Sağlık çalışanlarında psikolojik esnekliğin psikolojik belirtiler ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between psychological flexibility and psychological symptoms in healthcare workers
  1. Tez No: 919055
  2. Yazar: MUHAMMET HÜDAYİ ZOROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, Psikolojik esneklik, Psikolojik belirtiler, Healthcare workers, Psychological flexibility, Psychological symptoms
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kamu ve özel sektörde çalışmakta olan sağlık çalışanlarında psikolojikesnekliğin psikolojik belirtiler ile ilişkisinin ortaya konması amacıyla, ilişkisel tarama çalışması olarak hazırlanan bu çalışmanın örneklemini kamu ve özel sektördeçalışmakta olan 259 sağlık personeli oluşturmaktadır. Araştırma verileri Aralık2023-Nisan 2024 tarihleri arasında yüzyüze veya online anket şeklinde toplanmıştır. Katılımcılardan onam alındıktan sonra veri toplama aracı olarak; Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik belirtiler için Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve Psikolojik Esneklikölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın verilerinin analizinde SPSS 26.0 yazılımı kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre araştırmanın sonucunda katılımcılarınsemptom düzeylerinin düşük olduğu, psikolojik esneklik düzeylerinin ortalama olduğu, katılımcıların gösterdiği semptomların alt boyutlarında; cinsiyet, yaş, eğitimdüzeyi, medeni durum, çocuk sayısı, meslek, mesleki kıdem, gelir, daha önce psikolojik destek alma, psikiyatrik bir hastalığa sahip olma durumuna göre anlamlı farklılıkların olduğu belirlenirken; psikolojik esnekliklerinde ise eğitimdüzeyi, çocuk sayısı, meslek, gelir, daha önce psikolojik destek alma durumlarında anlamlı farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların psikolojik esneklik ve psikolojiksemptomlarından değerler ve değerler doğrultusunda davranışları ile anksiyete, depresyon, olumsuz benlik ve somatizasyon düzeyleri arasında; anda olma ile anksiyete düzeyleri arasında; bağlamsal benlik ile olusmuz benlik düzeyleri arasında, ayrışma ile depresyon, olumsuz benlik ve hostilite düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiş ve son olarak katılımcıların psikolojik esneklikleri, değerlerve değerler doğrultusunda davranışlarını ve anda olma durumlarını anlamlı olarakyordadığı belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda gelecekaraştırmacılar ve mevcut sağlık çalışanları için çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The sample of this study, which was prepared as a relational screeningstudyin order to reveal the relationship between psychological flexibility and psychological symptoms in healthcare professionals working in the public andprivate sectors, consists of 259 healthcare personnel working in the public andprivate sectors. Research data was collected as a face-to-face or online surveybetween December 2023 and April 2024. As a data collection tool after obtainingconsent from the participants; Personal Information Form, Brief SymptomInventory(BSI) and Psychological Flexibility scale were used for psychological symptoms. SPSS 26.0 software was used to analyze the data of the study. According to thedataobtained, as a result of the research, the symptom levels of the participants werelow, their psychological flexibility levels were average, and in the sub-dimensions of thesymptoms shown by the participants; While it was determined that there were significant differences according to gender, age, education level, marital status, number of children, profession, professional seniority, income, previous psychological support, and having a psychiatric disease; It was determined that therewere significant differences in psychological flexibility in terms of educationlevel, number of children, profession, income, and previous psychological support. Between the participants' psychological flexibility and psychological symptoms, their values and their behavior in line with values, and their anxiety, depression, negative self and somatization levels; between being present and anxiety levels; It was determined that there was a significant relationship between contextual self andnegative self levels, between dissociation and depression, negative self and hostilitylevels, and finally, it was determined that the psychological flexibility of the participants significantly predicted their values and behavior in line withvaluesand their state of being in the moment. In line with the results obtained inthe VIIstudy, various recommendations have been developed for future researchers andcurrent healthcare professionals.