Sosyal medya ve nefret söylemi: 'Sosyal medyada yer alan İslamofobik paylaşımların analizi'
Social media and hate speech: 'Analysis of Islamophobic posts on social media'
  1. Tez No: 918933
  2. Yazar: MELEK AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Sosyal Medya, Nefret söylemi, İslamofobi, New media, Social media Hate speech, Islamophobia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sosyal medya, internet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkmış, iletişimde hız sağlayan, kullanım basitliği ile kitleleri kendine çeken bir platform olarak nitelendirilmektedir. Sosyal medya hem etkileşim içinde bulunulan hem de kendisinden etkilenilen uygulamaları içermektedir. Sosyal medya geniş kitlelere anında ulaşabilmektedir. Nefret söylemi kavramı, ırkçı nefreti, yabancı düşmanlığını teşvik eden, savunan her türlü ifade biçimi olarak adlandırılmaktadır. Araştırmada konunun amacına ve yanıt aradığı sorulara uygunluk nedeniyle betimsel içerik analizi tercih edilmiştir. Betimsel içerik analizi, metinlerin yorumlanmasını içermektedir. Bu yöntemle betimsel içerik analizi ve nefret söylemi arasında bir ilişki kurulmaya çalışılmaktadır. Araştırmanın örneklemini X'teki paylaşımlar oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerini araştırma konusu olan X'teki görseller ve söylemler oluşturmaktadır. Bu çalışmada nefret söylemi din karşıtlığı bağlamında incelenmiştir. Yapılan analiz sonucunda nefret söylemi ve sosyal medya arasında doğrudan bir ilişki olduğu görülmüştür. Sosyal medyanın nefret söylemi oluşturmada ve yaymada etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada“sosyal medya ve nefret söylemi arasında anlamlı bir ilişki var mıdır”sorusu cevaplandırılmaya çalışılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda araştırmada incelemeye uygun 42 gönderiye ulaşılmıştır. 1 Eylül- 28 Kasım tarihleri arasında X'te incelenen gönderiler analiz edilirken Runnymede Trust'un ortaya attığı kategoriler üzerinden ilerlenmiştir. Yapılan analizlere göre; Şiddet kategorisinden (Fiziksel Saldırı, Hakaret, Sözlü Taciz) 20, Ön yargı kategorisinden (Medyada- Günlük Hayatta Ön Yargıyla Yaklaşmak) 22 gönderiye ulaşılmıştır. Ayrımcılığa Tabi Tutulma ve Dışlanma (Siyasetten Yetkiden Uzak Tutma) kategorisiyle ilişkili gönderi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Social media has emerged with the development of internet technologies, is characterized as a platform that provides speed in communication and attracts the masses with its ease of use. Social media includes applications that are both interacted with and influenced by. Social media can reach large masses instantly. The concept of hate speech is called any form of expression that encourages and defends racist hatred and xenophobia. Descriptive content analysis was preferred in the research due to its suitability for the purpose of the subject and the questions it seeks answers to. Descriptive content analysis includes the interpretation of texts. With this method, a relationship is tried to be established between descriptive content analysis and hate speech. The sample of the research consists of the posts on X. The data of the research consists of the visuals and discourses on X, which is the subject of the research. In this study, hate speech was examined in the context of anti-religion. As a result of the analysis, it was seen that there is a direct relationship between hate speech and social media. It was determined that social media is effective in creating and spreading hate speech. In this study, the question of“is there a significant relationship between social media and hate speech?”was tried to be answered. As a result of the examinations, 42 posts suitable for examination were reached in the research. While analyzing the posts examined on X between September 1 and November 28, the categories put forward by the Runnymede Trust were followed. According to the analysis; 20 posts were reached from the Violence category (Physical Attack, Insult, Verbal Harassment) and 22 posts were reached from the Prejudice category (Approaching with Prejudice in the Media and Daily Life). No posts were found related to the Discrimination and Exclusion (Keeping Away from Politics and Authority) category.