Nano aktif madde yüklü kenevir kumaşının geliştirilmesi ve in vitro değerlendirmesi
Development and in vitro evaluation of nanoactive substance-loaded hemp fabric
  1. Tez No: 918777
  2. Yazar: FATMA NUR KAÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Mikrobiyoloji, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Chemistry, Microbiology, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nanoteknoloji, Bakır Oksit Nanopartikül, Gümüş Oksit Nanopartikül, Yeşil Sentez, Biyolojik Aktivite, Kenevir, Nanotechnology, Copper Oxide Nanoparticle, Silver Oxide Nanoparticle, Green Synthesis, Biological Activity, Hemp
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Malzemeler ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Nanoteknoloji terimi, Yunanca cüce anlamına gelen nano sözcüğünden türetilmiştir ve mühendislik üretim ilkelerini moleküler düzeyde uygulamaktadır. Nanoteknoloji, tek atomlar veya moleküller arasında alt mikron boyutlara kadar yapısal özelliklere sahip kimyasal, fiziksel ve biyolojik sistemlerin çalışılmasını ve kullanılmasını, ayrıca ortaya çıkan nanoyapıların daha büyük sistemlerle çalışılmasını da içermektedir. Nanoteknoloji gelişmekte olan multidisipliner bir bilim alanıdır. Nanoteknolojinin doğuşu, tıp, kimya, fizik, biyoloji, genomik ve robotik alanlarında birçok çalışma alanını kapsamaktadır. Sahip olduğu yüksek yüzey hacim oranından dolayı uygun maliyetli, daha hızlı işleyen mekanik, kimyasal ve biyolojik bileşenler sağlamaktadır. Nanopartiküller (NP) gibi partikül sistemler, çeşitli ilaç moleküllerinin farmakokinetik, farmakodinamik özelliklerini değiştirmek ve iyileştirmek için fiziksel bir yaklaşım olarak kullanılmıştır. Şu anda, metal NP'lerin sentezi birçok fiziksel ve kimyasal yollarla yapılmaktadır. Çalışılan tüm kimyasal ve fiziksel yöntemler; enerjinin yoğun olarak kullanıldığı yollardır. Bu seçimler sentez çalışmalarını kolojik olarak tehlikeli ve daha maliyetli bir hale getirmekle birlikte biyoloji, tıp ve klinik alanda uygulamalarını daha aza indirmektedir. Son zamanlarda ortaya çıkan nanoteknoloji alanı, endüstriyel yapıda yenilikçi yöntemlerin uygulanmamasını sağlayarak gelişmekte olan alandır. Çeşitli sektörlerdeki artan talebi karşılamak için metal NP'lerin sentezi için ekonomik, ticari olarak uygulanabilir, basit, hızlı ve aynı zamanda çevre dostu sürdürülebilir bir yol ile çalışılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu durumun bir sonucu olarak son yıllarda yeşil sentez yöntemine yoğunlaşılarak birçok başarılı çalışma yürütülmüştür. Bu tez çalışmasında, yeşil sentez yöntemi kullanılarak kenevir atık yapraklarından gümüş ve bakır oksit NP'ler sentezlenerek kenevir kumaşlarına entegre edilerek ve bu nano aktif madde yüklü kumaşların biyolojik özellikleri in vitro şartlarda araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nanotechnological terminology, the successive dwarfs that come from nano are derived from them and are applied at a level that meets engineering production policies. Nanotechnology includes the operation and classification of chemical, physical and biological systems with flexible structures down to submicron sizes between single atoms or molecules, and also the study of the resulting nanostructures with larger systems. It is a multidisciplinary field of science that develops with nanotechnology. The birth of nanotechnology includes many fields of study in medicine, chemistry, physics, biology, genomics and robotics. Due to its high surface-to-volume ratio, it provides suitable efficiency, faster-working mechanical, chemical and biological solutions. Diseases such as nanoparticles (NPs), pharmacokinetics of various drug molecules, pharmacodynamic properties were used as a physical treatment for change and distribution. Currently, the synthesis of metal NPs is broken down into many physical and chemical. All chemical and physical processes studied are energy-intensive industrial ways. These choices make the synthesis laboratory ecologically dangerous and better, but also reduce the recording in biology, medicine and clinical fields. The recently emerged field of nanotechnology is a field that develops by providing the application of advanced methods in industrial structures. In order to meet the increasing demand in various sectors, there is a need for an economical, commercially viable, simple, fast and at the same time environmentally friendly, sustainable way to work for the synthesis of metal NPs. As a result of this situation, many successful studies have been carried out in recent years by focusing on the green synthesis method. The initiation of this thesis was the synthesis of silver and copper oxide NPs from hemp wastes with the green synthesis method and their integration into hemp fabrics, and the biological properties of these nanoactive substance loaded fabrics were investigated in vitro.