Bir pediatri servisinde hemşire devir teslim programı geliştirme: Bir eylem araştırması
Developing a nursing handover program in a pediatric ward: An action research
  1. Tez No: 918876
  2. Yazar: RAHELEH SABETSARVESTANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MARZİEH MOATTARİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik devri, Eylem araştırması, Yansıma, Kooperatif sorgulama, Nursing handover, Action research, Reflection, Co-operative inquiry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Farsça
  9. Üniversite: Shiraz University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
Pediyatrik koğuşta hemşirelik devri süreç programı geliştirmek: bir eylem araştırması Bağlam: Hemşirelik devri, hemşirelik bakımının önemli bir parçasıdır. Her ne kadar çoğu kuruluş hemşireliği devretmeyi vurgulamış olsa da, klinik ortamlardaki mevcut gerçekler bu alandaki verimsiz uygulamaları göstermektedir. Bu nedenle, bu çalışma Şiraz, İran'daki Namazi hastanesinde pediatrik servislerde bir hemşirelik devri süreci geliştirmeyi amaçladı. Yöntem: Bu çalışma 2012-2013 yıllarında 12 ay boyunca işbirlikçi araştırma kullanılarak yürütülmüştür. Kolaylaştırıcı olarak 12 hemşire, 2 diploma, baş hemşire ve akademik araştırmacıyı içeren katılımcılar, iki düşünme ve değişim eylemi döngüsünde çalıştılar. İlk aşamada, kolaylaştırıcı ve katılımcı hemşirelik tesliminin zorluklarını keşfetti. Bundan sonra katılımcılar deneyimlerini yansıtıp bir operasyonel plan tasarladı ve önceliklerini belirledi. Bu aşamada hemşirelik devirlerinde güçlendirme için iki çalıştaya katıldılar. Üçüncü aşama, bir eylem planının uygulanması ve yaklaşık dört ay boyunca değişim için eyleme geçilmesi ile sonuçlandı. İlk döngünün sonunda değerlendirme yapıldı. Önceki döngüdeki eylem ve yansımadan öğrenilen dersler temelinde, ikinci döngü, katılımcılar grup oturumlarına yansırken başladı. Bundan sonra, başka bir operasyonel plan tasarlandı ve uygulandı. Son olarak, kolaylaştırıcı ve katılımcılar sonuçları değerlendirmiştir. Veriler toplandı ve eşzamanlı karışık yöntem kullanılarak analiz edildi. Tümevarımsal ve özetleyici içerik analizleri nitel verilerin analizi için toplanmıştır. Kantitatif veriler Q-kare ve ANOVA kullanılarak analiz edildi. Sonuç: Niteliksel içerik analizi, bütünsel olmayan bir yaklaşım ve kötü yönetim de dahil olmak üzere iki ana kategoriyi ortaya çıkarmıştır; İki döngüdeki eylemler üzerine düşünmek, hem katılımcılarda hem de kolaylaştırıcılarda değişim ve öğrenme için eylem planlarının tasarlanması ve uygulanmasıyla sonuçlanmıştır. Kantitatif veriler, bütünsel bir yaklaşıma doğru sözcüklerin sıklığında önemli bir iyileşme, hasta ve hemşirelerin memnuniyetinde önemli bir artış, devir teslim süresi ve maliyetinde önemli ölçüde azalma ve ayrıca maliyetlerin faaliyetlere etkin bir şekilde dağıtılması olduğunu göstermiştir (p = 0.05). Sonuç: Bu çalışma, katılımcıların gerçek dünyada geçiş ilkeleri ve üzerinde değişiklik ve düşünmeye yönelik eylem yoluyla uygulanabilir bilgi konusunda derin bir anlayışla sonuçlanmıştır. Son olarak, hemşireler sürdürülebilir hemşirelik devir tesliminin temelini başarıyla kurabilirler.
Özet (Çeviri)
Developing a nursing handover process program in pediatric ward: an action research Context: Nursing handover is a substantial part of nursing care. Although most organizations have emphasized on nursing handover, existing realities in clinical settings indicates inefficient practices in this field. So, this study aimed at developing a nursing handover process in pediatric wards in Namazi hospital in Shiraz, Iran. Method: This study conducted using a cooperative inquiry during 12 month in 2012-2013. The participants including 12 nurses, 2 diplomas, the head nurse and the academic researcher as a facilitator worked through two cycles of reflection and action for change. In the first phase, the facilitator and participant discovered the challenges of nursing handover. After that the participants reflected on their experiences and designed an operational plan and prioritized them. In this phase they participated in two workshops for empowerment in nursing handover. Third phase resulted in implementing action plan and immersing in action for change for about four months. At the end of the first cycle evaluation was done. On the basis of the lessons learned from action and reflection in the previous cycle, second cycle started as participants reflected in group sessions. After that another operational plans designed and implemented. Finally the facilitator and participants evaluated the results. The data were collected and analyzed using the concurrent mixed method. The inductive and summative content analyses were recruited for analyzing the qualitative data. The quantitative data were analyzed using Q-square and ANOVA. Result : Qualitative content analysis revealed two major categories including non-holistic approach and poor management which resulted in immersing one major theme entitled“ challenges of nursing handover ”. Reflection on actions in two cycles resulted in designing and implementing action plans for change and learning in both participants and facilitators. The quantitative data showed significant improvement in frequencies of words toward holistic approach, significant increase in patient and nurses satisfaction, significant decreased in the time and cost of handover and also effective allocation of cost to activities (p=0.05). Conclusion: This study resulted in deep understanding of participant about principles of handover in real world and applicable knowledge through action for change and reflection on it. Finally nurses could establish the foundation of sustainable nursing handover successfully.