Türk müziği ses icracılarının sahne (Konser) performansında ortaya çıkan stres ve kaygı durumları
Stress and anxiety situations occurring in the stage (Concert) performance of Turkish music vocal performers
  1. Tez No: 919005
  2. Yazar: FADİMANA PELİN KUYUMCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN EMRE ZİYAGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Türk Müziği, Ses İcracıları, Müzik Performansı, Sahne, Sahne Performansı, Stres ve Kaygı, Music, Turkish Music, Voice Performers, Music Performance, Stage, Stage Performance, Stress and Anxiety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada, Türk müziği ses icracılarının sahne performansında ortaya çıkan, müzisyenin performansını etkileyerek müziğin kalitesini düşüren stres ve kaygı durumlarının nedenleri ve ses icracılarının baş etme yöntemlerini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Sanatçıların gerek zihinsel gerekse fiziksel sağlıklarını korumalarına yardımcı olacak farklı stratejiler ile birlikte bu stratejilerin nasıl geliştirilmesi gerekliliğinin önemine vurgu yapılmıştır. Bu çalışma, nicel bir araştırma yöntemi ile oluşturulmuş olup çalışmada ses icracıların stres ve kaygı durumlarını, nedenlerini ve baş etme yöntemlerini anlamaya yönelik yapılandırılmış anket formu kullanılmıştır. Bu araştırmanın katılımcılarını 2024 yılında Türkiye'de Türk müziği alanında görev yapan, ulaşılabilen ve çalışmaya katılmada gönüllü olan TRT ile Turizm ve Kültür Bakanlığı ses sanatçıları oluşturmuştur. Araştırmanın modeli olarak, 14' ü kadın 14' ü erkek olmak üzere 28 tane TRT ile Turizm ve Kültür Bakanlığı ses sanatçıları ile anket formu yapılmıştır. Türk Müziği ses icracılarına 12 sorudan oluşan anket formu uygulanmıştır. Oluşturulmuş olan anket soruları, uzman gorüşleri alınarak elde edilen bilgiler ışığında hazırlanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler literatür, kaynak taraması ve anket yöntemleri ile elde edilmiştir. Toplanan anket verileri IBM SPSS analizi ve Pearson Korelasyon Analizi yapılarak tablolaştırılmıştır. Bulgular kısmında temel stratejiler olarak ortaya çıkan özellikle“Anlık Psikoloji”,“Sessiz Ortamda Dinlenmek”,“Esere Konsantre Olmak”ve“Eleştirel Yaklaşım”gibi unsurlar, sahne performansını etkileyen durumlar olarak öne çıkmaktadır. Sonuç olarak, ses icracılarının stres ve kaygı durumu ile baş etme yöntemlerine çeşitli çözüm yolları aranmış ve belirli sonuçlara ulaşılmıştır. Stres ve kaygının fiziksel ve zihinsel etkileri ortaya konarak çözüm yöntemleri sunulmuştur. Elde edilen sonuçlar detaylı olarak analiz edilerek stres ve kaygı durumunun sahne performansına etkisi hususunda literatüre katkı sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the causes of stress and anxiety situations that occur in the stage performance of Turkish music vocal performers, which affect the performance of the musician and reduce the quality of music, and the coping methods of vocal performers. This study was designed with a quantitative research method and a structured questionnaire form was used to understand the stress and anxiety situations, causes and coping methods of vocal performers. TRT and Ministry of Culture voice artists who were working in the field of Turkish music in Turkey in 2024, who could be reached and volunteered to participate in the study. As the model of the research, a survey form was conducted with 28 TRT and Ministry of Culture voice artists, 14 of whom were female and 14 male. A questionnaire form consisting of 12 questions was applied to Turkish Music vocal performers. The questionnaire questions were prepared in the light of the information obtained by taking expert opinions. The data obtained in the research were obtained through literature, literature review and survey methods. The collected survey data were tabulated using SPSS analysis. In the findings section, elements such as“Instant Psychology”,“Resting in a Quiet Environment”,“Concentrating on the Work”and“Critical Approach”, which emerged as basic strategies, stand out as situations that affect stage performance. As a result, various solutions to the methods of coping with stress and anxiety of vocal performers were sought and certain results were reached. Solution methods were presented by revealing the physical and mental effects of stress and anxiety. The results obtained will be analyzed in detail and will contribute to the literature on the effects of stress and anxiety on stage performance.