Çin'in Kuşak Yol Girişiminde Orta Asya'nın önemi
The importance of Central Asia in China's Belt Road Initiative
- Tez No: 919004
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMETALİ KASIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Orta Asya, BKBY, Altyapı, Strateji, China, Central Asia, BRI, Infrastructure, Strategy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bir Kuşak Bir Yol Girişimi (BKBY), Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Eylül 2013'te Astana'ya yaptığı ziyaret sırasında başlatılmıştır. BKBY Girişimi ile Çin, Orta Asya'da aktif bir rol oynamak ve bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi hedeflemektedir. Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'daki çeşitli altyapı projelerine finansal destek sağlamaktadır. Bu bölgelerde demiryolları, otoyollar, enerji boru hatları ve lojistik merkezler gibi stratejik nitelikteki altyapı gelişmeleri gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, BKBY Girişimi'nin geçmişinden başlayarak, günümüz dinamiklerini ve gelecekteki olası etkilerini incelemektir. Bu çerçevede, söz konusu girişimin Orta Asya devletleri üzerindeki etkilerini analiz etmek ve Çin'in bu ülkelerle ilgili uzun vadeli stratejik hedeflerini ortaya koymaktır. Buna uygun olarak, çalışma, Kuşak ve Yol Girişimi'nin Orta Asya'daki etkilerini inceleyecek ve Çin'in bölgedeki uzun vadeli stratejik hedeflerini analiz edecektir.
Özet (Çeviri)
Chinese President Xi Jinping launched the Belt and Road Initiative (BRI) during his September 2013 visit to Astana. Through the BRI, China seeks to play an active role in Central Asia and strengthen its relations with these countries. China is providing financial support for a diverse array of infrastructure projects in Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, and Uzbekistan. These projects include strategic infrastructure developments such as railways, highways, energy pipelines, and logistics centers. The rationale behind China's substantial investment in Central Asia through this initiative can be attributed to two key objectives: firstly, to contribute to the economic development of the region, and secondly, to secure strategic energy and trade routes. The primary objective of this study is to determine the principal dynamics of the future of the Belt and Road Initiative and their impact on Central Asian states, as well as to identify China's main objective in relation to these countries. Accordingly, the study will examine in detail the economic, political, and social impacts of the Belt and Road Initiative in Central Asia and analyze China's long-term strategic objectives in the region.