Yetişkinlerin serbest zaman katılımı : ölçek geliştirme çalışması
Participation in leisure time of adults: Scale development study
- Tez No: 918890
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA AKI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: serbest zaman, katılım, ölçek geliştirme, ergoterapi, leisure, participation, scale development, occupational therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Serbest zaman aktivitelerine katılım insanların yaşamları boyunca,özellikle yetişkinlik döneminde temel bir insani ve oküpasyonel haktır. Çalışma keşfedici sıralı karma yöntem olarak planlandı. Keşfedici nitel araştırma için toplam 28 çalışan yetişkinle yarı yapılandırılmış görüşme yapıldı. Elde edilen veriler yorumlayıcı fenomenolojik analiz yaklaşımı kullanılarak analiz edildi. Analiz sonucunda altı ana tema ve yirmi iki alt tema belirledi: Serbest zamanın anlamı, işten sonra toparlanma, kolaylaştırıcılar ve engeller, iyi olma hali, okupasyonel adaletsizlik ve yaşamın akışı. Bu nitel veri analizinden yola çıkarak bir ölçek geliştirmek amacıyla madde havuzu hazırlandı. Maddeler için 13 uzman görüşüne Lawsche tekniği kullanılarak başvuruldu. Ölçeğin yapı geçerliğini incelemek için açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi teknikleri kullanıldı. Ölçeğin kapsam geçerlik indeksi 0,934 bulundu. Faktör analizi sonucu, 27 maddeden oluşan ölçeğin, toplam varyansın %53,72'sini açıklayan 4 faktörlü bir yapı gösterdiği görüldü. Doğrulayıcı faktöranalizinde ise faktör birleştirme tekniğiyle oluşturulan yapıya ait model uyum indeksleri RMSEA=0,061; GFI=0,885; AGFI=0,85; NNFI=0,895; CFI=0,906; NFI=0,865; IFI=0,907 ve CMIN/df=2,91 olarak hesaplandı. Model uyum indeksleri göz önüne alındığında, ölçüm modelinin uygun olduğu belirlendi. Ölçeğin güvenilirlik analizinde ölçek için Cronbach alfa=0,934 bulundu. Sonuç olarak, geliştirilmiş dört boyuttan oluşan 27 maddelik bir ölçek yapısının geçerliliği doğrulanmıştır. Ölçeğin 18-65 yaş arası çalışan yetişkinlerin serbest zaman katılım düzeyini incelemek için gerekli ölçütleri karşıladığı ve psikometrik özelliklerinin yeterli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Participation in leisure activities is a basic human and occupational right throughout people's lives, especially during adulthood. The study was planned as an exploratory sequential mixed method. A total of 28 semi-structured interviews were conducted with working adults for the exploratory qualitative research. The obtained data were analyzed using the interpretative phenomenological analysis (IPA) approach. As a result of the analysis, six main themes and twenty-two sub-themes emerged: The meaning of leisure, recovery after work, facilitators and barriers, well-being, occupational injustice, and the flow of life. An item pool was prepared in order to develop a scale based on these qualitative data. 13 expert opinions were consulted for the items using the Lawsche technique. Exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis techniques were used to examine the construct validity of the scale. The content validity index of the scale was found to be 0.934. As a result of the factor analysis, it was seen that the scale consisting of 27 items showed a 4-factor structure explaining 53,72% of the total variance. In the confirmatory factor analysis, the model fit indices of the structure created with the factor combination technique were calculated as RMSEA=0,061; GFI=0,885; AGFI=0,85; NNFI=0,895; CFI=0,906; NFI=0,865; IFI=0,907 ve CMIN/df=2,91. When the model fit indices were taken into consideration, it was determined that the measurement model was appropriate. In the reliability analysis of the scale, Cronbach alpha=0.934 was found for the scale. As a result, the validity of a 27-item scale structure consisting of four dimensions was confirmed. It can be said that the scale meets the necessary criteria to examine the leisure time participation level of working adults between the ages of 18-65 and its psychometric properties are sufficient.