Çiriş otu (asphodelus aestivus L.) ve aş otu (coriandrum sativum) ekstraktlarının antioksidan aktiviteleri ve bazı kanser hücre hatları üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of antioxidant activities of asphodelus aestivus L. and coriandrum sativum extracts and their effects on some cancer cell lines
  1. Tez No: 919118
  2. Yazar: GÜLSÜM TAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVA KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, aş otu, çiriş otu, hücre canlılığı, kanser, Antioxidant activity, asphodelus aestivus L, cancer, cell viability, coriandrum sativum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Yapılan çalışmalarda birçok meyve ve sebzenin yanı sıra yabani yenilebilir bitkilerinde yüksek fitokimyasal bileşiklere sahip olduğu ve bu maddelerin bazı kanser türlerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Birçok fitokimyasal ve antioksidan maddelerin farklı kanser hücreleri üzerine apoptozu uyararak ve proliferasyonu inhibe ederek antitümör etki gösterdiği bilinmektedir. Bu çalışmada çiriş otu ve aş otu ekstraktlarının antioksidan aktiviteleri ve kanser hücreleri üzerindeki antiproliferatif etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çiriş ve aş otları toz haline getirilip etanol, metanol ve su ile ekstrakte edilmiştir. Ekstraktların A549 (akciğer kanseri), U87mg (glioblastoma) ve HDF (sağlıklı dermal) hücre hatlarındaki etkileri MTT testi ile değerlendirilmiştir. Fenolik madde miktarı Folin-Ciocalteau yöntemiyle, antioksidan aktiviteleri ise DPPH ve TEAC yöntemleriyle ölçülmüş; standart madde olarak trolox, BHT ve tokoferol kullanılmıştır. Bulgular: A549 hücre hattı üzerinde uygulanan ekstraktlar, kontrole kıyasla antiproliferatif etki göstermiş ancak hücre canlılığını %50'nin altına düşürememiştir. U87mg hücre hattında ise 50-200 μg/mL konsantrasyonlarda uygulanan ekstraktların sitotoksik ve antiproliferatif etki göstererek hücre canlılığını %50'nin altına düşürdüğü saptanmıştır. HDF hücre hattında, çiriş otu ve aş otu ekstraktlarının yüksek konsantrasyonlarda (100-200 μg/mL) sitotoksik etki gösterdiği belirlenmiştir. Folin-Ciocalteau yöntemiyle yapılan analizlerde, çiriş otu ve aş otu ekstraktlarının yüksek fenolik madde içerdiği saptanmıştır. Çiriş otu ekstraktları TEAC yönteminde yüksek antioksidan aktivite sergilemiş ancak DPPH yönteminde düşük aktivite göstermiştir. Aş otu ekstraktları ise her iki yöntemle değerlendirildiğinde düşük antioksidan aktiviteye sahip bulunmuştur. Sonuç: Çiriş otu ve aş otu ekstraktları, U87mg hücre hattında antikanser aktivite gösterirken, A549 hücre hattında bu etki gözlemlenmemiştir. HDF hücre hattında ise yüksek konsantrasyonlarda sitotoksik etki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Studies have shown that many fruits and vegetables, as well as wild edible plants, have high phytochemical compounds and that these substances are effective in some types of cancer. It is known that many phytochemicals and antioxidant substances have antitumor effects by stimulating apoptosis and inhibiting proliferation on different cancer cells. This study aimed to determine the antioxidant activities of the extracts of Asphodelus Aestivus L. and Coriandrum Sativum and their antiproliferative effects on cancer cells. Material and Method: The herbs of Asphodelus aestivus and Coriandrum sativum were powdered and extracted with ethanol, methanol and water. The effects of the extracts on A549 (lung cancer), U87mg (glioblastoma) and HDF (healthy dermal) cell lines were evaluated with MTT test. The amount of phenolic substances was measured with Folin-Ciocalteau method, antioxidant activities were measured with DPPH and TEAC methods; trolox, BHT and tocopherol were used as standard substances. Results: The extracts applied to the A549 cell line demonstrated antiproliferative effects compared to the control but failed to reduce cell viability below 50%. In the U87mg cell line, extracts at concentrations of 50-200 μg/mL exhibited cytotoxic and antiproliferative effects, reducing cell viability below 50%. In the HDF cell line, high concentrations (100-200 μg/mL) of Asphodelus aestivus and Coriandrum sativum extracts showed cytotoxic effects. Analyses using the Folin-Ciocalteau method revealed that both extracts contain high levels of phenolic compounds. Asphodelus aestivus extracts exhibited high antioxidant activity in the TEAC method but showed low activity in the DPPH method. Coriandrum sativum extracts, on the other hand, demonstrated low antioxidant activity in both methods. Conclusion: The extracts of Asphodelus aestivus and Coriandrum sativum exhibited anticancer activity on the U87mg cell line, while no such effect was observed on the A549 cell line. In the HDF cell line, high concentrations of the extracts showed cytotoxic effects.