, bu bulgular üreticilerin daha çevre dostu tasarım tercihleri yapmasına yol açabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on asynchronous motors, which are the most commonly used in the industrial sector, and presents the environmental analysis and life cycle costs of these motors. Nowadays, it is no longer enough to focus only on consumption; Energy saving initiatives must now be taken into account in the entire life cycle assessment (LCA), from raw material production, use, transportation to end-of-life. Although electric motors are widely used, research examining their carbon footprint throughout their life cycle is limited. This study aims to provide valuable information that will help people make the right decisions about the use of electric motors in different sectors by examining the carbon footprint of electric motors, motor components and features. It is possible to design the engine with different combinations to provide the same power requirement. At this stage, there are many components that affect the design, from lamination diameter to electrical sheet thickness and quality, from the enamel quality you use to the wire diameter. These ingredients directly affect the consumption of active ingredients and can therefore be directly attributed to the carbon footprint. In this study, impact analysis to create more compact and lower carbon footprint products through optimum design and LCA-oriented studies was examined as a subject. This study also aims to identify ways to reduce material usage without compromising performance by focusing on different design factors. This approach contributes to reducing the carbon footprint of not only asynchronous motors, but all motors, as well as increasing their sustainability. These findings may lead manufacturers to make more environmentally friendly design choices.